הסכם ממון - המדריך המקיף בישראל!

מאגר תוכן עשיר ומקצועי. כל מה שבאמת חשוב לדעת על הסכם ממון.

______________

מעל 25 שנים של ידע וניסיון

משרדנו הוא מהמובילים בישראל בנישה של הסכמי ממון.

מקצועיות ומוניטין | רגישות רבה בתהליך | ליווי אישי לזוג | פתרונות יצירתיים וחדשניים.

 

הסכם ממון

תוכן עניינים הסתר

הסכם ממון הוא עניין רגיש. תכניות התחקירים והראיונות של אמנון לוי “פנים אמיתיות” עסקה בטרנד הצובר תאוצה בישראל של חתימה על הסכם ממון. מטרתה הייתה להעלות בפני הציבור הרחב את המודעות לנושא. מספר קטעים צולמו אצלנו במשרד, לאור התמחותנו בהסכמי ממון.

בין היתר, יונתן (שם בדוי), לקוח שלנו, חושף בתכנית את סיפורו המדהים. לא תאמינו מה הוא גילה בעקבות הסכם הממון שלו. יונתן מספר, כי: “בהסכמי ממון מגלים את האמת על בן הזוג”. בנוסף, הוא ממליץ באופן חד משמעי לכולם: “כדאי מאוד לעשות הסכם ממון!”. מבחינתו, לא הייתה שום התלבטות. למזלו, הוא צדק, שכן בדיעבד הסכם הממון ממש הציל את חייו…


מי אנחנו? | עורך דין הסכם ממון עמית ורד

אנו משרד עורכי דין בוטיק, העוסק משנת 1998 בתחום של דיני משפחה. אנו מטפלים, בין היתר, באתגרים המשפטיים הקשורים לניהול עושר אישי ומשפחתי ומניעה מפני חשיפה לסיכונים.

למשרד התמחות מיוחדת בנישה של הסכמי ממון (ובשילוב כלים משפטיים נוספים, יצירתיים ומתקדמים). במרוצת השנים צבר המשרד מומחיות ומוניטין בדיסציפלינה של הסכמי ממון, בזכות מקצוענות חסרת פשרות, הבנה מקיפה של ההיבטים המורכבים של התחום, יחס אישי ללקוח ותוצאות אפקטיביות.

עורך דין נוטריון עמית ורד ניסח מאות הסכמי ממון עבור בני זוג, כך שיש לו ניסיון עשיר וידע עצום בעריכת הסכמי ממון סופר מקצועיים (מוזמנים גם לקרוא המלצות; כאן למטה).

המשרד מספק קשת רחבה של שירותים משפטיים בתחום של הסכמי ממון:

  • עריכת הסכם ממון בין בני זוג.
  • עריכת הסכם ממון אונליין (בדואר אלקטרוני).
  • מתן חוות דעת משפטית נוספת לגבי הסכם (הערות, המלצות, וכיו”ב).
  • אימות הסכם ממון בידי נוטריון.
  • ליווי באישור הסכם ממון בבית משפט לענייני משפחה.
  • ייעוץ והדרכה לעורכי דין ככל הנוגע לניסוח של הסכם ממון.
  • ייעוץ ותכנון מיסוי מקרקעין באמצעות הסכם ממון (פתרונות לחסכון במס רכישה ו/או שבח).
  • הרצאות בנושא שמירת הון אישי ומשפחתי על ידי הסכם ממון, צוואה, נאמנות וכלים משפטיים נוספים.

הסכמי ממון מטופלים במשרדנו באופן אישי על ידי עורך דין עמית ורד, בליווי צמוד שלו לזוג. התהליך נעשה לאורך כל הדרך ברגישות ויעילות, על מנת שהזוגיות שלכם לא תיפגע.

כל הסכם ממון ‘נתפר’ (‘Custom made’) בהתאמה אישית לבני הזוג, עד הפרט האחרון.

אנו נעניק לכם טיפול יסודי ומעמיק, ובמחיר הוגן. במסגרת הייעוץ והליווי המשפטי יובהרו לכם כל הסוגיות והאפשרויות השונות הכרוכות בעריכת הסכם הממון. נוכל לתת לכם במידת הצורך מענה ופתרונות יצירתיים וחדשניים גם במקרים מורכבים, על ידי חשיבה ‘מחוץ לקופסה’.

למשרד ניסיון פרקטי עשיר בתחום של הסכמי ממון, כמו גם אינטגרציה עם התמחות בדיסציפלינות משפטיות משיקות (כגון: דיני חוזים, מקרקעין ומיסוי, גירושין, צוואות וכו’). הדבר מאפשר לנו לספק לקהל לקוחותינו שירותי עריכת הסכמי ממון בראייה הוליסטית (כוללת) ובאיכות מעולה. תקבלו הסכם מקיף, מפורט ומקצועי, אשר יקנה לכם בטחון ושקט נפשי בעתיד, להמשך חיי זוגיות טובים ומאושרים.

עורך דין הסכם ממון עמית ורד הוא גם מגשר מוסמך (לרבות הכשרה של גישור במשפחה), ולכן בכל מקרה של חשש ו/או מחלוקת בקשר להסכם, נוכל לסייע לכם במציאת פתרונות משפטיים הולמים לכל בעיה ו/או סוגיה אשר תתעוררנה.

הסכם ממון יכול להיות ההסכם הפיננסי הגדול ביותר אותו תעשו אי פעם במהלך חייכם. תתייעצו. באמצעות ייעוץ משפטי ראוי, בהחלט ניתן לערוך הסכם ממון שיהיה הוגן עבור שני הצדדים. זו אינה אשליה, אלא מציאות עובדתית ומשפטית צרופה.

על מנת שלא להגיע למצב בו בן או בת הזוג שלכם יגישו כנגדכם בעתיד תביעות המבקשות לנגוס ברכושכם מתוך כעס, עלבון, נקמה וכו’ – חשוב מאוד להבטיח ולעגן מראש ביניכם את ההסכמות הכלכליות הזוגיות באמצעות הסכם ממון.

עורך דין המתמחה בדיני משפחה והסכמי ממון, בעל ותק וניסיון חיים יודע להיות יצירתי ולמצוא פתרונות מושכלים, אשר יכבדו את שני בני הזוג ולאפשר להם להתחתן (או לכונן חיים משותפים) – בשמחה ובאושר!

אנו מאמינים, כי חזון יוצר מציאות. לפיכך, אנו פועלים במסירות ובנאמנות, עם כל האמצעים ובכל זמן נתון, אגב חתירה תמידית למצוינות מקצועית ושירותית, על מנת לנווט את בני הזוג במסלול המתאים לעריכת הסכם הממון הנכון והמדויק ביותר עבורם, בהתחשב במאפיינים, בצרכים ובשאיפות הייחודיים שלהם, במטרה להעניק להם ערך מוסף מקסימלי ולהגיע לתוצאות מעולות.

עורך דין הסכם ממון עמית ורד ריאיון ברדיו 103

לחץ להאזנה

מתלבטים? ניתן לפנות אל עורך דין הסכם ממון עמית ורד בכל שאלה או בקשה.

בשביל זה אנחנו כאן.

שלכם בברכה

ובנאמנות,

עמית ורד – עורכי דין | נוטריון | גישור

טל: 03-9499555 | אימייל: [email protected]

הסכם ממון – המדריך | הקדמה

למה לי הסכם ממון עכשיו?

טבעו של האדם, כי הוא אינו אוהב לחשוב על סיטואציות לא נעימות למיניהן, כגון: “מה יקרה לי, חס ושלום, אם [..]”.

עם זאת, רוב האנשים מתכוננים במידה לא מבוטלת ליום סגריר. לדוגמה: קונים בית כדי להבטיח לעצמם ולמשפחתם קורת גג, רוכשים פוליסות ביטוח, פותחים תכניות חסכון לטווח ארוך, דואגים לפנסיה, לעתיד של הילדים, ועוד.

ברם, האם הקדשתם מספיק זמן ומחשבה לשאלה – מה יקרה אם בשלב כל שהוא ברית הנישואין ו/או מערכת היחסים הזוגית שלכם יכלו את ימי האהבה שלהם, יעלו על שרטון והחבילה תתפרק? למשל, כיצד יחולק הרכוש אותו צברתם במהלך שנות עמל רבות, בחלקו אולי אף לפני תחילת הקשר? או רכוש שהתקבל לטובתכם במהלך השנים בירושה? ומה יעלה בגורל כספים ו/או נכסים אותם קיבלתם במתנה מהוריכם? ואם יש לכם עסק, מה יהיה לגביו? וכהנה וכהנה.

נכון, לא נח לעסוק בנושא של הסכם ממון. כל שכן, במהלך התקופה הכה רומנטית וההתרגשות הרבה המציפה אתכם לקראת החתונה, או בשלבים מוקדמים יחסית של מיסוד הקשר הזוגי, וגם במהלכו. עם זאת, בהרבה מאוד מקרים – פשוט אין מנוס מכך.

הבחירה שלכם לא לערוך הסכם ממון, עשויה להסתבר בדיעבד כלא אחראית בעליל. היא עלולה בעתיד לגבות מכם מחיר כספי יקר, כמו גם בזבוז זמן, צער ומפח נפש בלתי מבוטלים…

האם יש לכם ביטוח לרכב למקרה של תאונה עם נזק לגוף או לפח, או למקרה של גניבה? האם עשיתם ביטוח משכנתה ביחס לדירה למקרה של שריפה? האם יש לכם ביטוח רפואי משלים? או ביטוח פרטי למקרה של מחלה או ניתוח? ומה לגבי ביטוח חיים? או מקרה של אבדן כושר עבודה? וכיו”ב.

ובכן, האם זה לא הדבר הכי לגיטימי וברור מאליו, כי תרצו לערוך הסכם ממון למען ההגנה הכלכלית והשקט הנפשי שלכם לעת משבר זוגי חלילה?

זה חשוב. ובמקרים רבים אף הכרחי. הסכם ממון בהחלט יכול למנוע מלחמות מיותרות ועגמת נפש.

ואתם יודעים את זה. רק צריך להתגבר על המבוכה הראשונית… ולצאת לדרך.

הסכמי ממון – טרנד התופס תאוצה בישראל

אתם יכולים לנסות לשכנע את עצמכם, כי “לנו זה לעולם לא יקרה” ולסמוך על יד הגורל. אבל, כדאי להביא בחשבון את הסטטיסטיקה העגומה של שיעור הגירושין הגבוה בישראל, העולה באופן עקבי בשנים האחרונות. כיום, לדאבון הלב, בערך אחד מתוך שלושה זוגות יתגרש.

או אז, יתכן ותחפצו לקחת את נושא חייכם הזוגיים המשותפים, הכלכליים והאחרים באחריות וברצינות, מתוך בגרות וחשיבה על העתיד ולחתום על הסכם ממון.

לכן, חשוב לערוך הסכם ממון מסודר התפור בהתאם למידת צורכיכם האינדיבידואלים. הסכם מפורט ומקצועי, באמצעות עורך דין הסכם ממון. מראש, דווקא באותם ימי אהבה וזוגיות יפה ורגועה ושקטה, טרם הגיען של רוחות הסערה.

כיום, הרבה בני זוג צעירים נעזרים בהורים על מנת לרכוש דירה (כספים המוענקים במתנה). וזאת, בין אם עוד לפני החתונה ובין אם לאחריה. זה לא סוד שבשנים האחרונות מחירי הנדל”ן בישראל הרקיעו שחקים. כתוצאה מכך, הזוגות הצעירים מתקשים לממן לבדם קניית דירת מגורים ופונים להוריהם לצורך קבלת סיוע כספי. לפעמים, רק מצד אחד, או שהמימון הוא אינו שוויוני (הצד שיש לו יכולת – שם הרבה יותר כסף).

במקרים הללו, חיוני להסדיר את הנושא באמצעות עריכת הסכם ממון, למצב שמשהו ישתבש בעתיד. ולכן, הסכמי ממון בין בני זוג ביחס לדירה נהיו מאוד שכיחים (וראה הרחבה בהמשך).

סיבה נוספת אשר בעטיה הסכמי ממון כבר אינם דבר חריג, אלא הפכו לפופולריים ומקובלים בחברה הישראלית, היא רף הגיל הממוצע לנישואין, העולה בהדרגה.

כיום, במקרים רבים, כל צד כבר מגיע לחתונה עם הישגים אישיים ופיננסיים משלו. לעתים, גם כסף ורכוש הצפוי להתקבל בעתיד בירושה מאת משפחתו. בנסיבות כאלו, בני הזוג רואים בהסכם ממון קונסטלציה משפטית לגיטימית, מסודרת ויציבה לשותפות כלכלית, אגב הפרדה והגנה על נכסים מסוימים, הכרוכה ומהווה חלק בלתי נפרד מהקשר הזוגי.

זאת ועוד, יותר ויותר זוגות מתגרשים בגיל מבוגר, לאחר שהם כבר צברו ממון, במהלך שנות עמל רב, ואולי אף שבחלקו התקבל לטובתם במתנה או בירושה. ויתכן שהם גם נכוו מגירושין אשר היו מלווים במלחמות ומאבקי רכוש מתישים. וכעת, הם נכנסים לזוגיות חדשה של פרק ב’ בחיים ומבקשים להסדיר ביניהם את ענייניהם הממוניים, למען השקט הנפשי שלהם ושל ילדיהם.

במקרה של בני זוג בפרק ב’, בין אם הם מתחתנים בפעם השנייה ובין אם הם בוחרים לקיים מערכת יחסים זוגית ללא נישואין (כלומר, בסטטוס של ידועים בציבור) הנושא של עריכת הסכם ממון הוא נפוץ מאוד (ובאחוזים גבוהים) בישראל.

חשוב להדגיש, כי הסכמי ממון לא נועדו רק לאנשים עשירים. רבים מתחילים את חיי הזוגיות ללא רכוש משמעותי, כאשר רק חשבון בנק צנוע ברשותם. ברם, הסכם ממון הוא חוזה הצופה פני עתיד. משכך, חשוב לערוך הסכם אשר יקבע הסדרי רכוש מתאימים גם לגבי נכסים אותם תצברו בעתיד (כולל מתנות, ירושות, נכסי קריירה, עסקים, וכו’). כמו כן, ניתן לשלב ולכלול בהסכם נושאים ערכיים ומשפחתיים אישיים שונים, כמו גם סוגיות משיקות נוספות.

אהבה, כסף ומה שביניהם

נישואין מאהבה או מכסף? זו שאלה עתיקת יומין.

נתחיל בזה שבחיים אין שחור או לבן, או כסף או אהבה. אנחנו לא בוחרים במי להתאהב, אבל כן יכולים להחליט עם מי לחיות…

נכון, הסכם ממון אינו דבר רומנטי. אבל, הוא בהחלט אינו מעיד על בעיה כל שהיא בקשר.

יתרה מזו, חתימה על הסכם ממון בהחלט יכולה להעצים את האמון בזוגיות.

הסכם ממון אשר ייערך ביניכם ברגישות רבה ובאופן מכבד, יגבש ויגן על האינטרסים הלגיטימיים של כל צד, באופן ראוי, הוגן ומאוזן. ותצאו ממנו מחוזקים, להמשך זוגיות בריאה ומאושרת.

לעתים, אנו נתקלים במשרד בשאלה – האם עצם העלאת הצעה מצד בן זוגי (או בת זוגי), לערוך הסכם ממון (שלא לומר דרישה ו/או אולטימטום) אמור להדליק אצלי נורת אזהרה? בהחלט לא. מניסיוננו, הנורה צריכה להידלק רק כאשר התוכן של ההצעה נעשה באופן הפוגע בצד השני. או כזה ששולל את זכויותיו הסבירות בנסיבות העניין. או כאשר השיחות על הנושא הופכות להיות בסגנון בוטה, עוין ולא מכבד.

ולעתים, עולה השאלה – מדוע במקרה של בחורה רווקה צעירה, המתחתנת בפעם הראשונה בחייה, היא תהיה מעוניינת להסכים ולחתום על הסכם ממון? ואנחנו משיבים – מדוע לא?!

שהרי, אם בעלה לעתיד הוא מבוסס, או כמו שאומרים “מסודר”, אשר, לדוגמה, כבר יש לו דירת מגורים משלו, רכב חדש, חסכונות נאים בבנק, או אולי עסק משגשג ובעל מוניטין, או נכסים אחרים, ולחלופין אם הוא בא ממשפחה אמידה והוא יכול להרשות לעצמו ומעוניין להעניק לאותה בחורה רמת חיים גבוהה, האם עליה לוותר עליו (ועל חיי משפחה בריאים וטובים, עם רווחה כלכלית) רק בגלל הסיכוי ו/או החשש המקנן בלבה, כי במקרה של גירושין היא אולי תרד ברמת החיים אליה הורגלה במהלך שנות נישואיהם?

ויתרה מזו, האם במקרה ההפוך, כלומר, אותה בחורה הייתה במקומו, האם היא עצמה לא הייתה חפצה בוודאות משפטית ובוחרת מיוזמתה לערוך הסכם ממון, במטרה להבטיח את הנכסים אותם צברה עד הלום ו/או את נכסי משפחתה?!

ואתם, בכנות ועם היד על הלב – מה דעתכם בנושא?


מה זה הסכם ממון?

הסכם ממון הוא חוזה הצופה פני עתיד עליו חותמים בני זוג, על מנת להסדיר ביניהם מראש פורמט מוסכם של יחסיהם הממוניים; קרי – ניהול הרכוש שלהם ואת אופן חלוקת הנכסים במקרה (חלילה) של גירושין או פרידה או פקיעת הקשר עקב מותו של אחד מהם.

ההסכם נחתם על פי רוב בזמן שבני זוג נמצאים בתקופה טובה של הזוגיות. משכך, הם מסוגלים לתקשר ביניהם באופן חיובי ולגבש ביניהם הסכמות בנושא באווירה נעימה, שקולה ומכבדת.

אופן חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג, הוא מבין הסוגיות המרכזיות ‘הנפיצות’ ביותר במסגרת הליכי גירושין.

הסכם ממון מהווה מעין “פוליסת ביטוח” לזוגיות. המטרה שלו היא למנוע מצב שבעת משבר תתעוררנה בין בני הזוג מחלוקות כספיות קשות והם ימצאו את עצמם מנהלים מלחמות ארוכות, מייגעות ויקרות בערכאות משפטיות, ככל הנוגע לסוגיות של אופן חלוקת הרכוש.

סעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 (להלן – “חוק יחסי ממון”), קובע כך:

“פרק ראשון: הסדר מוסכם

1. הסכם ממון
הסכם בין בני זוג המסדיר יחסי ממון שביניהם (להלן – הסכם  ממון), ושינוי של הסכם כזה, יהיו בכתב.

2. אישור ואימות
(א) הסכם ממון טעון אישור בית המשפט לענייני משפחה […] או בית הדין הדתי שלו סמכות השיפוט בענייני נישואין וגירושין של בני הזוג […]

(ב) […];

(ג) […];

(ג1) הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין יכול שיאומת בידי נוטריון […].”

מכאן, הסכם ממון מבוסס על שלושה אלמנטים (מצטברים):

  • זהו הסכם בין בני זוג.
  • ההסכם חייב להיעשות בכתב.
  • ההסכם חייב לקבל אישור משפטי, על מנת שיהיה לו תוקף משפטי חוקי.

בנוסף, סעיף 5 לחוק יחסי ממון, אשר כותרתו “הזכות לאיזון משאבים בפקיעת הנישואין”, קובע כך:

“5. (א) עם התרת הנישואין או עם פקיעת הנישואין עקב מותו של בן זוג […] זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט:

(1). נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין;

(2). […];

(3). נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם […].”

זאת ועוד, סעיף 3 לחוק יחסי ממון קובע כך:

“3. תחולת ההסדר

(א) לא עשו בני הזוג הסכם ממון, ואם עשו – במידה שההסכם אינו קובע אחרת, יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה […].”

כעולה מכאן, כאשר בני זוג אינם עושים הסכם ממון תחול לגביהם ברירת המחדל של ההסדר הקבוע בחוק יחסי ממון לעניין אופן חלוקת הרכוש.

ולמה הכוונה?

בהיעדר הסכם ממון, תחול ברירת המחדל החוקית, לפיה – כל הרכוש המשותף של בני הזוג, אשר נצבר במהלך תקופת הנישואין, יחולק ביניהם לפי מה שנקרא: “הסדר איזון המשאבים”.

במסגרת הסדר איזון המשאבים לוקחים את כלל מסת הרכוש המשותף של בני הזוג ועורכים ביניהם חלוקה שווה, וזאת בהתאם לשווי הכספי של הרכוש ו/או בדרך של חלוקה ‘בעין’.

באמצעות כתיבת הסכם ממון בני זוג יכולים לקבוע את הפורמט הכלכלי הנכון, המתאים והמועדף עליהם. וכך, הם לא יהיו כפופים להסדר ברירת המחדל של חוק יחסי ממון, אשר לאו דווקא מתאים לנתונים, לצרכים, לרצונות, להשקפות ולמטרות האישיים והייחודיים של כל זוג.

הלכה למעשה, הדרך היחידה לקבוע הסדר חלוקת רכוש שונה מההסדר החוקי היא על ידי הסכם ממון!

בהקשר זה, חשוב להדגיש, כי בני זוג החפצים לקיים ביניהם משטר של הפרדה רכושית (בין אם חלקית ובין אם מלאה) אינם יכולים להסתפק רק בחתימה על הסכם ממון, אלא גם חייבים לקיים ביניהם אורח חיים שבו מתקיימת הפרדה רכושית דה-פקטו.

ובמה דברים אמורים?

יש להקפיד ולהיזהר שלא לבצע ‘עירוב נכסים’. כלומר, על בני הזוג להתנהל ברמה הפרקטית באופן של הפרדה ברורה בין הנכסים המשותפים ובין הנכסים הפרטיים המהווים רכושו הנפרד של כל צד. שאחרת, לפי הפסיקה עלולים בני הזוג להיחשב כמי שלא פעלו בהתאם להסכם ואף זנחו אותו, מאחר שיצרו בהתנהגותם בשלב פוסט-הסכמי ‘מציאות קניינית’ הסכמית אשר הגדירה מחדש ובאופן שונה את אופן חלוקת הרכוש וכו’.

לדוגמה –

אם קיבלת כסף בירושה, עליך להפקידו ולנהלו בחשבון בנק פרטי שלך (נפרד, המשויך לרכושך האישי והמוחרג), ולא בחשבון בנק שלכם (משותף, המשויך לשני בני הזוג). שכן, במקרה השני, עשוי בית המשפט לחלק את הכסף ביניכם, באופן שווה (זוכרים את הסיפור המקראי של ‘משפט שלמה המלך’?).

מה כולל הסכם ממון?

כללי

בהסכם ממון קובעים בני הזוג את מדיניות היחסים הכלכליים שלהם.

כמובן, כל מקרה הוא לגופו. בשלב של ניסוח הסכם ממון ניתן לגבש מענה ופתרונות יצירתיים וליצוק אותם לפלטפורמה המשפטית ההוגנת והמקובלת על בני הזוג.

ההסכם יעניק לקשר הזוגי בטחון, ודאות, שקט ורוגע, אגב הסרת מכשולים כספיים ושימוש עתידי באמצעים פסולים ובלתי ראויים, בתור ‘קלפי מיקוח’ לדרישות סחטניות בעת גירושין (כגון: הנושא של סרבנות גט, הסתת ילדים, וכן מניפולציות ותחבולות משפטיות שונות).

על פי רוב, ליבת ההסכם תכלול התייחסות לשלושה היבטים עיקריים, כפי שנפרט כאן.

הרכוש הקיים

“רכוש קיים” – הכוונה לנכסים הקיימים לכל צד ערב הנישואין.

נכסים שכל אחד מבני הזוג כבר צבר לעצמו בנפרד בעבר, עד ונכון למועד נישואיו.

הרכוש הקיים יכול להיות, למשל: כספי חסכונות בבנק, רכב, דירת מגורים, עסק, זכויות סוציאליות (קרנות השתלמות, קופת גמל, ביטוח מנהלים, פנסיה, אופציות, וכו’), תכשיטים, ועוד.

במסגרת הסכם הממון ניתן לפרט את הרכוש שאותו כל צד הביא עמו לנישואין.

הרכוש העתידי

“רכוש עתידי” – הכוונה לכל הרכוש אשר ייצבר על ידי בני הזוג ו/או מי מהם במהלך חיי הנישואין.

כל הנכסים שהצדדים יצברו בעתיד, במהלך חיי הנישואין שלכם, בין אם הם יירשמו על שם אחד מהם בנפרד, ובין אם הם יירשמו במשותף על שם שני בני הזוג.

רכוש אשר ייצבר על ידי בני הזוג במרוצת השנים יכול להיות, למשל: כספים בחשבונות בנק, דירת המגורים, דירה להשקעה, רכבים, תכולת דירת המגורים, עסק או חברה משפחתיים, זכויות סוציאליות (ראה כנ”ל), תכשיטים, קניין רוחני ומוניטין, ועוד.

כמו כן, עליית ערך, השבחות, תשואות וכיו”ב של הרכוש הקיים של כל צד ו/או רכוש אשר נרכש באמצעותם ו/או תחלוף (‘גלגול’) של אותם הנכסים.

נוסף על כך, ירושות ו/או מתנות אותן עשוי לקבל כל אחד מבני הזוג מאת המשפחה הגרעינית שלו.

הסדרת מדיניות יחסי הממון (המשטר הרכושי)

מדיניות יחסי הממון של בני הזוג , הנקראת בז’רגון המשפטי “המשטר הרכושי”, נקבעת על ידי בני הזוג ומעוגנת בהוראותיו של הסכם הממון.

היא טומנת בחובה שני היבטים מרכזיים:

  • הסדרת ההתנהלות השוטפת בין בני הזוג לגבי הרכוש (הקיים והעתידי) במהלך תקופת הנישואין.
  • הסדרת אופן חלוקת הרכוש (הקיים והעתידי) במצב של גירושין או פרידה.

ובמלים פשוטות – במסגרת ההסכם יש לעשות סדר כלכלי מן הפן המשפטי בין: מה שייך “לי”, מה שייך “לך” ומה שייך “לשנינו”.

להלן מספר היבטים בנושא זה (רשימה לא סגורה, לשם המחשה בלבד):

  • קביעת הפרדה רכושית ביחס לנכסים מסוימים.
  • קביעת הנכסים המשותפים, אופן החלוקה שלהם, מנגנון שערוך השווי הכספי וכיו”ב במקרה של מחלוקת בין בני הזוג (אקטואר, שמאי, רואה חשבון, וכו’).
  • קביעת לוח זמנים לביצוע חלוקת הרכוש המשותף.
  • קביעת מנגנון לחלוקת נכס עסקי משותף אשר נצבר במהלך הנישואין (מי יישאר הבעלים של העסק או החברה וכיו”ב).
  • קביעת מנגנוני פיצוי ואיזון כספיים ו/או אחרים ככל הנוגע לנכסים משותפים אשר נצברו במהלך הנישואין.
  • קביעת זהות האינסטנציה המשפטית המוסכמת לדון במקרה של מחלוקות לגבי חלוקת הרכוש המשותף (כגון: בית משפט לענייני משפחה, בית דין רבני, חובת ייעוץ וטיפול זוגי או גישור טרם פנייה לערכאות, בוררות).

ליווי מקצועי של עורך דין הסכם ממון יוכל יסייע במציאת פתרונות משפטיים מתאימים על מנת לגבש את הפלטפורמה המשפטית הנכונה ביותר עבור בני הזוג.

דוגמה למנגנון אפשרי בנוגע לדירה אותה בני הזוג ירכשו יחד ובמשותף –

הורים של אחד הצדדים מעניקים כספים במתנה (לטובתו, באופן אישי) לצורך קניית דירה על ידי זוג צעיר. ניתן לקבוע בהסכם, כי זכויות הבעלות בדירה ישויכו ויירשמו על שמו של כל צד בהתאמה לאחוזי המימון היחסיים שלו מתוך סך העלות הכוללת של מחיר רכישת הדירה (למשל: 70% ו-30%). בתוך כך, ניתן לקבוע (רק אם רוצים), כי לאחר מספר שנות נישואין (ובאופן מדורג) תחשב הדירה כשייכת לשני הצדדים באופן שווה, או תועבר לילדים, וכיו”ב.


סוגים של הסכמי ממון

קיימים מספר סוגים של הסכמי ממון, הנקבעים בהתאם לסטטוס המשפטי של הצדדים ו/או מועד עריכת ההסכם.

בעקרון, בישראל ישנם שלושה סוגים עיקריים של הסכמי ממון:

  • הסכם יחסי ממון לפני נישואין (הנקרא גם: הסכם ממון טרום נישואין, או הסכם ממון לפני חתונה).
  • הסכם יחסי ממון לאחר נישואין (הערה: לפעמים ייערך במסגרת פרידה – כחלק מהסכם גירושין).
  • הסכם יחסי ממון בין ידועים בציבור (הנקרא בז’רגון המשפטי: ‘הסכם חיים משותפים ויחסי ממון’; ולרבות הסכם בין בני זוג חד מיניים, המכונה לפעמים: ‘הסכם זוגיות’).

כאן תוכלו להעשיר את הידע שלכם ולקרוא מידע משפטי (הכולל הסברים, המלצות וטיפים שימושיים), אותו ערכנו וריכזנו לגבי כל אחד ואחד מהסוגים השונים של ההסכמים הללו.


פורמטים של הסכם ממון

בהסכם ממון בני הזוג קובעים ביניהם כיצד יש לנהוג ברכוש הפרטי של כל אחד מהם בנפרד, וכן כיצד יש לנהוג ברכוש המשותף של שניהם יחד, לאורך שנות הנישואין ו/או הזוגיות שלהם, לפי העניין.

להסכמי ממון יכולים להיות מספר פורמטים של משטר רכושי, עליהם רשאים הצדדים להסכים, לפי רצונם ושיקול דעתם (וניתן, כמובן, גם לשלב ביניהם).

הסכם ממון הקובע שיתוף רכושי

אפשרות ראשונה היא לשתף את כל הזכויות ברכוש של בני הזוג, הן לגבי הרכוש האישי הקיים אשר כל צד הביא עמו לקשר הזוגי והן לגבי הרכוש אשר ייצבר יחד בעתיד.

דוגמה

הסכם מסוג זה יתכן שיקבע, כי כל הרכוש הקיים, וכן זה שייצבר לאחר הנישואין יהיה רכוש משותף של שני בני הזוג (מלבד, למשל, רכוש ספציפי אותו יקבל מי מהצדדים במתנה או בירושה).

הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית

אפשרות שנייה היא לקבוע הפרדה רכושית מוחלטת בין בני הזוג, אשר תמשיך להתרחש לכל אורך מסלול חייהם הזוגיים (“שלי – הוא שלי”, “שלך – הוא שלך”).

כלומר, לכל אחד מהם רכוש נפרד משלו, ורק הוצאות ישירות של משק הבית יהיו משותפות (וינוהלו, למשל, באמצעות ‘קופה קטנה’, או אפילו דרך חשבון בנק משותף, אשר ייועד באופן ספציפי לשמש רק לעניין זה, למען הנוחות מבחינה טכנית).

דוגמה

הסכם הקובע הפרדה רכושית מוחלטת לגבי מלוא הרכוש (מכל סוג ומין שהוא, ללא יוצא מן הכלל) של כל צד, הן בעבר (ועד כה) והן בכל מועד בעתיד.

כאן תוכלו לקרוא מידע נוסף ומפורט בנושא.

ככל שקיים פער גדול בין בני הזוג, יטה הצד החזק כלכלית לדרוש הפרדה רכושית ויבקש להגן על הנכסים שאותם צבר ‏עד כה. דרישה זו היא לגיטימית לחלוטין (וממילא רכוש שנצבר לפני תחילת הקשר אינו נחשב כרכוש משותף).

ברם, על פי רוב ‏הקונפליקט עשוי להתעורר בכל הנוגע להחלטה איזו מדיניות רכושית תחול במהלך הנישואין, או החיים המשותפים, לפי העניין.

דוגמה לפתרון הנפוץ

הסכם הקובע הפרדה רכושית לגבי הרכוש האישי הקיים שכל צד הביא עמו לקשר, וכן לגבי ירושות ומתנות עתידיות, אולם כל הרכוש שייצבר יחד במהלך תקופת הנישואין יהיה רכוש משותף של שני בני הזוג.

הסכם ממון משולב

אפשרות שלישית היא להיות שותפים רק בחלק מן הרכוש האישי של כל אחד מהצדדים.

ההחלטה איזה חלק ברכוש יהיה נפרד ואיזה יהיה משותף לשני הצדדים, תקבע ביניהם בהמשך בהסכמה הדדית, לגבי כל זכות וזכות (אם וככל שירצו לשתף).

דוגמה

הסכם מסוג זה יכול לקבוע שכל הרכוש שייצבר לאחר הנישואין יהיה רכוש משותף, מלבד רכוש ספציפי לגביו הצדדים מסכימים על החרגה רכושית מלאה (כגון: חברה, עסק, זכויות סוציאליות וכיו”ב).

הסכם ממון מדורג

אפשרות רביעית היא שילוב בין הפורמטים אשר הובאו לעיל, לפי שלבים (הגעה לנקודת זמן, או קיום תנאי מסוים).

דוגמאות של הסכם ממון מדורג

  • הסכם הקובע ששיתוף רכושי יחל רק לאחר המועד בו ייוולד לצדדים ילד ראשון משותף.
  • הסכם הקובע הפרדה רכושית לגבי דירת מגורים שיש לצד אחד מלפני החתונה, כאשר בחלוף מספר שנות נישואין יהיה הצד השני (שאין לו דירה) זכאי לקבל אחוזים באותה דירה לפי “פעימות”.
  • הסכם הקובע הפרדה רכושית מוחלטת בין הצדדים, כאשר בחלוף מספר שנות נישואין (בהדרגה, לפי “פעימות”) יהיה הצד השני (החלש יותר מבחינה כלכלית) זכאי במקרה של פרידה לקבל (כשיפוי/פיצוי) סכום כסף מסוים וקבוע מראש מאת משנהו (הצד המבוסס יותר מבחינה כלכלית).

חשיבות עריכת הסכם ממון ויתרונותיו

לעריכת הסכם ממון חשיבות ויתרונות משמעותיים במקרים רבים, ולכן בשנים האחרונות הפכו הסכמי ממון להיות מקובלים ושכיחים מאוד בישראל.

גם אם אתם מסכימים לרוחו הכללית של חוק יחסי ממון, עדיין קיימת חשיבות רבה לעריכת הסכם ממון, היכול לתת מענה לצרכים ולרצונות האישיים המשתנים והייחודיים שלכם, תוך יצירת ודאות ובהירות לגבי המנגנון המשפטי המוסכם שיחול ביניכם במצב של גירושין או פרידה בעתיד.

חשוב מאוד לדעת, למשל, כי לאחרונה כרסמה פסיקת בית המשפט העליון בישראל בהוראות חוק יחסי ממון בכך שקבעה, כי במקרים מסוימים גם רכוש שהיה בבעלות מי מהצדדים ערב הנישואין (בין אם צבר אותו בעצמו, או קיבל אותו במתנה, או בירושה, וכיו”ב), עשוי, בנסיבות מסוימות, להיחשב כרכוש משותף, אשר הוא בר איזון לחלוקה בפקיעת הקשר.

בעיקר, מכוונים הדברים הללו לסוגיה של דירת המגורים בה חיו הצדדים, בהיותה מהווה את גולת הכותרת של התא המשפחתי, לגביה יתכן שתתגבש בעתיד מעין פיקציה משפטית, הנקראת – “חזקת שיתוף ספציפית”, אשר משמעותה, כי גם אם הדירה נרכשה על ידך מכספיך הפרטי (או הוענקה לך במתנה מאת הוריך, וכו’) וגם אם נרשמה בטאבו על שמך ובבעלות בלעדית בטאבו עוד לפני הנישואין, אזי יתכן שלצד השני יוקנו בעתיד זכויות לגבי הדירה הזו (עד לכדי מחצית ממנה).

ליווי של עורך דין הסכם ממון בהחלט יכול לפתור את הבעיה הזו וליצור עבור בן הזוג (או בת זוג) שבבעלותו דירת מגורים מלפני הנישואין הגנה וודאות משפטית אל מול תביעה עתידית בעניין הדירה.

אנו נוטים להמליץ לבני זוג לערוך הסכם ממון, בין היתר, מאחר ולטעמנו רצוי לסכם מראש את ענייני הפרידה דווקא בתקופה שבני הזוג אוהבים ויהיו חפצים לנהוג זה עם זה באופן נאות והוגן. שכן, אז השיקולים הרלוונטיים נלקחים על ידם באופן ענייני ומתוך דאגה אמיתית וכנה האחד לשני, ולא מתוך שיקולים זרים ו/או פסולים המבעבעים בשעת משבר חלילה, כגון: כעסים, אגו, או רצון לנקמה ולסגירת חשבונות, בעיקר במקרה של מאבקי גירושין מכוערים…

מניסיוננו, דווקא שעה זו של אהבה, אמון, כבוד, אחדות ודאגה הדדיים – לפני מועד הנישואין – היא המתאימה ביותר לעריכת הסכם ממון, למען שבשעת משבר יוכלו בני הזוג להסתייע בו. עלינו להכיר בעובדה, כי בפרוץ קרע ומשבר אמון, חס ושלום, לעתים מאוד קשה לגבש הבנות ו/או הסכמות, אף באשר לדברים הפעוטים ביותר…

בני הזוג היודעים, כי יחסיהם מוסדרים כהלכה במסגרת הסכם ממון בעל תוקף משפטי מחייב, ינהלו מערכת זוגית בביטחון רב יותר. שכן, לעת צרה כבר יש ביניהם מתווה ברור וקשיח של הסכמות ממוניות. יש לכך, לכאורה, אפקט מרגיע מתחים, העלולים להיווצר במהלך תקופת הנישואין.

הסכם ממון בונה שותפות, מחזק את יסודות מערכת היחסים הזוגית ומסדיר את האחריות ההדדית המשותפת לעת צרה (חולי, קשיים כלכליים, וכו’).

כל עוד הקשר הזוגי נמשך כסדרו ובאופן תקין – הסכם הממון הוא לא יותר מנייר מודפס המונח במגירה; אולם, בעת משבר – הוא בעל חשיבות מכרעת!

הסכם ממון ככלי להגנה על הון ועושר אישי ומשפחתי

הסכם ממון = ודאות משפטית!

הסכם ממון נערך על פי רוב מתוך רצון ליצור חיץ בין נכסיו הפרטיים של כל אחד מבני הזוג, ובתוך כך מכוון לשמר נכסים, כלומר, “להגן” על נכסיו הנפרדים (וזאת, להבדיל מהמשותפים) של צד אחד מפני הצד האחר, במקרה של סיום הקשר בכל מועד בעתיד.

לכאורה, ברירת המחדל הסטטוטורית הקבועה בחוק יחסי ממון – כשלעצמה – מהווה הסדר נורמטיבי המתאים לחלק מן הזוגות. ברם, הלכה למעשה, במקרים רבים במסגרת היישום של חוק יחסי ממון על ידי הערכאות השיפוטיות עלולים ליפול כשלים מהותיים ובעייתיים ביותר, אשר יובילו לתוצאה שמשמעותה חשיפה לסיכון כלכלי עצום.

להלן נביא דוגמאות של מספר היבטים, אשר החוק אינו מספק להם מענה משפטי הולם:

  • הגנה על זכויות בדירת מגורים מלפני נישואין (לאור פסיקת בית המשפט העליון שכרסמה בחוק “היבש”).
  • הגנה על זכויות בדירת מגורים אותה רוכשים בני זוג לאחר חתונה בסיוע כספים המוענקים במתנה מאת ההורים של אחד מהם.
  • הגנה הרמטית על כספים ו/או נכסי מקרקעין המתקבלים בירושה במהלך הקשר הקשר הזוגי.
  • תשואות המתקבלות בגין נכסים (למשל: ריבית על כסף, דמי שכירות מדירה, וכו’).
  • מצב של עליית ערך של נכסים (השבחות).
  • נכסים אשר התקבלו ו/או התווספו במרוצת השנים על הנכסים הקיימים.
  • שיתוף בזכויות חלופיות (“שחלוף” או “גלגול” עתידי של כספים, נכסים, ירושות, מתנות, תגמולי ביטוח, וכו’).
  • שיתוף בחובות (בגין נכסים ו/או עסקים של כל צד).
  • הסדרת משטר ממוני במקרה של הפרדה רכושית מוחלטת.
  • פטורים ו/או הקלות שונים במיסוי מקרקעין (לעניין מס רכישה בקניית דירת מגורים ו/או מס שבח במכירת דירת מגורים כאשר לצד אחד כבר יש דירה נוספת, או ניצל פטור; הערה: לפי פסיקת בית המשפט העליון בנושא יש להציג הסכם ממון, כתנאי סף).
  • ועוד…

הסכם ממון יכול לספק לשני בני הזוג ודאות ובהירות משפטית בכל הנושאים הללו, כמו גם בנושאים רבים אחרים.

הסכם ממון על כסף

מה קורה במצב בו לאחד מבני הזוג אין בכלל חסכונות (או שהוא מגיע עם מינוס בבנק), ואילו לצד השני יש סכום כסף מסוים אותו הוא חסך בעמל רב במהלך השנים שלפני מועד החתונה? או, למשל, כסף שאחד הצדדים קיבל במתנה, או בירושה מלפני החתונה?

מה קורה במצב בו כסף של אחד הצדדים שנצבר לפני החתונה מושקע בבורסה וערכו עולה באופן משמעותי במהלך תקופת הנישואין? מה קורה במצב בו לשני הצדדים אין כמעט כסף במועד החתונה, אולם ההורים של אחד מבני הזוג מעוניינים להעניק כסף במתנה לילד/ה שלהם, למשל: לצורך סיוע ברכישת דירת מגורים לאחר החתונה?

מה קורה כאשר כסף שחסך אחד הצדדים מלפני החתונה משמש להשקעה בחברה או עסק שנפתחו במהלך הנישואין?

ומה קורה כאשר אחד מבני הזוג מגיע לנישואין עם מינוס בבנק, או עם חובות כספיים לצדדים שלישיים?

על הדילמה של אהבה, כסף, הסכם ממון ומה שביניהם תוכלו לקרוא במדריך הבא.

עורך דין הסכם ממון עמית ורד מסביר ומדגים כיצד הסכם ממון יכול להסדיר מראש את הפערים הכספיים הללו, להגן על הכסף האישי ו/או המשפחתי שלכם במידה והנישואין יעלו חלילה על שרטון, ולמנוע בעיות ומחלוקות עתידיות.

הסכם ממון על דירה

דירת מגורים בישראל היא נכס יקר, ואין ספק שנושא זה הוא רגיש מאוד בין בני זוג, ולעתים עשוי לעורר לא מעט דילמות וחששות.

במרוצת השנים נקבעה בפסיקת בית המשפט העליון הלכה המאפשרת בנסיבות מסוימות הכרה ברעיון של ‘שיתוף ספציפי בדירת מגורים’ (לאור אופייה וייחודה כנכס משפחתי מובהק). קרי –  הכנסת דירת מגורים אשר נרכשה על ידי אחד מבני הזוג לפני החתונה (או כזו שהתקבלה במתנה או בירושה במהלך הנישואין) המהווה לפי לשון החוק ‘נכס חיצוני’ למסגרת של הנכסים המשותפים ברי האיזון.

המשמעות היא, כי הוראות חוק יחסי ממון אינן מונעות מבן או מבת הזוג (הצד שאינו הבעלים של הדירה) לטעון להכללת הדירה בתוך ‘קופת’ הנכסים המשותפת, ולדרוש את (עד) מחצית משוויה. כמובן, מדובר כאן על המקרים בהם הדירה לא נקנתה במשותף ורשומה על שם שני בני הזוג (שאז, ממילא, היא מהווה בבחינת רכושם המשותף).

בהקשר זה ההלכה קובעת, כי על הצד הטוען לשיתוף בדירה להוכיח ‘דבר מה נוסף’ – מעבר לקיום חיי נישואין (או חיים משותפים) – אשר יעיד על אותה כוונת שיתוף וממנו יהיה ניתן להסיק על הקניית הזכויות הנטענות ביחס לדירה.

אותו ‘דבר מה נוסף’ העשוי להוכיח את כוונת השיתוף הספציפית משתנה ממקרה למקרה, לפי מכלול הנסיבות. בין היתר, ניתן על ידי בית המשפט משקל לפרמטרים הבאים (רשימה לא סגורה):

  • השתתפות כספית במימון רכישת הדירה (כגון: באמצעות נטילת הלוואת משכנתה משותפת).
  • השתתפות בן הזוג הלא רשום בעלויות של תיקונים ושיפוצים.
  • קיומה של מערכת כלכלית שיתופית הדדית בין בני הזוג.
  • מספר שנות הנישואין.
  • מועד קניית הדירה ביחס לתאריך הנישואין.
  • מגורים בפועל בדירה (מספר השנים שבהן הצדדים התגוררו בה, לרבות עם ילדים משותפים).
  • תקינות יחסי בני הזוג (יינתן משקל להפרות אמון, בגידות וכדומה).
  • התנהלות ביחס לכספים המתקבלים בגין השכרת הדירה לצד שלישי (האם יש שיתוף בדמי השכירות מהדירה, כגון: הפקדה לחשבון משותף, שימוש למימון הוצאות משותפות וכו’) .
  • הדדיות השיתוף (האם לצד השני אין דירת מגורים משלו).

לאור האמור, מה עושים במצב בו לאחד מבני הזוג יש דירה מלפני הנישואין? האם וכיצד ניתן להגן עליה?

כמו כן, מה קורה במצב שבני זוג מבצעים יחד ובמשותף רכישה של דירה, אולם היחס של מימון הכסף הוא לא שוויוני? או לגבי דירה שהתקבלה במתנה או בירושה?

הסכם ממון על דירה מהווה פתרון לכל בעיות הללו.

נוסף על כך, לפי חוק מיסוי מקרקעין בני זוג נחשבים לאותו “תא משפחתי”. במסגרת הסכם ממון ניתן לקבוע הפרדה רכושית לעניין דירת מגורים. הדבר עשוי לחסוך לכם הרבה כסף בעתיד בעת רכישת ו/או מכירת דירה (מס רכישה ו/או מס שבח, לפי העניין).

במדריך הבא עורך דין הסכם ממון עמית ורד מסביר מדוע חשוב (ואף קריטי) לערוך הסכם ממון על דירת מגורים, בליווי הסברים, דוגמאות, המלצות ופתרונות משפטיים.

הסכם ממון על ירושה עתידית ומתנות

לעתים, לבני הזוג עצמם אין כמעט כסף ו/או נכסים משמעותיים לפני החתונה, אולם אחד מהם בא ממשפחה יותר אמידה ממשנהו, כך שהוא צפוי לקבל מתי שהוא בעתיד מאת הוריו ירושה גדולה, או הענקה בדרך של מתנה, כגון: כספים, דירת מגורים, חברה, עסק, וכיו”ב.

ללא ספק, גם במצב כזה מומלץ לערוך מראש הסכם ממון על-מנת למנוע בעיות וסכסוכים עתידיים בין בני הזוג, ולהגן על הירושה העתידית, או המתנה העתידית, מפני חשיפה משפטית למקרה שחלילה משהו ישתבש בדרך…

רוצים לקרוא בהרחבה על הנושא? במדריך הבא עורך דין הסכם ממון עמית ורד מסביר את הסוגיה של עריכת הסכם ממון על ירושה עתידית, לרבות דוגמאות, המלצות, טיפים שימושיים, ועוד.

הסכם ממון על עסק

במקרים רבים, בני זוג מגיעים אל ברית הנישואין כאשר לאחד מהם יש עסק מלפני הנישואין.

מדובר על כל מי יש לו עסק או חברה, כולל, למשל, בעלי מקצועות חופשיים (כגון: רופא, אדריכל, מהנדס, רואה חשבון, פסיכולוג וכו’), או אנשי הייטק השותפים במיזם ו/או בחברת הזנק (‘סטארט-אפ’), או, אנשי עסקים בתחום הנדל”ן, או בעלים של גלידרייה, חנות צעצועים, חנות מכולת וכו’ (וכמובן, גם בכל תחום אחר של פעילות עסקית).

לעתים, העסק נפתח לפני מספר שנים, בן הזוג טיפח אותו והשקיע בו זמן, כסף חסכונות, מחשבה, אנרגיה וכו’, וכן לקח על עצמו לא מעט סיכונים כדי לבסס את העסק.

ולעתים, מדובר על עסק משפחתי שבן הזוג עובד בו ו/או מנהל אותו כשכיר, אולם בעתיד צפוי העסק לעבור לידיו.

הנגזרת של מצב דברים כאמור היא:

  • בעל העסק, בדרך כלל, ישקיע את רוב מרצו וזמנו לניהול העסק (לפעמים 24/7). לעומתו, בן הזוג השכיר, אולי ולכל היותר 7-8 שעות ביום.
  • לבעל העסק יהיה פחות זמן בכל הקשור לענייני המשפחה. לעומתו, סביר שבן הזוג השכיר הוא יהיה זה שייקח על עצמו יותר עול ואחריות לגבי ביצוע מטלות הבית השונות (הטיפול בילדים, וכו’).
  • בעל העסק יכול להתעשר. לעומתו, בן הזוג השכיר (ככל הנראה) – לא.
  • בעל העסק יכול (חלילה) להסתבך בחובות. לעומתו, בן הזוג השני (סביר להניח) – לא.

לאור זאת, נשאלת השאלה – כיצד מאזנים את הפער הזה באופן הוגן?

על רקע הדברים הללו, עולה החשש (וניתן להבין אותו, לאור הסטטיסטיקה העגומה בישראל…), כי במידה וחיי הנישואין יעלו על שרטון, בית המשפט ייאלץ את בעל העסק לחלק אותו עם בת הזוג (או להיפך), והיא תהפוך לשותפה בו.

ואז עולות כל מיני שאלות, כגון: מי ינהל בפועל את העסק? מי יקבל את ההחלטות בעסק? ואיך זה בכלל כל זה יכול לעבוד (הרי לא הסתדרתם… ולכן ואתם מתגרשים, לא כן?).

ולחלופין, בעל עסק עלול למצוא את עצמו במצב שבו יצטרך לקנות את חלקה של בת הזוג בעסק בחזרה. וגם זה יכול להיות מאוד מסובך וקשה.

איך ולפי מה עושים את הערכת שווי? מה עם המוניטין? אתר האינטרנט או עמוד הפייסבוק של העסק? הלקוחות? שיטות שיווק ואולי פטנטים ויתר הסודות המסחריים כיו”ב? ואיך בכלל יתאפשר לממן את התשלום הגבוה?

הנושא בהחלט מורכב ומסועף. זהו אחד מן הנושאים היותר רגישים וטעונים ככל הנוגע להסכמי ממון.

הסכם הנערך באמצעות עורך דין הסכם ממון מומחה המשלב פתרונות יצירתיים, בהתאמה אישית לפי הנתונים, הנסיבות, המטרות והרצונות הספציפיים של בני הזוג, יכול לספק מענה לכל אותן סוגיות אשר צוינו לעיל (ולנוספות), אשר קצרה היריעה מלהרחיב עליהן כאן.

תכנון וחסכון במיסוי מקרקעין באמצעות הסכם ממון

הוראות המקופלת בהסכמי ממון מאפשרת לבני הזוג לכלכל את צעדיהם לא רק בגזרה תוך משפחתית, אלא גם מול רשויות המס.

סעיף 9 (ג1א) (2)(ב)(1) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה),תשכ”ג-1963 קובע, כלהלן:

“(2) יראו רוכש ובן זוגו, למעט בן זוג הגר בדרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילד נשוי – כרוכש אחד;”.

הסעיף קובע עקרון משפטי, הנקרא – ‘חזקת התא המשפחתי’, אשר מהווה הוראה אנטי תכנונית. מטרתה למנוע תכנוני מס לא חוקיים על ידי רישום דירות באופן מלאכותי על שם אחד מבני המשפחה, תוך ניסיון לנצל באופן פסול הקלות במס רכישה הניתנות לרוכשים של “דירה יחידה”. וגם להיפך, לעניין מס שבח בעת מכירת דירה.

בפסיקת בית המשפט העליון (הלכת שלמי) נקבע, כי כדי לסתור את החזקה דלעיל יש לעמוד בשני התנאים הבאים:

  • על בני הזוג להציג הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית.
  • על בני הזוג להוכיח, כי ההפרדה הרכושית אכן יושמה על ידם בפועל.

על רקע הדברים הללו, נקבעו מספר מבחני עזר, אשר נועדו על מנת לסייע בזיהוי המקרים שבהם מדובר על עסקה מלאכותית, כגון: הסכם ממון הנערך למראית עין בלבד (פיקטיבי), או לחלופין אינו מיושם בפועל.

כמו כמן, במסגרת המבחנים הללו, בית המשפט בוחן מספר פרמטרים, ובין היתר – האם קיימת הנאה משותפת מפירות הדירה (לדוגמה: מדמי השכירות), או נשיאה משותפת של הוצאות בגין הדירה (לדוגמה: החזרי משכנתה, השקעות וכו’). בנוסף, עשויה להיבחן הסוגיה של מגורים במשותף בדירה.

כעולה מן המקובץ לעיל, באמצעות עריכת הסכם ממון בשילוב תכנון מס נכון ניתן במקרים מסוימים לחסוך באופן חוקי סכומי כסף גבוהים מאוד בתשלומי מיסוי מקרקעין.

במקרים רבים, בזכות הידע והניסיון של משרדנו במקביל גם בתחום של תכנוני מס במקרקעין הצלחנו להשיג ללקוחות תוצאות מרשימות של חיסכון בתשלומי מס, באמצעות פיצולי שומות וניצול פטורים והקלות לאחד מבני הזוג.

דוגמאות (מבין רבות):

  • מס רכישה בקניית דירה – הצלחנו לחסוך ללקוחות סך של 189,000 ש”ח.
  • מס שבח במכירת דירה – הצלחנו לחסוך ללקוחות סך של 135,000 ש”ח.

הסכם ממון ככלי להגנה מפני חובות (לנושים)

נהוג להשקיף על הסכמי ממון ככלי משפטי יעיל לצורך הגנה על רכושו של בן הזוג האמיד.

יחד עם זאת, במקרים רבים משמש הסכם ממון גם כאמצעי משפטי אשר נועד על מנת להגן דווקא על זכויותיו של בן הזוג בעל המשאבים הצנועים יותר.

כך, למשל, יכול הסכם ממון לשמש כמגן על בן זוג “סולידי” מפני תהפוכות עסקיו השונים של בן הזוג האמיד יותר בעתיד, או הגנה מפני חובות לנושים.

מתחתנים ולבן הזוג או בת הזוג שלכם יש חובות? הוא בעל עסק ואתם חוששים מה יקרה אם העסק יקרוס חלילה בעתיד וייווצרו לו חובות גבוהים?

הסכם ממון על חובות יכול להוות פתרון מצוין גם לנושא זה.


כלים משפטיים נוספים ופתרונות מתקדמים

הסכם ממון אינו חזות הכול.

במקרים מסוימים, ניתן לערוך אותו בשילוב קונסטלציה משפטית הכוללת כלים משפטיים נוספים ומשלימים, כדי להבטיח את ההגנה והשמירה הטובה ביותר על הון אישי ומשפחתי.

בחלק זה נציג בפניכם מספר דוגמאות להמחשה.

הסכם הלוואה (ומנגנון של שעבוד קנייני)

הפתרון של רישום שעבוד (משכנתה ו/ואו משכון) יכול לספק מחסום נוסף להגנה משפטית יעילה על נכסים מלפני הנישואין, או כאלה המוענקים לבן או לבת במתנה מאת ההורים (ו/או שמומנו באמצעותם),  כגון:

  • זכויות בדירת מגורים.
  • מניות בחברה משפחתית.
  • זכויות בכלי רכב.
  • נכסים פיננסים (תיקי ניירות ערך, השקעות, וכו’).
  • ועוד.

ניתן להגן על הזכויות הללו באמצעות יצירת הסכם הלוואה.

נוסף על כך, כדאי לשלב בהסכם ההלוואה מנגנון של רישום שעבוד על הזכויות הקנייניות ברכוש המוענק לטובת ההורים, למקרה שהילד/ה יתגרש בעתיד.

הדבר בהחלט יכול למנוע ו/או לצמצם באופן משמעותי חשיפה מתביעה עתידית מצד בן או בת הזוג.

חשוב לשים לב לדגשים הבאים:

  • הסכם ההלוואה חייב להיחתם מראש, לפני כניסתם לדירה.
  • הסכם ההלוואה חייב להיות מפורט ולהכיל את כל התנאים והמועדים להחזר ההלוואה.
  • הסכם ההלוואה צריך להיחתם על ידי שני בני הזוג.
  • הסכם ההלוואה חייב להכיל בטחונות (הערת אזהרה, משכנתה, משכון, ייפוי כוח בלתי חוזר וכו’).

בית המשפט תופס העברות בתוך המשפחה כמתנות וזוהי ברירת המחדל בתפיסה המשפטית. על כן, בית המשפט בוחן בקפדנות רבה הסכמי הלוואה מסוג זה ומומלץ לחתום עליהם בנוכחות עורך דין שהוא גם נוטריון.

תקנון חברה בע”מ

אחד הפתרונות האפשריים הוא קביעת הוראות משפטיות בתקנון של חברה משפחתית (שבשליטת ההורים של מי מבני הזוג).

לדוגמה –

  • הוראה המחייבת את בעלי המניות לערוך ולקיים הסכמי ממון עם בני הזוג.
  • הכנסת מנגנון של פקיעת ו/או דחיית מניות במקרה בו הסכם הממון לא נחתם או כושל בסופו של דבר.
  • מניעת העברה של מניות; ולרבות כאלו המקנות זכויות שליטה ו/או ניהול ו/או מהותיות אחרות בחברה.
  • הסדרת הנושא של הורשת המניות בחברה (הכנסת הגבלות, כגון: ‘יורש אחר יורש’, ועוד).
  • מנגנוני הגנה נוספים, כגון: שעבוד, נאמנות, וכו’).

הענקה על תנאי

פתרון נוסף הוא להעניק נכס (כגון: דירת מגורים, מניות, עסק, וכו’) מאת ההורים לבן או לבת עם תנאי מוגדר מראש, ולפיו הסכם ממון מתאים ייחתם בבוא העת ויעמוד בעינו לכל אורך תקופת הנישואין.

במקביל, ניתן גם לשעבד לטובת המשפחה זכויות בעסק המשפחתי (ראה לעיל), ולחלופין להעניק זכויות בעסק המשפחתי בתור מתנה על תנאי כאמור, וכו’.

באופן דומה, ניתן להגן על נכסי ירושה, באמצעות הכנסת מנגנונים מתאימים לצוואה, לצורך הגנה על רכוש ומניעת העברתו וכו’, כדי למנוע חשיפה לתביעה של בן הזוג או בת זוג.

זאת ועוד, הורים יכולים לתת במתנה נכס לבן או לבת שלהם עם התניה (“תנאי מפסיק”) מפורש וקבוע מראש, כי אותו נכס יוחזר להורים באופן מיידי (קרי: המתנה תבוטל) במצב של פרידה וגירושין של בני הזוג (ובכך למנוע את האפשרות של הצד השני לטעון לשיתוף ולתבוע זכויות לגבי אותו הנכס).

הערת אזהרה

ככל הנוגע לנכסי מקרקעין (כגון: דירת מגורים, מגרש, חנות, וכו’) ניתן להגן עליהם גם באמצעות רישום של הערת אזהרה בלשכת רישום המקרקעין (טאבו), או במרשם המתאים.

דוגמה –

הורים העבירו דירה במתנה לבן או לבת שלהם. במקביל, תירשם הערת אזהרה לטובתם על הזכויות בדירה – “התחייבות להימנע מעסקה”.

כל עוד הערה זו לא נמחקה (מה שאפשרי רק בהסכמת ההורים) לא יהיה ניתן לרשום על הזכויות בדירה עסקה סותרת (כגון: מכירה, העברה, שעבוד, וכו’).

מנגנון של הסכם נאמנות

זהו כלי משפטי מתוחכם ואפקטיבי מאוד.

במסגרת הסכם נאמנות מועברים נכסים בנאמנות מאת יוצר הנאמנות (למשל: ההורים) לנהנה (למשל: הבן או הבת), כאשר במטרה להגן על אותם הנכסים הם נרשמים בפועל על שם נאמן (או חברת נאמנות).

חיי זוגיות ו/או נישואין עשויים להוביל לעירוב של נכסים, זאת כדרך טבעם של חיים משותפים. לפיכך, השמירה על כללי הפרדה רכושית דה-פקטו כרוכה בהקפדה יתרה מצד בני הזוג, אשר לפעמים אינה צולחת.

אחת מן הדרכים המקובלות לשם הפרדה רכושית, היא הקמת נאמנות היוצרת הפרדה משפטית ברורה בין נכסי בני הזוג.

הסכם הנאמנות יכול ליצור חיץ משפטי בין הנכסים של בני הזוג. כך, תתקבל הבנה ברורה בין הצדדים על ההפרדה הרכושית המוחלטת ביניהם (לגבי הנכס הנרשם בנאמנות), תוך מזעור החשיפה להיזקק להגנה מפני טענות עתידיות של בן או בת הזוג האחר, כגון: בדבר כוונת שיתוף זכויות באותם נכסים, או עקב אי קיום בפועל של הסכם ממון (קרי: עילה לביטול ההסכם עקב זניחתו וכדומה).

הסכם ממון הוא מסמך משפטי העשוי לטמון בחובו מטענים רגשיים שליליים ולא נעימים, בשל מטרתו ‘לנשל’ את בן הזוג האחר מנכס מסוים. לעומת זאת, נאמנות מהווה מכשיר ‘רך’ יותר, אך חזק באופן משמעותי, בייחוד כאשר עסקינן בהון משפחתי אשר נצבר על ידי מי מהצדדים עוד מלפני הנישואין.

כמו כן, ניתן לבצע גם הסכמי הקדש פרטיים (בליווי צוואות הקדש), לפיהם רכוש ינוהל בנאמנות, למניעת השתלטות על רכוש מצד בן הזוג או בת הזוג במקרה של גירושין, או סכסוכי יורשים במקרה חלילה של פטירה.

דוגמה –

הורים מעוניינים לסייע לילד ולרכוש לו דירת מגורים (לפני הנישואין, או במהלכם) והם מודאגים וחוששים שמא יאבדו את הדירה אם חלילה הילד יתגרש בעתיד.

באמצעות עריכת הסכם נאמנות ניתן לרכוש את הדירה עבור הילד ולרשום אותה על שם ההורים.

כלומר, קניית הדירה והדיווח לרשויות המס מבוצעים בפועל על שם הילד, אולם רישום הדירה בטאבו יהיה על שם ההורים (בתור נאמנים).

בדרך זו, משיגים חמישה יתרונות חשובים, כמפורט להלן:

  • הילד לא יכול למכור את הדירה ללא הסכמת ו/או ידיעת ההורים.
  • מההורים נחסך תשלום מס רכישה בשיעור גבוה בגין רכישת דירה נוספת.
  • בעתיד, העברת הדירה לילד (הנהנה) תהיה פטורה ממס.
  • הנאמנות מרחיקה את הדירה מבן או בת הזוג ויוצרת הגנה של הפרדה רכושית (שוללת מצב של עירוב נכסים, טענות בדבר יחסי שיתוף ממוניים לגבי הדירה וכו’).
  • נאמנות מהווה פתרון למקרה שבו בן הזוג או בת הזוג מסרבים בתוקף להסכים לחתום על הסכם ממון.

מתקל דינים (משפט בינלאומי פרטי)

בבקשה לא להיבהל מהכותרת… מיד נסביר.

תארו לכם סיטואציה כזו:

הסכם ממון אשר נחתם בין שני יהודים אזרחי ישראל. הוא מתגורר בתל אביב והיא בפריז. הם נפגשו והכירו במסעדה בניו-יורק.

הסכם הממון שלהם נחתם בישראל. בהמשך, הם חיו יחד מספר שנים בלונדון, אבל בדיוק תכננו לעבור פריז, ולכן הם רכשו שם דירה.

יחסיהם עלו על שרטון…

הוא נשאר לגור בלונדון, היא חזרה לפריז.

הוא אץ ותובע אותה בלונדון (כי שם הם חיו וההסכם בוצע). למחרת, היא מחליטה לתבוע אותו בפריז (כי שם נמצאת הדירה).

לפי החוק האנגלי, הדין החל הוא דין מקום מושב הנתבע – צרפת. לפי החוק הצרפתי דנים לפי הדין של מקום חתימת ההסכם – ישראל. וחוזר חלילה. והאם בתי המשפט ידונו בתביעות ההדדיות במקביל?

ממש סרט… מבולבלים? (הכול טוב, גם אנחנו. עזבו).

בכל אופן, כנגזרת מהדוגמה דלעיל, עולות שתי סוגיות רלוונטיות לענייננו:

  • הסדרת סמכות מקום השיפוט.
  • הסדרת ברירת הדין החל.

הסכם ממון יכול להסדיר מצב בו בני זוג ישראלים עוברים להתגורר חו”ל (Relocation), מחלקים את זמנם בין ישראל ובין מדינה אחרת, מנהלים עסקים בחו”ל, רוכשים נכסים בחו”ל, וכהנה וכהנה.

לפעמים, מדובר על מצב שבו אחד מבני הזוג הוא תושב חוץ. בשנים האחרונות גם הולכת ומתגברת התופעה של גברים ישראלים הנישאים עם בחורות ממדינות זרות (כגון: רוסיה, אוקראינה, פיליפינים, וכו’) ומעוניינים לערוך הסכם ממון טרום נישואין (אזרחיים) כדי להגן על הרכוש שצברו.

בנסיבות כאלו, עלול להיווצר מה שנקרא בז’רגון המשפטי “מתקל דינים”. מצב כזה עשוי לגרוע מתוקף הסכם הממון. יתרה מזו, הוא עשוי לעורר קשיים מבחינת המיקום הגאוגרפי של הערכאה השיפוטית שתהיה מוסמכת לדון בסכסוך המשפטי שנוצר. וכך גם, לגבי תחולת הדין החל על הוראות ההסכם.

הסכם מקצועי הנערך באמצעות עורך דין הסכם ממון מומחה בהחלט יכול לפתור את הבעיה הזו ע”י סעיף מפורט וברור של קביעת ברירת הדין לפיו יוכרעו הסוגיות המשפטיות של חלוקת הרכוש במקרה של מחלוקות עתידיות, וכן את הדין החל על הנכסים, בין אם מצויים בישראל ובין אם בחו”ל.

נוסף על כך, ניתן לקבוע מראש בהוראותיו של הסכם ממון, כי בכל מקרה של תביעה משפטית עתידית, אך ורק לבית משפט לענייני משפחה הישראלי תהא מוקנית סמכות עניינית ומקומית לדון בתיק.

אנחנו ממליצים ללקוחות להכניס בהסכם סעיף הקובע שהיה ולמרות האמור בהסכם תוגש בכל זאת תביעה בחו”ל ויינתן בה פסק דין, אזי הוא לא יהא בר אכיפה בישראל.

כמו כן, ניתן להכניס בהסכם סעיף הקובע שהגשת תביעה בחו”ל תהווה הפרה יסודית של הסכם הממון, תוך קביעת פיצוי כספי (מוסכם מראש, ללא צורך בהוכחת נזק) בסכום גבוה לעניין זה.


הסכם ממון מול צוואה

הסכם ממון מסדיר את מערכת היחסים הממונית שבין בני זוג בעודם בחיים.

כעקרון, תוקפו של הסכם ממון אינו משתרע גם ‘פוסט מורתום’ (קרי: במקרה של פטירה חלילה), שכן חוק הירושה אוסר על אדם להתחייב בהסכם משפטי בדבר חלוקת ירושתו (עיזבונו) בעתיד, אלא אך ורק בדרך של עשיית צוואה.

בדומה להסכם ממון הצופה מצב לא רצוי של פרידה, יש הכרח להסדיר גם מצב של פטירה, אשר למרבה הצער עלול ‏חלילה לקרות בכל גיל ובאופן מפתיע.‏

על פי פסיקת בית המשפט העליון בישראל, במישור המעשי, על צד העורך הסכם ממון לדעת, כי יהיה עליו לערוך עבורו בנוסף ובנפרד מהסכם הממון גם צוואה, זאת ככל שאינו מעוניין בחלוקת רכושו בהתאם לברירת המחדל הקבועה בחוק הירושה (המעניק לבן הזוג שנותר בחיים זכויות מיטיבות בנכסי עיזבונו של בין הזוג שנפטר).

אנשים נוטים לבלבל בין הסכם ממון ובין צוואה. לא רבים מבינים את המשמעות הקריטית של היעדר צוואה במקרה של פטירה – בן או בת הזוג יורשים מחצית מהרכוש. וזאת, גם אם ‏קיים הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית, וגם אם כל הרכוש נצבר עוד לפני מועד ההכרות!

נדגיש, כי צוואה מהווה כלי משפטי משלים וחיוני בנוסף לעריכת הסכם ממון.

רוצים לקרוא עוד על נושא זה? היכנסו למאמר.


עורך דין הסכם ממון

הסכם ממון נחשב לחוזה ייחודי, רגיש ומורכב, עם השלכות כלכליות עתידיות משמעותיות מאוד.

מאוד לא מומלץ להסתפק בנוסח של הסכם ממון “סטנדרטי” (למשל: מהסוג הפשוט שניתן למצוא “לדוגמה” ולהוריד בחינם באינטרנט). הסכם גנרי, רגיל ובסיסי שכזה לא מביא בחשבון את הנתונים והצרכים הספציפיים של בני הזוג (וגם יתכן שאינו עדכני). בדיעבד, הוא עלול להסתבר כטעות קשה ובלתי הפיכה מצדכם (למשל: בית המשפט עלול לא לאכוף את הסכם לאור פגמים שנפלו בו וכו’).

בחירת עורך דין הסכם ממון הנכון לטיפול בהסכם שלכם – היא עניין קריטי מבחינתכם.

תחום דיני המשפחה הוא אחד מענפי המשפט היותר דינמיים. רק עורך דין הסכם ממון מומחה, בעל ניסיון של שנים רבות, יהיה בקיא בכל הניואנסים “החמקמקים” של החוקים ועדכוני הפסיקה החדשים, ויוכל לתת לכם מענה משפטי מקצועי לכל הסוגיות הנדרשות. עליו להיות גם רגיש, סבלני וקשוב לבקשות ולצרכים הייחודיים שלכם (ויכולת גישור מהווה יתרון).

ההמלצה שלנו היא כי השאיפה בדרך כלל תהיה ששני בני הזוג יגיעו יחד לפגישת ייעוץ ראשונה משותפת. השקיפות מאוד חשובה כאן, בייחוד לבניית האמון ושיתוף הפעולה ההדדיים הנדרשים לתהליך.

חשוב מאוד, שהתהליך יתנהל ביניכם באווירה חיובית ומכבדת.

עורך דין הסכם ממון יוכל לסייע לכם להתגבר על הקשיים והמכשולים השונים ולמצוא עבורכם את הפתרונות הנכונים לשניכם, באופן שההסכם שלכם יעבור באופן חלק.

על ההסכם להיעשות ברגישות רבה, בהתחשב במצב העדין, על מנת שהקשר הזוגי שביניכם לא ייפגע.

אישור הסכם ממון

כיצד מאשרים הסכם ממון?

הסכם בין בני זוג נשואים, או בין זוגות העומדים להינשא, חייב להיעשות בכתב וחייב לקבל אישור בבית משפט לענייני משפחה, או בבית דין דתי מוסמך (לגבי בני זוג שהם יהודים – בית הדין הרבני).

הסכם הנעשה לפני הנישואין ניתן לאמת גם בפני נוטריון, ללא צורך בפנייה לערכאות שיפוטיות.

הסכמי ממון בין בני זוג ידועים בציבור (הסכם לחיים משותפים ויחסי ממון), כולל הסכמי ממון הנערכים בין בני זוג שהם חד מיניים, אין חובה לאשר בבית משפט לענייני משפחה. די לערוך הסכם ולחתום עליו על מנת שהוא יהיה תקף ומחייב (מכוח דיני החוזים), לכל דבר ועניין. עם זאת, כיום, ניתן בישראל לאשר גם הסכמים כאלה בבית משפט לענייני משפחה.

לגבי הסכמי ממון של זוגות נשואים ו/או העומדים להתחתן (וכולל במקרה של נישואין אזרחיים), אישור של ההסכם לא יינתן אלא רק לאחר שנוכח בית המשפט, או בית הדין, או הנוטריון, לפי העניין, כי בני הזוג ערכו וחתמו עליו בהסכמה חופשית ובהבינם היטב את תוכנו, משמעותו ותוצאותיו המשפטיות הצפויות.

יודגש, כי התנאי של אישור ההסכם במקרה של הסכם ממון לפני נישואין או הסכם ממון לאחר נישואין, הוא תנאי מהותי ולא פרוצדורלי גרידא. כלומר, הסכם ממון בין זוגות העומדים להינשא או זוגות שכבר התחתנו שלא אושר כדין הוא חסר תוקף. אין לו נפקות משפטית מחייבת. משמעות הדבר היא – לא יהיה ניתן להסתמך עליו ולתבוע רכוש לפיו במקרה של פקיעת הנישואין, או הקשר הזוגי, לפי העניין (הערה: למעט מקרים חריגים ובנסיבות מיוחדות, מכוח חוק החוזים ודינים אחרים).

עוד כדאי לדעת, כי ניתן (ולעתים אף רצוי) לשנות ולעדכן הסכם ממון במרוצת השנים. הדבר יכול לקרות עקב שינויי נסיבות (אישיים, פיננסים, וכו’), מאחר והחיים הם דינמיים. כל שינוי כזה חייב אף הוא להיערך בכתב (ומומלץ לעורכו באמצעות עורך דין הסכם ממון) ובחתימת הצדדים. בנוסף, יש לדאוג לאשרו כדין (מלבד במקרה של שינויים קטנים, אולם על כך נסביר במאמר נפרד).

עלות אישור הסכם ממון

להלן מפורטים תעריפי אישור הסכם ממון *:

בית משפט לענייני משפחה (אגרה):

585 ש”ח (505 ש”ח + אגרת פרוטוקול 80 ש”ח).

אימות נוטריון להסכם ממון טרום נישואין (שכר שירותי נוטריון):

420 ש”ח + מע”מ (מחיר בסיס) / 70 ש”ח + מע”מ (לכל עותק נוטריוני נוסף).

* מעודכן לשנת 2024.


מידע נוסף על הסכמי ממון שכדאי לקרוא

באתר זה קיים מאגר משפטי מקצועי מקיף, הכולל עשרות מדריכים ומאמרים.

להלן רשימה חלקית:

  • מתי צריך לעשות הסכם ממון?
  • חשיבות הסכם ממון (עם דוגמאות פרקטיות).
  • הסכם ממון טרום נישואין.
  • הסכם ממון בין בני זוג נשואים.
  • הסכם ממון ידועים בציבור.
  • הגנה על דירה על ידי הסכם ממון.
  • הגנה על עסק או חברה על ידי הסכם ממון.
  • הסכם ממון הפרדה רכושית מוחלטת.
  • כיצד לבחור עורך דין הסכם ממון?
  • הליך אישור הסכם ממון.
  • הסכם ממון מול צוואה.
  • חדשות משפטיות בתחום הסכמי ממון (עדכוני פסיקה).
  • שאלות ותשובות (Q&A) על הסכם ממון.
  • חקיקה רלוונטית בתחום הסכמי ממון.
  • ועוד..

כמה סיבות טובות מדוע כדאי לכם לעבוד איתנו

  • כ-25 שנות של ניסיון.
  • התמחות בדיני משפחה, בדגש מיוחד על הנישה של הסכמי ממון.
  • ערכנו מאות הסכמי ממון (כולל מאוד מורכבים).
  • מקצועיות ומוניטין (פירמה מהמובילות בתחום בישראל).
  • הטיפול יבוצע לאורך כל הדרך ע”י עו”ד הסכם ממון עמית ורד.
  • מקסימום ערך לכסף שלכם (מחירים הוגנים).
  • ההסכם שלכם ייערך בהתאמה אישית ומדויקת.
  • שקיפות מלאה וזמינות גבוהה בכל שלבי העבודה.
  • אין הגבלה במספר סבבי טיוטות עד להסכם הסופי.
  • עו”ד הסכם ממון עמית ורד הוא גם מגשר משפחה מוסמך.
  • אפשרות לייעוץ ותכנון מיסוי מקרקעין (לחסכון במס) במשולב עם הסכם הממון.
  • פתרונות יצירתיים וכלים משפטיים מתקדמים.
  • יחס אישי ורגישות רבה, מתוך הבנת המצב העדין.
  • ומעל הכול – הכי חשוב לנו שהזוגיות שלכם לא תיפגע!

__________________________

גולשים יקרים,

מחפשים עורך דין הסכם ממון?

אם התרשמתם מהמשרד והנכם מעוניינים לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין הסכם ממון מומחה ו/או ליהנות מהשירותים המשפטיים שלנו בתחום של הסכמי ממון, הנכם מוזמנים ליצור קשר לתאום פגישה באווירה נעימה.

בפגישת הייעוץ נציע לכם מענה, המלצות ופתרונות משפטיים בהתאמה אישית לנסיבות, לצרכים, למטרות ולשאיפות הייחודיים שלכם.

נשמח מאוד לראותכם ולהכירכם.

__________

קשה לכם להחליט על עורך דין הסכם ממון? יודעים למה?
כי הנושא רגיש ומעבר לפרמטרים ‘יבשים’ רגילים, חשוב שהזוגיות לא תיפגע.
בחירה נכונה של האדם, האישיות של עורך הדין – היא המפתח להצלחה!

בואו לפגוש אותנו ותרגישו באינטואיציה שלכם האם אנחנו מתאימים לכם.

בואו נדבר: 03-9499555
__________
.

שאלות נפוצות

Loader image

הסכם ממון הוא חוזה הנערך לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, במסגרתו בני זוג מסדירים ביניהם את ענייני הרכוש (הקיים והעתידי), וכן עניינים משפטיים נוספים, וזאת בהתאם לנתונים, לצרכים ולמטרות הספציפיים שלהם. הדרך היחידה להסדיר חלוקת רכוש באופן שונה מזה הקבוע בחוק היא ע"י הסכם ממון. זהו הסכם הצופה פני עתיד, ולכן רצוי שיכלול מענה לסיטואציות שונות, כגון: התפתחויות כלכליות, הבאת ילדים, קבלת מתנות או ירושות, שינוי באורח חיים, ועוד.

הסכם ממון מהווה מעין "פוליסת ביטוח" לזוגיות. הוא נועד להבטיח כי במקרה של פרידה או גירושין לא יתעוררו "הפתעות" באשר לאופן חלוקת הממון ויתר הסוגיות השונות שנקבעו בהסכם, במטרה למנוע מחלוקות ומאבקים משפטיים בערכאות, ככל הנוגע לעניינים הללו. על מנת שלא להגיע למצב שבו בן או בת הזוג שלכם יגישו בעתיד תביעות המבקשות לנגוס ברכושכם מתוך כעס, פגיעה, נקמה, חמדנות, סחטנות וכו' – חשוב לערוך הסכם ממון.

הסכם ממון יכול להיערך בכל שלב של הקשר. ניתן לערוך הסכם טרום נישואין, או במהלך נישואין, וכן במקרה של ידועים בציבור. כדאי לחתום על הסכם ממון בשלב מוקדם יחסית של הזוגיות, כאשר בני זוג נמצאים בתקופה טובה ומתנהלים על מי מנוחות והם מסוגלים לגבש הסכמות הדדיות באופן מושכל, הוגן ומכבד. טעות נפוצה היא, כי הסכם ממון נועד לעשירים בלבד. ההסכם יוצר ודאות משפטית לגבי המדיניות הכלכלית הצפויה המועדפת על בני הזוג.

על פי החוק בישראל, הסכם ממון חובה לאשר בפני ערכאה שיפוטית (בית משפט לענייני משפחה, או בית דין דתי מוסמך) על מנת שיהא לו תוקף. כאשר בני הזוג טרם נישאו ניתן לאשרו גם בפני נוטריון, או רושם הנישואין. הסכם ממון בין ידועים בציבור אין חובה לאשר. את ההסכם מומלץ לערוך באמצעות עורך דין הסכם ממון מומחה. ניסוח מקצועי של הסכם ממון איכותי יביא לכך שלא יהא ניתן להתערב בו לצורכי פרשנות ו/או ביטולו ע"י ערכאות שיפוטיות.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat