מזונות חוצי גבולות: גביית מזונות מהורה שחי בחוץ לארץ

מבוא

מקרים שבהם הורה שחייב במזונות מתגורר במדינה אחרת אינם נדירים. את הגביה יש לבצע בהתאם למדינה שבה הוא נמצא, לאמנות בינלאומיות והחוקים המקומיים.

ישנם מקרים בהם הורה שמתגורר בחוץ לארץ חייב על פי פסק דין זר בתשלום דמי מזונות ילדים עבור ילדיו אשר נמצאים בארץ.

ייתכן גם מצב הפוך בו הורה שחייב במזונות על פי פסק דין ישראלי עובר להתגורר בחוץ לארץ.

בשני המקרים, על ההורה האחר למצוא כיצד למצות את פסק הדין עם ההורה החייב גם כאשר הוא נמצא מעבר לים.

מדינות שחתומות על אמנת ניו-יורק

כשמדובר במקרה שבו ישראל והמדינה שבה נמצא ההורה חתומות על אמנת ניו-יורק משנת 1956 (בה חברות כ-50 מדינות), ניתן להסתייע ברשות המרכזית באותה מדינה על מנת להפעיל את פסק הדין בהתאם לחוק המקומי ולאמצעים הקיימים בה לאכיפת החובות.

במדינת ישראל “הרשות המרכזית” הוא המחוז לסיוע משפטי והוא גם זה אשר מתנהל מול רשויות מרכזיות במדינות זרות החתומות על האמנה.

במקרים אחרים ייתכן והיא ניתן לאכוף פסקי דין גם בין מדינות שאינן חברות באמנה, וזאת על סמך מספר עקרונות משפטיים בין לאומיים:

  • פסק הדין ניתן על ידי בית משפט בעל סמכות באותה המדינה
  • פסק הדין הוא סופי ולא הוגש עליו ערעור
  • ניתן היה לבצע את פסק הדין במדינה בה ניתן
  • פסק הדין אינו סותר את תקנות הציבור באותה המדינה

כאמור, אלו הם קווים מנחים בלבד ויש לבחון כל מקרה לגופו. מכיוון שמדובר בתהליך בירוקראטי לא פשוט מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין משפחה הבקיא היטב בעקרונות ובנהלים של גביית תשלום מזונות מעבר לים.

מזכר הבנות בין מדינת ישראל לבין ארצות הברית

למרות שארה”ב לא חתומה על אמנת ניו-יורק, בין מדינת ישראל ובין ארה”ב קיים מזכר הבנות אשר מסדיר את עניין תשלומי המזונות בין שתי המדינות ונחתם על ידי שר המשפטים של ישראל והקונסול הכללי של ארה”ב בשנת 2009.

גם במקרה זה ניתן לפנות אל האגף לסיוע משפטי על מנת שיסייע בהגשת הבקשה.

כמו כן, בניגוד לאמנת ניו-יורק, קיימת גם  אפשרות של הגשת תביעה חדשה למזונות בתחומי ארה”ב או ישראל בהתאם למקום מגוריו של החייב. בין יתר ההליכים שארה”ב עשויה להפעיל כנגד חייב הנמצא בתחומה ניתן למנות ניכוי שכר וחשבונות בנק, עיקול של החזרי מס או כספי הביטוח הלאומי, ביטול רישיון הנהיגה או רישיון העסק ובמקרים קיצוניים אף מאסר.

באגף לסיוע משפטי מציינים כי מכיוון שבכל מדינה בארה”ב ישנם חוקים אחרים, לעיתים ישנו קושי לממש פסק דין שניתן בארץ. הרשויות בארה”ב, לדוגמה, רשאיות לסרב לאשר פסק דין לגבי ילדים שאינם קטינים עוד. עם זאת, עד שנת 2014 כ-30 משפחות זכו לקבל את המזונות שנפסקו לטובתן.

גבייה מזונות דרך לשכת ההוצאה לפועל או קבלתם מן הביטוח הלאומי

במקרים מסוימים בהם ההורה החייב עזב לחוץ לארץ וקיים סיכוי סביר שהוא עומד לחזור לארץ, ניתן לפתוח כנגדו תיק בלשכת ההוצאה לפועל בנוגע לביצוע פסק הדין. במקרה זה, אם ההורה יחזור לישראל, תעוכב יציאתו מן הארץ. בכל אופן, יהיה צורך להגיש בקשה להמצאת המסמכים המשפטיים לכתובת מגוריו בחוץ לארץ באמצעות לשכת ההוצאה לפועל או לפרסם אותם בדרך אחרת אם כתובתו אינה ידועה ויש צורך ליידע אותו על פתיחת ההליכים נגדו – לדוגמה, דרך מודעה בעיתון.

בנוסף לזאת, במקרה שלהורה יש נכסים כלשהם בארץ, ייתכן וניתן יהיה לגבות את המזונות באמצעות מכירתם.

דרך אחרת היא לקבל את המזונות דרך המוסד לביטוח לאומי, אך במקרה זה גובה המזונות המקסימאלי יהיה תלוי בפרמטרים שונים: גובה ההכנסה של ההורה הזכאי, מספר הילדים החייבים במזונות, גילו ועוד. למעשה, ייתכן כי גובה המזונות המקסימאלי אותו ניתן יהיה לקבל יהיה נמוך משמעותית מזה שנקבע בפסק הדין.

גביית מזונות באמצעות בקשה לאכיפת פסק דין חוץ

על מנת לאכוף פסק דין זר ולגבות מזונות של חייב הנמצא בתוך תחומי מדינת ישראל על ידי הורה השוהה במדינה אחרת או חזר לארץ, יש לפעול על פי החוק לאכיפת פסקי חוץ תש”יח (1958) או חוק ההוצאה לפועל (1967).

פסק הדין הזר חייב להיות:

  • בן חמש שנים לכל היותר
  • איננו יכול להיות מנוגד לתקנות הציבור
  • הוא נמסר להורה החייב במזונות כאשר ניתנה לו האפשרות להגיב באמצעות כתב הגנה
  • החלטתו הסופית של בית המשפט נתקבלה כאשר הילדים היו עדיין קטינים

על ההורה אשר מבקש לאכוף את פסק הדין הזר לפנות בעצמו או באמצעות מיופה כוח למחוז לסיוע משפטי בארץ ולהמציא לו את המסמכים הבאים:

בקשה לאכיפת פסק הדין הקיים ומקור או עותק מאושר מפסק הדין המקורי

  • ייפוי כוח של הפונה או ייפוי כוח לעורך דין חיצוני
  • תעודת נישואין או גירושין עם תרגום מאושר
  • תעודות הלידה של הילדים בשמם מוגשת תביעת המזונות
  • מידע מזהה, כתובות של החייב ומידע על נכסים או חשבונות בנק הנמצאים ברשותו

גביית מזונות מהורה השוהה במדינה אחרת על סמך פסק דין זר היא אמנם לא תמיד משימה פשוטה, אך כאשר עוברים את כל ההליכים הבירוקרטים הנדרשים בסיוע של עורך דין מהמחוז לסיוע משפטי או עורך דין לענייני משפחה בהתאם לנהלים השונים, בהחלט יש כלים אשר ניתן להפעיל אותם בהצלחה.

במקרה שבו מוגשת בקשה לאכיפת פסק דין חוץ שניתן בארה”ב בארץ, יש לעבור הליך הזהה לזה של אכיפת פסק דין שניתן במדינה החברה באמנת ניו-יורק.

מאמר אורח מאת משרדה של עו”ד גירושין אביבית מוסקוביץ.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat