מלחמה ושלום: מה מסתתר מאחורי תביעת שלום בית?

תביעת שלום בית מוגשת לבית הדין הרבני, לרוב במסגרת של סכסוך בין בני זוג, כאשר אחד מהם מעוניין בגירושין והשני לא.

במקרה כזה, בן או בת הזוג שאינם מעוניינים בגירושין יכולים להגיש באמצעות עורך דין גירושין תביעת שלום בית כנגד תביעת הגירושין, אשר מטרתה לנסות ולשקם את חיי הנישואין של הזוג, באמצעות הפנייתם לייעוץ זוגי וחתירה להסכם פיוס מחודש ביניהם.

בדומה לתביעת גירושין, גם תביעת שלום בית יכולה להתברר רק בבית הדין הרבני; אלא שבניגוד למשל לתביעת גירושין, או הסכם ממון שאושר כדין בבית הדין הרבני, הרי שפסק דין המורה על שלום בית נחשב ל”חסר שיניים”, כלומר לא ניתן לאכוף אותו בפועל וגם לא ניתן להטיל סנקציות חוקיות על גבר ו/או אישה המסרבים לחזור ולחיות יחד בזוגיות.

אז מה בכל זאת הופך את התביעה לשלום בית לאחד מההליכים הנפוצים ביותר בבתי הדין הרבניים?

כיום, יש לא מעט מקרים שבהם אחד מבני הזוג ו/או שניהם אינם מעוניינים באמת ובתמים להגיע לשלום בית, אלא מנצלים את ההליך באופן טקטי כדי לנסות ולדחות את שלב הגירושין ולנסות לשפר את מעמדם המשפטי במסגרת משא ומתן אשר יתנהל בהמשך סביב ענייני גובה המזונות, חלוקת הרכוש והמשמורת על הילדים.

על אף שאין בכוחו של בית הדין הרבני, כאמור, לאכוף החלטה על שלום בית, ישנם מספר סעדים משמעותיים שהוא יכול לתת למי מהצדדים במסגרת ההליך – למשל, צווים מגבילים כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, או צו עיקול על חשבונות בנק ונכסים. צווים אלו יכולים להתגלות כאפקטיביים, אם אכן מתעורר חשש שאחד מבני הזוג ינסה לעזוב את הארץ לפני תום ההליך המשפטי, או להבריח נכסים לחו”ל. עם זאת, במקרה של תביעת שלום בית שאינה כנה, אלא הוגשה רק כחלק מטקטיקת גירושין, משמשים הצווים המגבילים הללו בתור אמצעי (קלף מיקוח) להפעלת לחץ על בן הזוג שנגדו הוגשה התביעה.

סעד נוסף, הניתן לנשים בלבד, הוא “תביעה למדור ספציפי”: במסגרת תביעת שלום בית, אישה יכולה לתבוע מבית הדין לאפשר לה להמשיך לגור בבית המגורים של הזוג במשך כל תהליך הגירושין. פירוש הדבר הוא שאם הבעל הגיש תביעה לפירוק שיתוף, לרבות מכירת הבית המשותף, תביעתו תוקפא עד לסיום ההליכים על מנת שלא לפגוע בזכותה של האישה למדור ספציפי.

המלכוד הגדול ביותר והכוח הרב ביותר של תביעות שלום בית טמון בשאלה מה קורה אם בן הזוג אשר נגדו הוגשה התביעה מסרב לשתף פעולה עם ההליך, ודבק ברצונו להתגרש. לכאורה, זוהי זכותו הלגיטימית, אלא שבית הדין הרבני עלול להכריז על גבר או אישה כאלה כעל “מורדים”, כלומר: בעל או אישה שאינם ממלאים את התפקידים המצופים מהם בזוגיות, וליתר דיוק, שמסרבים לקיים יחסי אישות עם בן או בת הזוג, בוגדים בבן או בבת הזוג, או שעוזבים את הבית, ללא סיבה שנחשבת למוצדקת מבחינה הלכתית.

הכרזה על אחד מבני הזוג כמורד, פירושה שבת או בן הזוג שאינם מורדים יהיו זכאים לגט; אלא שאשה שהוכרזה כמורדת תפסיד עקב כך את כתובתה ואת מזונותיה, בעוד שעל גבר שהוכרז כמורד לא יוטלו סנקציות מיוחדות למעט מתן הגט ותשלום הכתובה.

כיום, ברוב המקרים, בני הזוג מודעים היטב להלכות ולמשמעות המשפטית שלהן, ובוחרים כיצד להשתמש בהן באופן שישרת אותם בצורה הטובה ביותר. כך למשל, גבר שמגיש תביעת שלום בית במטרה לדחות את הגירושין ולגרום לאשתו להתפשר על זכויותיה בהסכם עתידי, יימנע מלדווח לבית הדין על כך שהיא בגדה בו, כיוון שבמקרה כזה הוא יקבל גט באופן מיידי. לעומת זאת, גבר שירצה להאיץ את הליך הגירושין ו/או לנקום באשתו על שבגדה בו, יוכל לגרום לבית הדין להכריז עליה כאשה מורדת, שהיא אסורה הן על בעלה והן על בועלה, כלומר נאסר עליה להתחתן עם הגבר שאיתו בגדה.

לסיכום, תביעת שלום בית היא פרוצדורה תמימה לכאורה, שמנוצלת לא פעם לרעה על ידי בני זוג מסוכסכים, כך שמה שמתקבל בסופו של דבר הוא לא שלום בית אלא מלחמת התשה.

לזוגות העומדים בפני גירושין, מומלץ להתייעץ מבעוד מועד עם עורך דין גירושין מנוסה. שכן, במקרים רבים, ניתן למצוא פתרונות עדיפים אשר יהיו מוסכמים על שני הצדדים, כמו עריכת הסכם “שלום בית ולחילופין גירושין”.

מאמר אורח מאת משרדו של עו”ד גירושין יעקב בלס – דיני משפחה וגירושין.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat