מכירת דירה - המדריך המלא למכירת דירה (2024)

כאן תמצאו כל מה שחשוב לדעת על תהליך מכירת דירה בישראל.
תוכן עשיר הכולל הסברים, טיפים ותמרורי אזהרה שרק המקצוענים באמת מכירים.
מכירת דירה – לעשות את זה נכון ובקלות!

 

מכירת דירה

מדריך למכירת דירה | הקדמה

מכירת דירה היא צעד כלכלי משמעותי עבור רוב האנשים, בהיותה עסקה הכרוכה במכירת נכס בשווי כספי גבוה.

ככל שתבינו יותר על תהליך מכירת דירה, על מורכבויותיו ושלביו העיקריים ועל הדרך והתצורה הנכונות, כמו גם האלמנטים הדומיננטיים השונים אותם יש לבחון, לשקול וליישם, כך יעלה הסיכוי כי תעברו את המשוכה הזו באופן קל, חלק ומוצלח.

אנו מגישים לכם כאן מדריך מכירת דירה משפטי, במסגרתו נסביר לכם כל מה שבאמת חשוב לדעת על עסקת מכירת דירה, לרבות שלבים במכירת דירה, טיפים למכירת דירה, וכן תמרורי אזהרה מפני טעויות במכירת דירה.

מה חשוב לבדוק לפני שמוכרים דירה? ממה להיזהר במכירת דירה? איזה שלבים כולל תהליך מכירת דירה? איזה מסים משלמים כשמוכרים דירה? כל התשובות (ועוד המון) – כאן במדריך.

בפתח הדברים, חשוב לנו להדגיש, כי עסקה של מכירת דירה או בית היא תהליך מורכב וכרוכה בלא מעט סיכונים, ככל שאינה מבוצעת בליווי מקצועי, וכי מדריך זה אינו מתיימר ללמדכם להיות עו”ד למכירת דירה, אלא לתת לכם הכוונה ראשונית וכללית בלבד.

משכך, העצה הטובה והחשובה ביותר שנוכל לתת לכם כאן – היא לשכור את שירותיו המשפטיים של עורך דין מכירת דירה מצוין, על מנת שיטפל עבורכם בעסקה וילווה אתכם באופן צמוד לאורך כל הדרך.

המדריך נכתב על ידי עורך דין מקרקעין בראשון לציון עמית ורד, בעל ניסיון עשיר של כ-25 שנים בליוויי משפטי של אלפי עסקאות נדל”ן, ואשר, בין היתר, כיהן בתפקיד יו”ר (משותף) של ועדת ראשון לציון בלשכת עורכי הדין, מרצה בתחום הנדל”ן, ניהל את הפורום המשפטי של פורטל האינטרנט “הדירה” לעיצוב הבית (בבעלות משותפת של מרכז הבניה הישראלי וקבוצת זאפ דפי זהב), טור משפטי (בתחום הנדל”ן) פורסם במוספי סוף שבוע של עיתון מעריב, וכן כתבות ומאמרים רבים ומקצועיים מפרי עטו מופיעים במדיות השונות.

המשרד מתמחה בליווי עסקאות נדל”ן פרטי ומסחרי, כולל תכנון מס אופטימלי.

אנו מקווים, כי מדריך למכירת דירה זה יפיק לכם ידע וערך.

מוכרים דירה? מחפשים עורך דין מכירת דירה? נשמח לטפל עבורכם בליווי משפטי של עסקת מכירת דירה, בכל מקום בארץ, אגב שירות מקצועי, אישי ומסור ובזמינות מיידית.

שלכם בברכה

ובנאמנות,

עמית ורד – משרד עורכי דין | נוטריון | גישור

טל: 03-9499555 | אימייל: [email protected]

השלב הטרום חוזי: מה צריך לדעת? ואיך מתחילים?

תהליך מכירת דירה – יוצאים לדרך

עם גיבוש החלטה על מכירת דירה או בית, ישנם מספר נושאים פרקטיים מיידים לטיפול, אשר ידועים לרוב האנשים.

הנושאים הללו מתייחסים בדרך כלל לשלושה היבטים עיקריים:

  • בדיקת שווי הדירה: ברצונכם לדעת מהו המחיר המשוער אותו תוכלו לקבל עבור הדירה. לשם כך, כדאי לבדוק את המחירים ההיסטוריים שלפיהם דווחו עסקאות מכירה שבוצעו לגבי דירות דומות, בבניין ובשכונה (המידע מופיע באתר רשות המסים: “מידע נדל”ן). כמו כן, ניתן להיעזר במתווכים, או בשמאי מקרקעין.
  • הכנת הדירה למכירה: במידת הצורך, רצוי לשפר את הנראות של הדירה ואת מצב התחזוקה הכללי שלה, במטרה להעלות את ערכה בפני קונים פוטנציאליים ולמקסם את המחיר (תוכלו לבצע עבודות של צביעה, תיקונים ושיפוצים קלים בדירה, הוצאת פרטי ריהוט וחפצים מיותרים וכיו”ב).
  • פרסום הדירה למכירה: ניתן לפרסם מודעות מכירה במדיות שונות (כגון: לוחות אינטרנט, עיתונים, מקומונים, אינטרנט, וכו’), וכן לפנות למתווכי נדל”ן.

טיפ! הוציאו את הדירה למכירה, רק כאשר אתם ‘סגורים’ על עצמכם – בדקתם, התייעצתם והחלטתם שאתם באמת מעוניינים וגם מוכנים למכור אותה. ההשלכות המרכזיות כאשר סתם מנסים “לבדוק את השוק”: בדרך כלל הקונים הרציניים מגיעים בהתחלה, ואתם יכולים לפספס אותם. ככל שדירה נמצאת יותר זמן בשוק יש לגביה יותר סימני שאלה מהצד של הקונים.

נוסף על כך, אם על הדירה שלכם רובצת הלוואת משכנתה, חשוב לערוך בירורים מול הבנק למשכנתאות על מנת לדעת מהו גובה יתרת סילוק המשכנתה, לבחון נקודות יציאה אפשריות ונוחות מבחינתכם (ולרבות קנסות יציאה), כדאיות של פירעון משכנתה לעומת החלופה של גרירתה לנכס אחר, וכו’.

יחד עם זאת, ובמקביל, במסגרת תהליך מכירת דירה מומלץ גם לבצע היערכות מוקדמת בהיבט המשפטי, על מנת לבוא מוכנים לעסקה ולמנוע תקלות, הפתעות מצערות ובעיות בהמשך הדרך.

מומלץ לפנות ולהיוועץ עם עורך דין מכירת דירה כבר בשלב המקדמי, למען שיבצע עבורכם את הבדיקות המשפטיות השונות הנדרשות (למשל: כולל חבויות מס) ויוכל לסייע וללוות אתכם ‘עקב בצד אגודל’ כבר למן ההתחלה, עוד טרם שלב המשא ומתן מול הקונים לקראת מכירת הדירה.

הוצאת נסח טאבו

אם דירתכם רשומה בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) חשוב להפיק נסח טאבו עדכני על מנת לוודא, כי רישום זכויות הבעלות (או החכירה) שלכם בדירה הוא תקין, וכי אין בו בעיות כל שהן (למשל: ‘טעויות סופר’ בפרטי הזיהוי שלכם, הערה ו/או עיקול שלא ידעתם עליהם, וכדומה).

כיום, ניתן להנפיק נסח טאבו אונליין באופן פשוט ומהיר באתר הממשלתי של אגף רישום והסדר מקרקעין (כרוך בתשלום אגרה בסך של 17 ש”ח, נכון לשנת 2024).

לצורך כך, יש לדעת את מספרי הגוש והחלקה של הדירה, אותם תוכלו למצוא במסמכי רכישת הדירה (שבוודאי שמורים אצלכם), בטופס חשבון ארנונה, או באמצעות איתורם באינטרנט (קיימים מספר מנועי חיפוש למציאת מספרי גוש וחלקה לפי כתובת הנכס).

במקרה של דירת מגורים אשר אינה רשומה בטאבו, יהיה עליכם להזמין מסמך הקרוי “אישור זכויות” (המקביל לנסח טאבו) של המרשם המתאים:

  • אם הדירה שלכם רשומה ברשות מקרקעי ישראל – ניתן לגשת פיזית ולקבל את האישור במינהל, או להזמינו דרך אתר האינטרנט של המינהל (כרוך בתשלום של 77 ש”ח, נכון לשנת 2024);
  • ואם הדירה רשומה בספרי חברה משכנת (לרוב המדובר ביזם או הקבלן שבנה את הפרויקט) – ניתן להזמין את האישור מאת החברה המשכנת או דרך משרד עורכי דין חיצוני הפועל מטעמה (העלות משתנה, בערך 85 ש”ח).

טיפ! חשוב לבדוק היטב את מצב רישום הזכויות ולוודא שהכול תקין. למשל: אם זו דירה חדשה יחסית יתכן ויסתבר לכם שהיא טרם נרשמה על שמכם (ואולי רק יש להמציא אישורים הנדרשים עבור עורכי הדין כדי להשלים את הרישום). לעתים, מגלים ‘טעויות סופר’ בפרטים שלכם (השמות ומספרי הזיהוי), אותן יש לתקן במרשם המתאים. הליכים אלו עשויים לקחת זמן, ורצוי שלא להשאיר זאת לרגע האחרון, כדי שלא לעכב את חתימת הסכם המכר.

מכירת דירה שיש בה שוכרים

חלק זה רלוונטי רק אם דירתכם מושכרת. אם זה לא המצב – תוכלו לדלג לחלק הבא.

על פי רוב, המוכר הוא גם האדם שמתגורר בדירה ומחזיק בה בפועל, או שהדירה כבר פנויה. עם זאת, קיימים לא מעט מקרים שהמוכר משכיר את הדירה לצדדים שלישיים – שוכרים.

מכירה של דירה מושכרת דורשת התייחסות ותשומת לב מיוחדת, כבר בשלב המקדמי, עוד לפני ההחלטה להוציא את הדירה לשוק החופשי למכירה.

אם דירתכם מושכרת, עליכם לעיין מבעוד מועד בחוזה השכירות על מנת לוודא מהו מועד סיום תקופת השכירות, האם יש לכם ‘נקודת יציאה’, האם יש לשוכר אופציה להארכה, ועוד.

כמו כן, יתכן שלסוגיה זו תהיה השפעה ישירה על מועד פרסום הדירה למכירה, קביעת מועד הפינוי החוזי, ועוד.

מדוע זה חשוב?

  • כי בראש ובראשונה אתם רוצים לדעת שמותר לכם מבחינת החוזה ו/או החוק למכור את הדירה, ובתוך כך להימנע מבעיות מול השוכרים ו/או מול הקונים.
  • כי אתם תיזקקו לשיתוף פעולה מיטבי של השוכרים לצורך תהליך המכירה (כגון: הצגת הדירה בפני קונים פוטנציאליים, כניסת שמאי של בנק למשכנתאות מטעם הקונים, ועוד).
  • כי יהיה עליכם לסנכרן באופן נכון ומדויק את התנאים הרלוונטיים של הסכם המכר בהתאמה להוראותיו של חוזה השכירות (ובעיקר מועד הפינוי).

תמרור אזהרה! מועד הפינוי בהסכמי מכר נחשב לתנאי יסודי של החוזה, שהפרתו עלולה לגרור פיצוי מוסכם בסכום גבוה מאוד (לרוב 10% מהתמורה). לכן, אם דירתכם מוכרת עליכם לדעת ברמת ודאות הגבוהה ביותר שתוכלו לעמוד בהתחייבותכם כלפי הקונים למסירת החזקה בדירה במועד. כדאי ליידע מראש את השוכרים שמכרתם את הדירה, וכי הם ערים לכל ההשלכות הכרוכות. היוועצו בנושא עם עורך דין למכירת דירה ודאגו להגן על עצמכם למקרה שמשהו ישתבש בדרך.

ככלל אצבע, בהחלט ניתן למכור דירה מושכרת, אך יש להביא בחשבון כי קונים המחפשים דירה על מנת להתגורר בה בעצמם (בניגוד למשקיעי נדל”ן) לרוב יעדיפו לקבל דירה כשהיא פנויה וריקה.

מעוניינים לקרוא עוד על הנושא ולדעת איך לעשות זאת נכון? ריכזנו לכם הכול במדריך הבא.

היבטי מס שבח

עסקת מכירת דירה מהווה אירוע מס ועשויה להיות כרוכה בתשלום מס שבח.

החיוב במס שבח עשוי להיות בסכום גבוה, ככל שאינכם זכאים לפטור בגין מכירת הדירה. ולכן מומלץ לבצע מראש בדיקה מקדמית של סוגיה זו.

מדוע זה חשוב?

  • כי אתם רוצים לדעת מראש כמה כסף יישאר לכם “ביד” מהמכירה.
  • כי אם אינכם זכאים לפטור ממס שבח, אזי באמצעות תכנון מס מוקדם ניתן לבחון חלופות, אשר, לעתים, עשויות לחסוך לכם הרבה מאוד כסף.
  • כי אם חל מס השבח יש לשלמו תוך 60 יום מהמכירה, ויש להביא זאת בחשבון.

חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ”ג-1963 עוסק, בין היתר, בהיבטי מס השבח הכרוכים במכירת זכויות במקרקעין, בעת מכירתן. לפי חוק זה, חלה עליכם חובה כמוכרים לשלם את מס השבח בגין מכירת הזכויות שלכם בדירה, אלא אם כן אתם זכאים לקבל פטור במס שבח, או שאין שבח במכירה (כלומר, המדובר בעסקה ללא רווח).

במקרים מסוימים, ראה המחוקק לנכון לפטור את מכירת דירת המגורים המשפחתית, כאשר קיימים מספר פטורים בגין מכירת דירת מגורים בישראל, ובין היתר, לדוגמה:

  • פטור בגין מכירת דירת מגורים יחידה (אחת ל-18 חודשים).
  • פטור בגין מכירת דירת מגורים אשר התקבלה אצל המוכר בירושה.
  • פטור בגין עסקת העברה ללא תמורה לקרוב (עסקת מתנה).
  • פטור (חלקי) לפי מס מוטב (לינארי).
  • ועוד.

השאלה האם המוכר זכאי לקבלת פטור מתשלום מס שבח בגין עסקת מכירת דירה היא בעלת חשיבות אקוטית. מאחר והחוק בעניין זה הוא מורכב ומסועף. מומלץ לבצע מראש בדיקה יסודית של המצב המשפטי לאשורו, תוך מתן דגש על תכנון מס אופטימלי בקשר עם העסקה, בליווי עורך דין מכירת דירה, המתמחה גם בהיבטי מיסוי מקרקעין.

נשוב ונתייחס לסוגיית מס השבח בהמשך מדריך זה.

טיפ! חובה לבצע בדיקה מקדמית לגבי הזכאות שלכם לפטור ממס שבח. התנאים הנדרשים לפי חוק מיסוי מקרקעין לקבלת הפטור הם מסועפים ודווקניים. במקרים מסוימים, באמצעות תכנון מס נכון ניתן לחסוך הרבה כסף. למשל, אם המדובר על “דירה יחידה” אותה רכשתם כחדשה (מיזם, או קבלן), אך טרם חלפו 18 חודשים מהמועד שבו קיבלתם את החזקה בה לא תהיו זכאים לפטור. יתכן ובמצב כזה תרצו להמתין עם חתימת הסכם המכר רק בחלוף תקופת ההמתנה הנ”ל.

חריגות בניה והיטל השבחה

האם ידוע לכם על חריגות בניה שבוצעו בדירה, או האם קיים חשש כזה?

לתשומת לב, אם בדירה קיימות תוספות בניה בלתי חוקיות, כלומר, עבודות שלא נתקבל לגביהן היתר בניה כדין, חשוב להסדיר את הנושא מבעוד מועד.

תוספות בניה קטנות, כגון: פרגולה, או סגירת מרפסת בבניה קלה (באמצעות תריס, או מחיצות אלומיניום וזכוכית), ניתן על פי רוב להסדיר בהליך קצר יחסית. ברם, תוספות בניה משמעותיות (למשל: בניית חדר, יחידות דיור נוספות בבית צמוד קרקע) עשויות להיות כרוכות בהליך תכנוני מורכב, ארוך ומייגע (ולפעמים, לא ניתן להכשיר את החריגה ויהיה עליכם להחזיר את המצב לקדמותו).

לא זאת אף זאת, יש לבדוק את הנושא של שימושים חורגים בדירה, ככל שהיו ו/או ישנם (למשל: האם הדירה שימשה למגורים? או לעסק?).

חשוב ביותר לבחון את כל הדברים הללו (ואחרים) מראש, טרם חתימת הסכם המכר. זה קריטי על מנת שלא ליפול בדרך על ‘מוקשים’ ולמצוא את עצמכם במצב של טענות מצד הקונים כלפיכם על מצגי שווא, כמו גם בדבר הפרה יסודית של הסכם המכר מצדכם, על כל הנובע ומשתמע מכך (ויש גם להביא בחשבון את הזמן והעלויות הכרוכים בהסדרת של הנושאים הללו באופן חוקי).

לתשומת לב, לפי פסיקות של בתי המשפט, גם אם הוראות הסכם המכר קובעות שהקונים בדקו את הדירה מכל זווית והיבט אפשריים (פיזיים, משפטיים, תכנוניים וכו’), וכי הם רוכשים אותה מכם במצבה נכון למועד חתימת ההסכם כפי שהיא (as is), בהחלט היו מקרים שהאחריות בכל הקשור עם חריגות בניה הוטלה על המוכרים (למשל: אם ידעו והסתירו, אך לא רק), בין אם באופן מלא ובין אם באופן חלקי (יחד עם הקונים, מבחינת חלוקת האחריות – “אשם תורם”, כמו גם החבות לתשלום בגין הנזקים).

תמרור אזהרה! אם בדירה שלכם יש חריגות בניה, יתכן ולא תוכלו לקבל “אישור עירייה לטאבו”, הנדרש לשם העברת רישום הזכויות על שם הקונים וחובת המצאתו חלה עליכם, המוכרים. כמו כן, יתכן והבנק למשכנתאות של הקונים לא יאשר להם משכנתה על הדירה. כל אלו, עלולים לסבך אתכם במסגרת מימוש העסקה.

נוסף על כך, אם מאז המועד שבו קניתם את הדירה אושרו במסגרת תכניות בניין עיר לדירתכם זכויות בניה נוספות ו/או הקלות בניה – יתכן שיהיה חיוב בתשלום היטל השבחה, אותו יש לשלם בעת המכירה.

היטל השבחה הוא מס המוטל על הבעלים של נכס מקרקעין כאשר כתוצאה מהחלטה של רשות מקומית (כגון: תכנית המאשרת זכויות בניה נוספות, מתן הקלה, או התרת שימוש חורג) הושבח שוויו של הנכס.

שיעור ההיטל הוא מחצית מגובה ההשבחה; ויש לשלמו כאשר יש “מימוש זכויות”, קרי: קבלת היתר בניה, או בהעברת הזכויות בנכס.

לפיכך, יש לערוך (ומומלץ לבצע באמצעות בעלי המקצוע הרלוונטיים) את כל הבירורים הנדרשים במחלקת ההנדסה ו/או בוועדה לתכנון ובניה של הרשות המקומית, לרבות בדיקת חיובים של אגרות פיתוח, תיעול, ביוב, סלילת כבישים, וכיו”ב, אשר יתכן וקיימים, אף אם הם אינם ידועים לכם.

טיפ! ניתן לפנות לפני העסקה לעירייה בבקשה לקבלת מידע כללי על חבות בהיטל השבחה (הערה: התשובה הניתנת היא עקרוניות בדבר קיומה של חבות, ולא לגבי פטורים). בנוסף, ניתן לבקש התייחסות למצב התכנוני הידוע (קרי: האם יש במחלקת ההנדסה רישומים על חריגות בניה, וכן מהן זכויות הבניה הבלתי מנוצלות, אם יש). הבקשה כרוכה בתשלום אגרה (משתנה בין רשויות מקומיות – בערך 200 ש”ח).

במרבית העיריות ניתן להגיש את הבקשה באמצעות טופס מקוון באתר האינטרנט של הרשות המקומית.

לידיעתכם, במסגרת חוזי מכירת דירה מקובל, כי חיובים מסוג זה חלים ברוב המוחלט של המקרים עליכם, המוכרים, ככל שנוצרו עד למועד החתימה על חוזה המכר.

עלויות נלוות במכירת דירה

במסגרת תהליך מכירת דירה גם חשוב לברר ולהביא בחשבון את כל החבויות ו/או ההוצאות הכספיות הנלוות לעסקה, וכמובן להיערך בהתאם מבעוד מועד.

בדרך כלל, ההוצאות השכיחות במסגרת מכירת דירה הן, כמפורט להלן:

  • מס שבח (אם אין זכאות לפטור).
  • היטל השבחה (אם חל).
  • שכר טרחת עורך דין.
  • הוצאות סילוק משכנתה, כגון: עמלות, קנסות, פיגורים, וכו’ (אם יש).
  • דמי תיווך (אם יש).
  • עלויות ביצוע של שיפורים ו/או תיקונים בדירה (אם נדרש).
  • עלויות בגין החזרת מצב הדירה לקדמותו (אם יש חריגות בנייה).
  • עלויות בגין תיקונים של קלקולים אם ייווצרו בדירה ממועד החתימה ועד למועד המסירה (למעט ‘בלאי סביר’).
  • עלות אריזה ו/או הובלה של התכולה.
  • עלות פירוק של רהיטים ו/או מתקנים בדירה.
  • ועוד.

טיפ! מומלץ לבצע רישום מסודר (ידני, או טבלת אקסל) של כל ההוצאות הנלוות הצפויות לכם בקשר עם מכירת הדירה (ולהוסיף עליהן “מקדם ביטחון” של 10%-5% בגין הוצאות בלתי צפויות), כדי להעריך מראש כמה כסף בדיוק יישאר לכם “נטו ביד” מתוך תמורת המכר. בייחוד אם אתם רוכשים במקביל דירה אחרת, חשוב לדעת שאמנם יש בידכם את התקציב המתאים (וגם לסנכרן באופן נכון את התזרים, כלומר, בניית לוח התשלומים של שתי העסקאות).  


זיכרון דברים למכירת דירה – לחתום או לא?

לעתים, חותמים הצדדים ביניהם על מסמך הנקרא ” זיכרון דברים למכירת דירה”, וזאת טרם חתימת חוזה מכירת דירה באמצעות עורכי דין.

חשוב לדעת, כי לזיכרון דברים יש תוקף משפטי מחייב, לכל דבר ועניין, וכי מכוחו הקונים גם יכולים לרשום לטובתם הערת אזהרה בטאבו על הזכויות שלכם בדירה.

כמו כן, מניין הימים החוקי לצורך הדיווח והתשלום לרשות המסים (משרדי מיסוי מקרקעין) מתחיל להיספר ממועד חתימת זיכרון הדברים (ולא ממועד חתימת הסכם המכר).

זיכרון דברים נחתם על פי רוב טרם היוועצות מסודרת עם עורך דין מכירת דירה, מבלי שבוצעו הבדיקות המקדמיות (המשפטיות והאחרות) החיוניות.

לפיכך, ההמלצה המשפטית היא, כי אין לחתום על זיכרון דברים למכירת דירה, אלא אך ורק על הסכם מכר, לאחר קבלת ייעוץ של עורך דין מטעמכם ובאישורו.

תמרור אזהרה! ככל הנוגע לחתימת זיכרון דברים, החשיפה לסיכון מצדו של המוכר היא הרבה יותר משמעותית לעומת זו של הקונה. הסיבה טמונה בכך שהקונה מעביר לכם רק תשלום סמלי, אך במקביל יכול לרשום על סמך זיכרון דברים הערת אזהרה בטאבו על הדירה, מה שימנע מכם למכור אותה לצד שלישי (ובייחוד זה בעייתי אם כבר רכשתם דירה אחרת). שכן, במקרה של מחלוקת מול הקונים, יהיה ניתן למחוק את ההערה רק באופן של קבלת צו שיפוטי. וזה יכול לקחת זמן רב.

מעוניינים לקרוא עוד על נושא זה כאן באתר? נא לחצו על הקישור הבא.


עורך דין מכירת דירה | חשיבות הליווי המשפטי

במסגרת עסקת מכירת דירה אסור לוותר על שירותיו של עורך דין המתמחה בעסקאות מכירת דירה.

תפקידו של עורך הדין שלכם הוא קריטי. זהו הגורם המקצועי הראשון במעלה, אשר ילווה אתכם באופן אישי וצמוד לאורך כל הדרך במכירת הדירה.

לכן, כפי שכבר צוין לעיל, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מטעמכם כבר החל למן השלב המקדמי. עורך דין מכירת דירה מיומן יבצע עבורכם את כל הבדיקות המקדמיות הנדרשות לפני חתימת הסכם המכר, ויבחן בעיניים מקצועיות את מכלול ההיבטים המשפטיים והמיסויים בקשר עם מכירת הדירה.

תפקידו של עורך הדין שלכם הוא לשמור על האינטרסים החיוניים שלכם במסגרת יישום העסקה. המשימה שלו היא להבטיח את זכויותיכם בדירה וכמובן גם את קבלת מלוא כספי התמורה בידיכם במועדים הנקובים בהסכם, מפני איזה מהסיכונים האפשריים השונים.

מאחר ועסקת מקרקעין כרוכה בסכומי כסף גבוהים, גם טעות קטנה עלולה לעלות לכם ביוקר, ולפיכך חשוב להקפיד לשכור את שירותיו של עורך דין בעל ניסיון פרקטי עשיר, אשר מתמחה באופן ספציפי בדיני מקרקעין ומיסוי, לרבות ליווי של עסקאות מכירת דירה.

ככלל, רצוי שלא להסתייע בשירותיו של עורך דין אחד משותף, יחד עם הצד השני (הקונים), אלא לשכור את שירותי של עורך דין מכירת דירה נפרד אשר יפעל מטעמכם בלבד. רק כך תוכלו לדעת בביטחון מלא, כי עורך הדין מייצג אך ורק את המטרות, הרצונות והאינטרסים שלכם בעסקת מכירת הדירה.

תחום דיני מקרקעין הוא דינמי, מורכב ומסועף וכולל היבטים רבים (לרבות סוגיות תכנון מס), המתעדכנים בקצב מהיר, ולפיכך קיימת חשיבות עצומה מבחינתכם לניסיונו ולבקיאותו של עורך הדין בו תבחרו.

מספר עורכי הדין בישראל הוא גבוה מאוד ונמצא בעליה מתמדת. כתוצאה מכך, עורכי דין רבים נאלצים לעסוק במקביל במספר רב של תחומים. שאלו את עצמכם – האם כאשר כואבת לכם הרגל, תפנו לרופא אף אוזן וגרון? או לרופא אורתופד שזו התמחותו הספציפית?

ריכזנו עבורכם מספר נקודות ודגשים חשובים בנוגע לבחירת עורך דין מכירת דירה:

  • כמה שנות ניסיון פרקטי יש לעורך הדין?
  • האם עורך הדין מתמחה במקרקעין?
  • האם עורך הדין מתמחה גם בהיבטי מיסוי מקרקעין?
  • מי במשרד יטפל לכם באופן אישי בעסקה?
  • האם עורך הדין פנוי עבורכם להתחלת טיפול מיידי?
  • מהי הזמינות שלו? ומהן ימי ושעות העבודה של המשרד? (ולמשל: האם הוא מוסר לכם את הנייד שלו?)
  • מהי ההתרשמות שלכם ממנו? (האם הוא מקצועי? אדיב? סבלני?)
  • האם קיבלתם (או קראתם באינטרנט) המלצות של לקוחות המשרד?
  • האם המחיר הוא הוגן וסביר? (לתשומת הלב, שכר טרחת עורך דין זול מדי, צריך להדליק אצלכם ‘נורה אדומה’).
  • האם אתם מרגישים אנרגיה טובה ותקשורת חיובית עם עורך הדין? (כי בסוף הכול זה עניין של ‘כימיה’).

זכרו, לא כל יום אתם מוכרים דירה, ולכן מומלץ לכם לשכור את שירותיו של עורך דין מכירת דירה הכי טוב שידכם משגת!

__________

קשה לכם להחליט על עורך דין למכירת דירה? יודעים למה?
כי עסקת מכירת דירה היא משמעותית וטומנת בחובה חשש מפני סיכונים.
עם כל הכבוד לעורכי דין אחרים, בסוף עסקים עושים עם אנשים.

בואו לפגוש אותנו ותרגישו באינטואיציה שלכם האם אנחנו מתאימים לכם.

התקשרו אלינו עכשיו: 03-9499555
__________

 

שלב חתימת חוזה מכירת דירה

מעמד חתימת חוזה המכר

שלב חתימת חוזה מכירת דירה הוא קצר יחסית (בממוצע אורך כשעה עד שעה וחצי).

עליכם להצטייד בתעודות זהות. ככלל, אין צורך להביא מסמכים נוספים, אלא אם קיבלתם הנחיה מיוחדת מאת עורך הדין שלכם.

מומלץ להגיע למעמד החתימה רק לאחר שכבר הסכמתם עם הקונים על הנוסח של הטיוטה הסופית, על מנת שתוכלו לעיין בה מבעוד מועד ובנחת, ולא להותיר עניינים פתוחים לשלב של מעמד חתימת החוזה.

לתשומת לב, לאחר חתימת חוזה מכירת דירה לא תוכלו לבצע שינויים כל שהם בנוסח של החוזה (אלא בכפוף להסכמת הקונה, לפי שיקול דעתו).

לפיכך, אם משהו לא ברור לכם בחוזה המכר, דאגו להיוועץ מראש עם עורך הדין שלכם ובקשו ממנו לתת לכם מענה והבהרות לכל שאלותיכם.

מדוע זה חשוב?

  • כי מעמד חתימת חוזה מכירת דירה הוא מרגש ודורש התמודדות עם ניירת משפטית ולא מעט מסמכים, ואתם רוצים להגיע לשלב הזה כאשר אתם מוכנים ומיודעים כנדרש.
  • כי ברגע שחתמכם על החוזה אתם מחויבים מול הקונים לעסקת המכר (ובעקרון, אין דרך חזרה), ולכן חשוב לוודא שכל הנתונים והתנאים (המסחריים והמשפטיים) ברורים לכם ומוסכמים במלואם.
  • כי אתם רוצים שלאחר חתימת חוזה מכירת הדירה שלכם המשך תהליך ביצוע העסקה יעבור לכם בקלות ובאופן חלק.

מעמד חתימת חוזה מכירת דירה יבוצע על פי רוב בנוכחות עורכי הדין של כל צד, הצדדים עצמם (המוכרים והקונים), ולפעמים גם יגיע מתווך נדל”ן (אם העסקה בוצעה דרכו).

נהוג, כי מעמד החתימה יתקיים במשרדו של עורך הדין של המוכר (אולם, זה לא חובה).

טיפ! מומלץ להגיע לפגישת החתימה של ההסכם רק לאחר שכל הסוגיות (המשפטיות והמסחריות) כבר אושרו במלואן ע”י שני הצדדים (המוכרים והקונים), וכן ע”י עורכי הדין, כלומר, כאשר כבר ישנה טיוטה אחרונה, סופית ומוסכמת לחתימה. הניסיון מלמד, כי בהרבה מקרים פתיחת נושאים לדיון ומשא ומתן במעמד החתימה עשויה לגרום לחילוקי דעות בין הצדדים, לכעסים ולאי-נעימויות (הכלל הוא: פחות דיבורים – פחות סיכויים ל”פיצוץ” של העסקה).

מעמד חתימת חוזה מכירת דירה כולל שלושה חלקים עיקריים:

  • חתימת חוזה מכר על ידי שני הצדדים לעסקה.
  • חתימת מסמכים משפטיים נלווים.
  • תשלום של מקדמה על ידי הקונים למוכרים.

בשלב הראשוני, הצדדים יחתמו על מספר עותקים מקוריים של חוזה המכר (יש לחתום על כל עמוד ועמוד, לרבות נספחים) ובהמשך יחתמו על מסמכים נלווים, הקשורים להסדרת העברת הזכויות בטאבו, וכן הדיווח למיסוי מקרקעין.

הנספחים שכיחים להסכם מכירת דירה הם:

  • נסח טאבו (לחלופין, אישור’ זכויות’ מהמרשם המתאים).
  • אישור יתרת סילוק המשכנתה של המוכרים (אם יש).
  • אם המדובר בדירה שעדיין לא נרשמה בטאבו: תשריטים של הדירה (כולל חנייה, מחסן וכיו”ב), הסכם הרכישה המקורי, וכן נוהל העברת הזכויות של החברה המשכנת.
  • חוזה שכירות (אם הדירה מושכרת).
  • ועוד.

סט “המסמכים הנלווים” להסכם מכירת דירה כולל:

  • בקשה לרישום הערת אזהרה בטאבו (לחלופין, בקשה לרישום הערה על מכר במרשם המתאים).
  • ייפוי כוח בלתי חוזר לרישום (מוכרים).
  • ייפוי כוח בלתי חוזר לביטול (קונים).
  • שטרי מכר (לחלופין, אם הזכויות הן חכירה – שטרי העברת זכות שכירות).
  • מסמכים שונים בהתאם לנוהל העברת זכויות, כגון: בקשה להעברת זכויות (אם הזכויות בדירה רשומות ברשות מקרקעי ישראל, או בחברה משכנת).

רצוי, כי תקבלו לידיכם שני עותקים מקוריים של החוזה (או יותר), וכן העתק מכל מסמך נוסף עליו חתמו הצדדים, על מנת שיישמרו אצלכם בקלסר באופן מסודר ומרוכז.

בסיום שלב מעמד החתימה, תקבלו את התשלום הראשון של התמורה מאת הקונים (ולחלופין, התשלום יופקד בידיו הנאמנות של עורך הדין מטעמכם).

תשלום מקדמה

במעמד חתימת חוזה מכירת דירה על הקונים לשלם לכם מקדמה על חשבון העסקה.

לעולם אל תסכימו לחתום על הסכם מכר ולקבל תשלום ראשוני רק בהמשך, למעט אם מדובר בתשלום המופקד בנאמנות בידי עורך הדין מטעמכם, לפרק זמן קצר, כדי לאפשר לקונים שהות קצרה (של 2-3 ימי עסקים) כדי לרשום באמצעות עורך הדין שלהם הערת אזהרה בטאבו (לחלופין, הערה על מכר, במרשם המתאים).

טיפ! מומלץ שהתשלום הראשון ייעשה באמצעות צ’ק בנקאי המשוך על שם המוכרים (יש לוודא שלא נפלו ‘טעויות סופר’ באיות). אל תסכימו לקבל צ’ק רגיל מחשבון הבנק של המוכרים, שכן אין ודאות שהוא יכובד (אם אין יתרה מספקת לסיכוי, או שהוא יבוטל). לחלופין, באמצעות העברה בנקאית זה”ב (IBAN), ויש לוודא שהכסף אכן נכנס ומופיע בפועל בחשבון שלכם (זה לוקח על פי רוב בערך 15-20 דקות מרגע ביצוע ההוראה, משתנה בין הבנקים).

מקובל, כי תשלום המקדמה יעמוד על לפחות 20%-10% ממלוא סך התמורה (ובמקרה של דירה הזולה ממיליון ש”ח – רצוי להגדיל את גובה המקדמה).

לתשלום זה חשיבות רבה ביותר, שכן אם הקונים יתחרטו, או לא יעמדו בהתחייבויותיהם הבאות במסגרת העסקה, אתם תהיו רשאים לחלט (בדרך של קיזוז/ניכוי) את התשלום לטובתכם, בתור פיצוי מוסכם בגין הפרה יסודית של החוזה (לרוב, מקובל לקבוע פיצוי בשיעור 10% מהתמורה).

כמו כן, תשלום זה גם יסייע לכם במימון עסקה מקבילה של קניית דירה, אם מתבצעת על-ידכם.

לוח תשלומים ותנאים מסחריים

על פי רוב, לוח תשלומים מקובל וסטנדרטי של חוזה דירה מכירת דירה יהיה בנוי לפי הפורמט הבא:

תשלום ראשון (מקדמה) –

התשלום הראשון יבוצע במעמד חתימת החוזה.

חשוב לוודא, כי התשלום ייעשה באמצעות צ’ק בנקאי (ולא בצ’ק רגיל).

תשלומי ביניים (אמצע) –

תשלומי הביניים יבוצעו בתשלום אחד, או לפי חלוקה למספר תשלומים, לפי התאריכים הנקובים בחוזה, במהלך התקופה שבין מועד החתימה ובין המועד שלפני תאריך מסירת החזקה בדירה לידי הקונה.

לתשומת לב, אם יש לכם משכנתה לסלק ו/או שהקונה מתעתד ליטול הלוואת משכנתה למימון תשלומי התמורה, עליהם לדאוג שעורך הדין שלכם יסנכרן בין התשלומים, כמו גם במקרה שכבר רכשתם דירה והתחייבתם ללוח תשלומים כלפי צד שלישי.

תשלום אחרון (יתרת התמורה) –

התשלום אחרון של השלמת יתרת מלוא התמורה יבוצע כנגד מסירת החזקה בדירה לידי הקונים בתאריך המסירה.

במועד זה (ולחלופין, בסמוך לאחריו) עורך הדין שלכם גם ימציא לידי הקונים ו/או עורך הדין שלהם את כל המסמכים והאישורים הנדרשים מצדכם לצורך רישום הדירה בטאבו.

על פי רוב, יעמוד התשלום האחרון בשיעור של 20%-10% מהתמורה.

טיפ: לעולם אל תסכימו למסור את החזקה בדירה לידי הקונים, טרם קבלת התשלום האחרון בפועל. יש להקפיד לקבל תשלום זה בצ’ק בנקאי, או בהעברה בנקאית (זה”ב).

נוסף על כך, יש לוודא שכל התנאים המסחריים עליהם הסכמתם עם הקונים אכן באים לידי ביטוי מפורש ומדויק במסגרת החוזה, כגון: מועד מסירה (לרבות אפשרות הקדמה/דחייה), מצב הדירה (במידה והתחייבתם לתקן דברים, או להותיר ציוד בדירה, וכו’), עדכון סטטוס מול שוכרים (אם קיימים בדירה), וכיו”ב.

תמרור אזהרה! רצוי שלא לקבל מהקונים תשלום כל שהוא במזומן, או בהמחאה פתוחה. לפי החוק לצמצום השימוש במזומן, תשע”ח-2018 (נכנס לתוקף מיום 01.01.2019), בעסקאות בין אנשים פרטיים מעל 50,000 ₪ – ניתן לשלם במזומן 10% ממחיר העסקה, או 50,000 ₪ (לפי הנמוך), וכן חל איסור תשלום בהמחאה פתוחה, למעט בעסקה בין אנשים פרטיים בסכום של עד 5,000 ₪. עוד קובע החוק, כי יוטל עיצום כספי או קנס מנהלי על מפרי החוק, ואף עונשי מאסר בשל מעשי מרמה.

מנגנוני הגנה משפטיים במסגרת מכירת דירה

עסקת מכירת דירה עשויה לטמון בחובה סיכונים אפשריים, אם הקונה יתחרט ו/או יפר באופן כל שהוא את הוראות הסכם המכר.

לעתים, הדבר עלול גם לקרות עקב נסיבות, אשר אינן בשליטתו, כגון: מחלה, פטירה חלילה, וכיו”ב.

לאור האמור, מומלץ, כי עורך הדין שלכם ידאג להכניס בחוזה מכירת דירה מנגנוני הגנה משפטיים מקצועיים מתאימים, על מנת לשמור באופן מירבי ודווקני על הזכויות שלכם בעסקה, במצב של תקלות בלתי צפויות והפרות למיניהן.

עו”ד מכירת דירה מומחה מכיר ויודע לזהות את כל הניואנסים ‘הקטנים’ (אבל החשובים) של המוקשים השונים שבהם ניתן להיתקל במסגרת עסקת מכירת דירה. תפקידו הוא להבטיח את האינטרסים שלכם ולשמור על זכויותיכם באופן מקסימלי, על מנת שהעסקה תעבור באופן חלק.

להלן נפרט מספר דוגמאות של מנגנוני הגנה נפוצים מטעם המוכר –

ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לביטול הערות בחתימת הקונה:

זהו מסמך אקוטי מבחינתכם, המוכרים. כלל ‘ברזל’ הוא, כי אין לחתום על חוזה מכירת דירה, מבלי שהקונים יחתמו במקביל, כבר במעמד חתימת החוזה, על ייפוי כוח בלתי חוזר לביטול.

ייפוי כוח זה כולל הרשאות בלתי חוזרות (כלומר, הן אינן ניתנות לביטול) מצד הקונים. הוא נועד לאפשר לעורך הדין שלכם לבצע פעולות של מחיקת הערת האזהרה ו/או כל הערה אחרת (כגון: משכון), אשר יירשמו לטובת הקונים במסגרת העסקה, באופן מהיר ופשוט.

כך, אם הקונים יפרו באופן יסודי את החוזה, עורך הדין שלכם יהיה רשאי לפעול עבורכם (בהיותו נאמן) לביטול הערת האזהרה, דבר שיאפשר לכם למכור את הדירה לצד שלישי ויחסוך לכם כאבי ראש, עגמת נפש רבה, הוצאות, וכן צמצום החשיפה לסיכון של הפרת חוזה אחר, בו אתם התחייבתם כלפי צד שלישי (למשל: עסקה מקבילה של קניית דירה עבורכם).

חשוב לדעת, כי בלי ייפוי כוח בלתי חוזר לביטול, לא יהיה ניתן להסיר את הרישומים אשר ביצע הקונה על הזכויות שלכם בדירה בטאבו, ללא קבלת הסכמה של הקונים בכתב (על טופס בקשה למחיקת הערת אזהרה), אלא רק באמצעות הגשת תביעה לבית משפט, העשויה לקחת פרק זמן ממושך ואף כרוכה בהוצאות של שכר טרחת עו”ד, וכו’.

סעיף של פיצוי יומי מוסכם בגין איחור בתשלומי התמורה:

מומלץ להגדיר מראש בחוזה מהו הפיצוי אותו ישלמו לכם הקונים בגין כל יום של איחור באיזה מתשלומי התמורה.

לדוגמה: ניתן לקבוע קנס של הפרשי הצמדה ובנוסף ריבית גבוהה, או כסכום נקוב מראש, וכו’.

כדאי לנקוב בסכום פיצוי משמעותי (הכלל בעניין זה הוא פשוט: סנקציה גבוהה יותר בגין כל יום של איחור – פחות סיכוי שהקונים יפגרו בתשלומים).

סעיף פיצוי מוסכם בגין הפרה יסודית:

מומלץ להגדיר מראש בחוזה מהו הפיצוי המוסכם אותו ישלם כל צד במקרה שבו הוא יפר באופן יסודי את ההסכם (לדוגמה: הקונים יתחרטו וירצו לבטל את החוזה, מקרה של איחור ניכר מצדם בביצוע איזה מתשלומי התמורה, וכו’).

על פי רוב, מקובל בחוזי מכירת דירה לקבוע פיצוי מוסכם וקבוע מראש בשיעור העומד על 15%-10% מסך התמורה הכוללת של העסקה (מחיר הדירה).

ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר בחתימת המוכרים:

ייפוי כוח בלתי חוזר זה נועד בעיקר לשמש את הקונים (להבטיח את רישום הזכויות בטאבו, בשלב האחרון של העסקה), אך יכול לשרת גם אתכם, המוכרים.

ולמה הכוונה? אם מסיבה כל שהיא, במהלך יישום העסקה, ייווצר מכם לבצע פעולה כל שהיא (למשל: חלילה מפאת מחלה, או תאונה, וכו’; הגם, שיוער, כי נסיבות כאמור עשויות להיחשב כמהוות “כוח עליון”), אזי יוכל עורך הדין שלכם לחתום במקומכם על מסמכים ו/או לבצע פעולות הנדרשות מטעמכם, וזאת על מנת למנוע עיכובים ו/או הפרות מצדכם עקב אי מילוי התחייבויותיכם בעסקה.

סעיף לעניין משכנתה של הקונים:

מומלץ לקבוע מראש בחוזה, כי אי קבלת הלוואת דיור ע”י הקונים לא תהווה עילה משפטית מצדם לביטול ההסכם.

טיפ! הגם שעל פי רוב חוזי מכירת דירה כוללים סעיף הקובע שאי קבלת משכנתה מצד הקונים אינה סיבה לאי תשלום במועד, מבחינתכם המוכרים כדאי לצמצם את החשיפה בנושא ולוודא שהקונים קיבלו ‘אישור עקרוני למשכנתה’, לפני מועד חתימת הסכם המכר (ומומלץ לא רק לשאול אותם, אלא גם לבקש מהם למסור לכם העתק של האישור).

שלבי ביצוע חוזה מכירת דירה

כללי – שמירת מסמכים

מעבר לחתימת הסכם המכר עצמו, עסקה של מכירת דירה כרוכה בלא מעט ניירת מצדכם (כגון: דיווח לרשות המסים, אישור עירייה, מסמכי משכנתה, אסמכתאות על תשלומים, וכיו”ב).

לכן, כדאי להקפיד לשמור ולתייק בקלסר מסודר (ושיהיה בהישג יד) כל מסמך, אישור, טופס, קבלה וכדומה בקשר עם עסקת מכירת דירה.

לתשומת לב, מומלץ לשמור את כל המסמכים, גם אם כעת מסמך מסוים נראה לכם כלא רלוונטי.

מדוע זה חשוב?

  • כי יתכן ותיזקקו לעשות שימוש במידת הצורך במסמך כל שהוא במהלך שלבי ביצוע העסקה ו/או לאחריה בכל מועד בעתיד.
  • כי לפעמים יהיה בלתי אפשרי ו/או קשה לשחזר מסמך שאבד לכם.
  • כי מסמך שהיום נראה לכם מיותר, עשוי להיות בעל חשיבות רבה עבורכם בעתיד, כדי להוכיח את טענותיכם ו/או להבטיח את זכויותיכם.

קבלת תשלומי התמורה

ביחס לכל תשלום אותו תקבלו מאת הקונים על חשבון תמורת הדירה יש לדאוג למסור להם אישור קבלה ולציין את תאריך התשלום (ואם התשלום נעשה במט”ח – גם את השעה ושער יציג של המטבע נכון לאותו מועד). ניתן לבצע זאת במסמך בכתב, או על גבי צילום של צ’ק הנמסר לכם.

במקרה של תשלום המבוצע בצ’ק – כדאי לשמור אצלכם צילום שלו; ובמקרה של תשלום המבוצע בהעברה בנקאית – להדפיס ולשמור אסמכתא מחשבון הבנק שלכם.

מומלץ לשמור לצמיתות את האישורים הללו.

חשוב להקפיד, כי התשלום הראשון והאחרון ייעשו בצ’ק בנקאי (כאשר לגבי התשלום האחרון גם מומלץ לוודא ולקבל אישור בכתב מול הבנק מושך הצ’ק), או בהעברה בנקאית (IBAN).

הצהרה ודיווח למיסוי מקרקעין (מס שבח)

לפי חוק מיסוי מקרקעין, מחויב כל מוכר של זכות במקרקעין להגיש למיסוי מקרקעין הצהרה בדבר העסקה.

על שני הצדדים להגיש להגיש הצהרה על ביצוע העסקה לרשות המסים (באמצעות משרדי מיסוי מקרקעין), תוך 30 יום מיום חתימת עסקת מכירת הדירה.

על ההצהרה המוגשת למיסוי מקרקעין מטעם המוכרים לכלול, בין היתר:

  • פרטי המוכר (שם מלא, מספר תעודת זהות, כתובת וכו’).
  • פרטי הזכות הנמכרת (“בעלות”, או “חכירה|), וכן החלקים המועברים בזכות ובנכס.
  • פרטי הדירה (גוש, חלקה, שטח, קומה, מספר חדרים וכיו”ב).
  • סך התמורה המשולמת לפי החוזה בעד מכירת הזכות בדירה.
  • סך המס המגיע (אם מגיע), וכן אופן חישובו.
  • פרטים לגבי זכאות לפטור ממס שבח (אם יש ומבוקש).

נוסף על כך, להצהרה יש לצרף מספר מסמכים, כלהלן:

  • עותק של חוזה המכר.
  • נסח טאבו (או ‘אישור זכויות’ מהמרשם המתאים).
  • כל מסמך רלוונטי לפטור במס שבח (אם מבוקש; כגון: טופס 2990, אסמכתאות וקבלות בדבר הוצאות המותרות לניכוי במס).
  • צו ירושה ו/או צו קיום צוואה (אם הדירה התקבלה בירושה).
  • ועוד.

על הצהרה זו להיות אישית שלכם המוכרים ומאומתת על ידי עורך הדין שלכם, אשר לרוב יבצע עבורכם את הדיווח לרשות המסים כמייצג.

יצוין, כי החל מיום 01.12.2017 חובה להגיש את הדיווח למיסוי מקרקעין באופן מקוון, באמצעות מערכת ייעודית שבאתר רשות המסים (מיסוי מקרקעין). לצורך כך, יש לחתום על טופס: “הצהרה על נכונות הפרטים בהצהרה מקוונת” (בו המוכר מאשר את נכונות כל הפרטים המופיעים בהצהרה המוגשת באופן מקוון).

בהמשך, תקבלו הודעת שומת מס שבח, עם שובר לתשלום (אם חל), או אישור פטור ממס שבח (‘אין יתרה לתשלום’), לפי העניין. הערה: גם את שובר התשלום וגם את אישור מס השבח הסופי ניתן להפיק באמצעות מערכת המייצגים.

אם אינכם זכאים לפטור ממס שבח יש לבצע את תשלום המס תוך 60 יום ממועד חתימת החוזה, לפי השומה העצמית שהגשתם (ואם שומת מיסוי מקרקעין תהיה גבוהה יותר, יהיה עליכם לשלם את ההפרש תוך 30 יום נוספים).

טיפ! לתשומת לב, איחור בהגשת הדיווח במועד, וכן פיגור בתשלום מס השבח (אם חל) גוררים קנסות גבוהים. לפיכך, חשוב להקפיד לדווח במועד, ובמידה וחל חיוב לשלמו במועד. משכך, כדאי לכם לרשום לעצמכם מראש תזכורות (של 30 יום ו- 60 יום מהחתימה, ורצוי מעט לפני) ולוודא שהמשימות הללו בוצעו במועדיהן החוקיים.

חשוב לדעת, כי המצאת אישור מס השבח הסופי על ידכם לידי הקונים מהווה תנאי לשם קבלת תשלום התמורה האחרון מאת הקונים, במעמד מסירת החזקה בדירה; שאחרת, יופקד התשלום האחרון (או חלק ממנו) אל “חשבון נאמנות מכירת דירה” (נקרא גם: “פיקדון מסים”) אותו יפתח עורך הדין שלכם, כאשר הכסף יוחזק בו עד לקבלת האישור בפועל. לכן, דיווח מוקדם ובאופן מלא ותקין עשוי, במקרים רבים, לחסוך לכם את הצורך בשימוש במנגנון של חשבון נאמנות, כאמור (וראו הסבר בהמשך בנפרד).

לפיכך, כדאי לוודא, כי עורך הדין שלכם אמנם הגיש בפועל את ההצהרה מטעמכם כדין ובמועד למיסוי מקרקעין, למען שאישור מס השבח שלכם יתקבל בהקדם האפשרי.

מעוניינים לקרוא עוד על הנושא של מס שבח כאן באתר? נא לחצו על הקישור הבא.

מכירת דירה עם משכנתה

בעת ביצוע עסקת מכירת דירה, אם על הדירה שלכם רובצת הלוואת משכנתה, יהיה עליכם, המוכרים, להתחייב במסגרת הסכם המכר לסלק את השעבוד ולבטל את רישום המשכנתה ביחס לדירה בטאבו (ולחלופין, במרשם המתאים).

לרוב, הקונים יהיו מעוניינים, כי המשכנתה שלכם תוסר בשלב מוקדם יחסית, ככל הניתן, וזאת כבר באמצעות תשלום התמורה השני הקבוע בחוזה (בייחוד כאשר סכום המשכנתה שלכם הוא גבוה ביחס לסך הכולל של התמורה). הדבר חשוב לקונים על מנת לוודא, כי זכויותיכם בדירה הן ‘נקיות ומשוחררות’ מהשעבוד לבנק למשכנתאות. שכן, כל עוד המשכנתה שלכם לא הוסרה, זכויותיהם (החוזיות) של הקונים באשר לדירה כפופות לפירעון מלא של הלוואת המשכנתה שלכם (קרי: השעבוד לבנק למשכנתאות שלכם קודם לזכויותיהם של הקונים בדירה).

כמו כן, כל עוד המשכנתה שלכם לא נמחקה, הקונה גם לא יוכל לבצע בהמשך את הרישום של העברת הזכויות הקנייניות בדירה על שמו במרשם המתאים.

בעסקת מכירת דירה עם משכנתה, המוכרים יכולים להסיר את הלוואת המשכנתה שלהם באחת מבין שתי הדרכים הבאות:

  • הראשונה: פירעון מלוא יתרת הסילוק של ההלוואה (בין אם על ידי המוכרים בעצמם, ובין אם באמצעות כספי התמורה אותם ישלמו הקונים ישירות לבנק למשכנתאות).
  • השנייה: גרירה (העברה) של הלוואת המשכנתה אל נכס אחר של המוכרים, כגון: לדירה אחרת הרשומה בבעלותכם, לדירה חדשה אותם כבר רכשתם במקביל, או לדירה שאתם מתכוונים לרכוש בהמשך (במקרה האחרון, מבוצע באופן של גרירה בדרך הקפאה לחשבון ההלוואה, כלומר, הכסף יופקד לתקופת ביניים בבנק, זאת עד שתחתמו על חוזה רכישת הדירה החדשה והיה ניתן לשעבד אותה).

יצוין, כי במקרה של פירעון משכנתה, יש לשלם לבנק למשכנתאות את מלוא יתרת ההלוואה (לרבות קנסות יציאה, אם ישנם), לפי הנקוב בספרי הבנק, נכון למועד הרלוונטי. תוכלו לעשות כן בדרך של תשלום ישיר באמצעות כסף פרטי שלכם לחשבון ההלוואה בבנק (ככל שיש באפשרותכם). לחלופין, תוכלו להמציא לקונים מסמך מאת הבנק למשכנתאות שלכם, הנקרא “מכתב כוונות”, בו הבנק שלכם מתחייב להסיר את המשכנתה כנגד קבלת מלוא כספי יתרת הסילוק הנקובה במכתב, עד תאריך מסוים, ובמקרה כזה הקונים הם שיעבירו את התשלום ישירות לחשבון ההלוואה בבנק שלכם (יש לדאוג להכנסת מנגנון מתאים בחוזה המכר).

בהמשך, לאחר פירעון המשכנתה ו/או גרירתה, אתם תקבלו מהבנק למשכנתאות שלכם מסמכים הנדרשים לשם ביטול המשכנתה, אותם עליכם למסור לידי עורך הדין שלכם לצורך מחיקת הרישום (של השעבוד) בגין המשכנתה; קרי – הגשת מסמכי הביטול לטאבו ו/או לרשם המשכונות ו/או לרשות מקרקעי ישראל ו/או לחברה המשכנת, לפי העניין.

בהמשך, עליכם להמציא לקונים אישורים מתאימים (נסח טאבו עדכני, אישור זכויות עדכני, תוצאות עיון עדכנית מאת רשם המשכונות, וכו’, לפי העניין), המעידים על כך שהמשכנתה שלכם אכן נמחקה באופן מלא וסופי במרשם המתאים.

יש להביא בחשבון, כי הליכי הסילוק ומחיקת המשכנתה, כאמור לעיל, עשויים לקחת זמן. הפרוצדורה יכולה לארוך ימים בודדים, אולם, במקרים מסוימים, עשויה להימשך עד מספר שבועות (הערה: לפי צו הבנקאות – הבנק למשכנתאות מחויב להמציא את מסמכי הביטול תוך 30 יום). לכן, יש להיערך בהתאם, מבעוד מועד.

משכנתה של הקונה

אם הקונים שלכם זקוקים להלוואת משכנתה על מנת לממן את רכישת הדירה, תידרשו לחתום על מסמך הנקרא “כתב התחייבות לרישום משכנתה”, וכן על מסמכים נלווים כלפי הבנק למשכנתאות של הקונים, כדי שהבנק יעמיד עבורם את ההלוואה.

יש להקפיד, כי כספי ההלוואה יועברו ישירות ע”י הבנק למשכנתאות של הקונים אל חשבון הבנק שלכם (ולחלופין, חשבון הלוואת המשכנתה שלכם בבנק, אם היא טרם נפרעה ו/או נגררה, לפי העניין).

המסמכים אותם נוהגים בנקים למשכנתאות לדרוש מאת המוכרים (הערה: לגבי חלקם נדרש אימות חתימה ע”י עורך דין):

  • כתב התחייבות לרישום משכנתה – זהו מסמך משפטי, אשר מכוחו תירשם הערת אזהרה לטובת הבנק למשכנתאות של הקונים ביחס לדירה, הנועד להבטיח את רישום המשכנתה לבנק, בד בבד עם העברת רישום הזכויות על שם הקונים, בשלב אחרון של סיום העסקה).
  • אישור פרטי חשבון הבנק שלכם – זהו מסמך בו תפרטו את חשבון הבנק אליו יועבר עבורכם הכסף (לרוב, תידרשו לצרף צ’ק מבוטל לדוגמה, תדפיס של דף חשבון, או אישור על ניהול החשבון).
  • אישור קבלת כספים על חשבון התמורה – זהו מסמך בו תאשרו לבנק כמה כסף כבר קיבלתם בפועל מאת הקונים עד לאותו המועד.
  • טופס הודעת משכון – זהו מסמך מכוחו רשאי הבנק לרשום לטובתו משכון על הזכויות של המוכרים בדירה אצל רשם המשכונות.
  • אישור מס שבח, לחלופין העתק של טופס הדיווח שהוגש למיסוי מקרקעין, כך שהבנק למשכנתאות יוודא שהעסקה אכן דווחה כדין.
  • כתב הצהרה מטעם בן או בת זוג של המוכר – הכולל הסכמה לעסקת המכר, ויתור על זכויות, דיור חלופי, פיצויים וכיו”ב (נדרש במקרה שהמוכר הוא נשוי ו/או יש לו ידוע בציבור שאינו בעלים רשום יחד עמו של הדירה).

נוסף על כך, יהיה עליהם לאפשר לשמאי מקרקעין מטעם הקונים לבקר בדירה על מנת לבחון את מצבה ולערוך חוות דעת שמאית עבור הבנק למשכנתאות שלהם.

טרם חתימה על מסמך כל שהוא, מומלץ להיוועץ בנושא עם עורך הדין שלכם, כדי שיאשר בפניכם שמסמכי המשכנתה של הקונים הם מקובלים ותקינים (לעתים, ובמידת הצורך, יבצע עורך הדין שלכם שינויים והערות מסוימים בנוסח מסמכי המשכנתה מול המחלקה המשפטית של הבנק למשכנתאות).

לאחר חתימת מסמכי המשכנתה, יש לוודא, כי הם יועברו בהקדם האפשרי לידי הקונים, על מנת שעורך דין שלהם יטפל ברישום של הערת האזהרה לבנק בטאבו, רישום משכון אצל רשם המשכונות, רישום הערה מתאימה ברשות מקרקעי ישראל או בספרי החברה המשכנת, וכו’, לפי העניין, וזאת על מנת שלא ייווצר עיכוב בהעברת כספי הלוואת המשכנתה של הקונים לידכם.

הזמנת אישור עירייה לטאבו

במעמד מסירת החזקה בדירה יהיה עליכם להמציא לקונים “אישור עירייה לטאבו” (ובשם הפורמלי: “תעודה לרשם המקרקעין”) מאת הרשות המקומית בדבר היעדר חובות בגין ארנונה ומים (לפי סעיף 324 לפקודת העיריות [נוסח חדש]), לרבות היעדר חבות בגין היטל השבחה (לפי התוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה, התשכ”ה-1965).

על מנת לקבל אישור עירייה לטאבו, יש לפנות אל מחלקת השירות של העירייה, בצירוף לקט של מסמכים נדרשים, ולחלופין להגיש את הבקשה באמצעות טופס מקוון באתר האינטרנט של העירייה.

המסמכים הנדרשים על פי רוב הם, כלהלן:

  • צילום תעודות זהות (כולל ספחים) של שני הצדדים לעסקה.
  • צילום של הסכם המכר (עם חתימת שני הצדדים ובו מופיע תאריך המסירה).
  • צילום נסח טאבו (לחלופין, אישור זכויות מהמרשם המתאים) עדכני עד 6 חודשים אחורה.
  • קריאת ממד מים בנכס ליום הפינוי (לחלופין, עדכנית כאשר הבקשה מוגשת לפני העזיבה, ויתרת חוב קדימה תשולם בהמשך).
  • ייפוי כוח מאת בעל הדירה (אם המבקש הוא מיופה כוח).

כמו כן, לנכסים מסוימים נדרשים מסמכים ו/או בדיקות נוספות, כגון: לעניין חיובים בגין היטל השבחה, היטלי פיתוח, ביצוע מדידות בנכס, בדיקת הפקעות, ועוד. במקרים הללו, הבקשה תועבר להמשך טיפול במחלקת ‘אישורי טאבו’ בעירייה, אשר תרכז את הטיפול מול המחלקות השונות.

כדאי לדעת, כי ברשויות גדולות אישור העירייה לטאבו מתקבל בטופס אחד משולב, ואילו ברשויות קטנות (כגון: מועצות מקומיות, מושבים, יישובים מרוחקים) יש לקבל שני אישורים (בנפרד): האחד – אישור לטאבו מהרשות המקומית (ארנונה ומים); והשני – אישור לטאבו מהועדה המקומית לתכנון ולבניה (היטל השבחה). יש לבדוק את הנושא, על מנת שעד למועד המסירה יהיה בידכם, המוכרים, אישור מלא ותקין.

קבלת אישור עירייה לטאבו מותנית בסילוק כל החובות לעירייה וכרוכה בתשלום הנע סביב 100-200 ש”ח (משתנה בין רשויות מקומיות).

טיפ! אם מועד העזיבה שלכם יהיה לפני תאריך המסירה הקבוע בהסכם, תוכלו לבקש פטור מחיוב בתשלום ארנונה בגין התקופה שבה הדירה הייתה ריקה, עד 6 חודשים. לשם כך, יש להגיש לעירייה טופס ייעודי של “בקשה למתן הנחה/פטור בגין נכס ריק למגורים” ולצרף הצהרה חתומה ומאומתת על ידי עורך דין (על פי רוב, יש להגיש את הבקשה מראש).

מומלץ שלא להותיר את הטיפול באישור העירייה לטאבו לרגע האחרון. שכן, הוא כרוך במעין ‘טופס טיולים’ בין המחלקות השונות בעירייה, לשם בדיקה שלא הותרתם חובות בגין הדירה הנמכרת.

לתשומת הלב, אם לא יהיה בידכם אישור עירייה לטאבו עד למועד המסירה, חלק מתוך תשלום התמורה האחרון יופקד בנאמנות (“פיקדון מסים”; וראה גם מיד בהמשך) בידי עורך הדין שלכם, וזאת עד לקבלת האישור החסר.

יש להביא בחשבון, כי פרוצדורה זו לעתים נעשית בו ביום, אולם ברשויות מסוימות עשויה לארוך עד כחודש ימים ואף יותר (לדוגמה: שליחת פקח לבדיקת חריגות בניה, בעיקר במקרה של נכסים בבניה בלתי רוויה, דירות גג, או דירות גן, לגביהם קיים סיכוי גבוה יותר של חיוב בהיטל השבחה, לעומת דירה ‘רגילה’ בבניין משותף).

יתר על כן, במידה ותחלקו על גובה החיוב (אם יוטל) ותרצו להגיש השגה, או תרצו לבדוק את נכונותו, רצוי שלא לעשות כן בלחץ של זמן.

חשבון נאמנות מכירת דירה – פיקדון מסים

יש להביא בחשבון, כי יתכן שמועד המסירה יגיע, אתם תבקשו למסור את החזקה בדירה והמפתחות לידי הקונים, אולם בשלב זה עדיין לא יהיו בידכם מלוא אישורי המס, קרי – אישור מס שבח סופי ו/או אישור עירייה לטאבו, אשר לפי הסכם המכר חובת המצאתם חלה עליכם, המוכרים.

בסיטואציה כזו: מחד – הקונים מחויבים לשלם לכם את התשלום האחרון במועדו, שכן כך קובע ההסכם, והם, כמובן, גם מעוניינים לקבל את החזקה בדירה במועד עליו הוסכם (ולא לדחות אותו, רק כדי להמתין לאישורים החסרים שלכם). ומאידך – גם אתם מעוניינים למסור להם את החזקה בדירה במועד ולקבל את מלוא התמורה, אך אין בידיכם את כל אישורי המסים הנדרשים לצורך רישום הזכויות בדירה על שם הקונים, אשר אותם התחייבתם להמציא להם במעמד המסירה.

על מנת לפתור את המצב הזה נהוג להכניס בחוזי מכירת דירה הוראות לגבי מנגנון של הפקדת כסף לחשבון נאמנות, הנקרא: “פיקדון” או “פיקדון מסים”. מכשיר משפטי זה מאפשר ליישם בקלות את ביצוע התשלום האחרון של התמורה עבור דירתכם ע”י הקונים, כנגד מסירת החזקה במועד, גם אם עדיין חסר איזה מאישורי המסים שלכם.

כיצד עובד המנגנון הזה?

בהסכם המכר יש הוראה הקובעת, כי אם בתאריך מסירת החזקה לא יהיו לא קיימים בידיכם, המוכרים, כל האישורים הנדרשים לצורך העברת הזכויות על שם הקונים בטאבו, אזי סכום מסוים, עליו הוסכם מראש, מתוך התשלום האחרון, לא ישולם ישירות לידיכם, אלא יופקד לחשבון נאמנות אותו יפתח עורך הדין שלכם.

תשלום הפיקדון נחשב כמהווה תשלום של הקונים למוכרים, על חשבון התמורה, לכל דבר ועניין. כאשר יתקבלו כל אישורי המוכרים החסרים ויומצאו לידי הקונים – עורך הדין ישחרר את הכסף ויעבירו לידי המוכרים.

מסירת החזקה בדירה

לקראת מועד המסירה יש לוודא מול עורך הדין שלכם, כי מצויים בידיו כל המסמכים הרלוונטיים, וכי התקבלו בידיו כל האישורים הנדרשים לצורך רישום העברת הזכויות על שם הקונים. שכן, עליכם להמציאם לידי הקונים כנגד התשלום האחרון, במועד מסירת החזקה בדירה.

מומלץ שלא להותיר את הטיפול בהזמנת אישורי המסים, אשר חובת המצאתם חלה עליכם (כגון: אישור מס שבח ואישור עירייה לטאבו) לרגע האחרון, מאחר ולעתים קבלתם עשויה לקחת זמן.

כמו כן, יהיה עליכם לתאם עם הקונים ולבצע החלפה מסודרת של השמות בכל הקשור עם החשבונות השונים הכרוכים בדירה מול הגורמים הרלוונטיים, כלהלן:

  • חברת חשמל: ניתן לבצע זאת טלפונית (מוקד 103), ע”י מסירת מספר הצרכן וקריאת מונה.
  • עירייה: יש לגשת באופן אישי ולהציג העתק של חוזה המכר, וכן קריאת מד מים (וראו גם לעיל).
  • ספק גז: לרוב, ניתן לבצע זאת בטלפון, או בפקס (יש להסדיר העברת הפיקדון בגין בלוני גז).
  • ועד בית: אם יש בבניין חברת ניהול על הקונים יהיה לחתום על הסכם מולם.

במעמד מסירת החזקה בדירה מומלץ לערוך מסמך של “פרוטוקול מסירה” מסודר, במסגרתו אתם תאשרו לקונים שהם שילמו לכם את מלוא מחיר הדירה (כנגד קבלת התשלום האחרון בצ’ק בנקאי) ואילו הקונים יאשרו לכם שהחזקה בדירה נמסרה לידיהם במועד ובהתאם לחוזה המכר.

מומלץ לשמור העתק של מסמך זה לצמיתות בקלסר המסמכים.

במעמד מסירת החזקה, ובכפוף לקבלת התשלום האחרון, גם יש להמציא לידי הקונים את כל המסמכים והאישורים הנדרשים (מצדכם) לצורך הרישום בטאבו (כגון: שטרי המכר, ייפויי הכוח הבלתי חוזרים, אישורי המסים, וכיו”ב)

סיום תהליך מכירת דירה

בשעה טובה, קיבלתם את מלוא התמורה ומסרתם את החזקה בדירה לידי הקונים.

נותר לכם רק לעקוב אחר דבר אחד קטן אחרון ולוודא בהמשך, כי עורך הדין של הקונים אמנם ביצע בפועל את העברת הדירה על שם הקונים במרשם המתאים.

רצוי לדאוג, כי בחוזה מכירת דירה יוכנס סעיף לפיו הקונה יתחייב להשלים את הליכי הרישום תוך זמן קצוב (ולפחות לקצוב זמן להגשתם לרישום) וגם ימציא לעורך הדין שלכם אסמכתא מתאימה בסיום התהליך (למשל: נסח טאבו אינטרנטי).

ונזכיר שוב, גם לאחר סיום העסקה, אל תזרקו את הניירת שאספתם, אלא הקפידו לשמור את קלסר המסמכים במקום בטוח, לעת הצורך.


יצירת קשר

גולשים נכבדים,

אנו מאחלים לכם הצלחה רבה במכירת הדירה שלכם!

אם התרשמתם ממשרדנו ומהערך המוסף אותו באפשרותנו להעניק לכם, ואתם מחפשים עורך דין מכירת דירה ו/או מעוניינים לקבל ייעוץ ו/או ליהנות משירותינו המשפטיים, מוזמנים ליצור עמנו קשר לתאום פגישה וקבלת ייעוץ ופתרונות מקצועיים, בהתאמה אישית.

נשמח לראותכם ולהכירכם.

לקבלת הצעת מחיר – התקשרו: 03-9499555

__________

מכירת דירה

“בין אם מדובר במכירת דירת המגורים המשפחתית, דירת ירושה או דירה להשקעה,
ליווי עסקת מכר דורש שירות משפטי מקצועי, הניתן במיומנות, בשקיפות בזמינות ובאמינות.

בתור משרד עורכי דין העוסק בתחום המאתגר של נדל”ן, הנחשב לאחד מתחומי המשפט הדינמיים ביותר,
אנו מקפידים על עבודה מקיפה, מעמיקה ומדויקת, תוך חשיבה יצירתית.
כל זאת, בשאיפה להעניק ללקוחותינו מעטפת שלמה הנגזרת משירות אישי ומסור.”

עמית ורד – משרד עורכי דין ונוטריון
__________
.

שאלות ותשובות

מכירת דירה היא משימה מורכבת המחייבת עבודת הכנה מוקדמת. המשפט "הידע הוא כוח" נכון גם לגבי נדל"ן. ככל שתקראו ותבינו יותר לגבי תהליך מכירת דירה על שלביו העיקריים והפרמטרים השונים שאותם יש לבחון בדרך ולשקול, יגבר הסיכוי שלא תעשו טעויות. כך תוכלו לא רק למקסם את ערך הדירה ולהשיג עבורה את התמורה הכספית הגבוהה ביותר, אלא גם לעבור את המשוכה הזו באופן הנכון והמיטבי ביותר.

מכירת דירה היא עסקה משמעותית, המקפלת בחובה אתגרים וסיכונים. יש לא מעט מוקשים אפשריים שעליכם לאתר מבעוד מועד על מנת להימנע מטעויות. להלן מספר תמרורי אזהרה -

  1. הזכויות הקנייניות טרם נרשמו על שמכם עקב מניעה ופתרון בר ביצוע אינו נראה באופק;
  2. קיומם של הערות ו/או רישומים מגבילים לטובת צדדים שלישיים (מלבד משכנתה שלכם);
  3. יש בנכס חריגות בניה ו/או שימושים חורגים;
  4. טעות אפשרית בחישובי חשיפה למס;
  5. בדירה מתגוררים שוכרים בעייתיים העלולים שלא לפנותה במועד.

היבטי מיסוי הם סוגיה מרכזית בעסקת מכר. הנושא סבוך, בתמצית – המס הבסיסי החל במכירת מקרקעין הוא מס שבח המשולם לרשות המסים. המס מחושב לפי אחוז מסוים מהרווח שנוצר למוכר במכירה לעומת ערכו של הנכס בעת הרכישה. במכירה של דירת מגורים יתכן ויחול פטור מתשלום המס. פעמים רבות גם חל היטל השבחה, המשולם לרשות המקומית.

ליווי מקצועי עורך הדין יסייע לכם לקבל חיזוי לתמונה מלאה ומדויקת באשר לשיקולי המס, לא רק על מנת להבין כיצד הם משפיעים על העסקה שלכם ולהיזהר ממלכודות, אלא גם לצורך מיצוי הקלות ופטורים, באמצעות פתרונות של תכנון מס אופטימלי.

חשוב שתדעו: תפקידו של עורך דין מכירת דירה הוא קריטי. זהו הגורם המקצועי הראשון במעלה שילווה אתכם לאורך כל מסלול העסקה. אחת הטעויות שבהן 'נופלים' מוכרים טמונה בכך שהם סבורים שזו עסקה סטנדרטית ופשוטה, ואינם מודעים למכלול המורכבויות והאתגרים הכרוכים בה.

אל תוותרו על עורך דין מקרקעין! רק עורך דין מנוסה המתמחה בנדל"ן מכיר לעומק כל נדבך ורובד של ההתנהלות (כולל כל הניואנסים החמקמקים), וידע להוביל אתכם בבטחה על מנת שעסקת מכירת דירתכם תתבצע באופן קל וחלק.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat