אלימות במשפחה מצריכה התערבות פלילית
כללי
כל התעללות נפשית, פיזית או מינית של אחד מבני המשפחה במשנהו עשויה להפוך במהירות לעבירה פלילית. לצד אלימות בין בני זוג קיימים מקרים רבים של אלימות כלפי ילדים, בין אחים, נגד קשישים ועוד.
התערבות פלילית והתייעצות עם עורך דין הבקיא בסעיפי החוק יכולים לחסוך עוגמת נפש רבה.
מבחינת משטרת ישראל, הדילמה העיקרית היא מתי וכיצד להתערב במקרים של חשד לאלימות. יש סכסוכים משפחתיים המתרחשים בין חדרי חדרים ולכן לגביהם אין מידע חיצוני. המדור לחקירת מקרי אלימות בין בני זוג במשטרה מתמקד בתגובה מהירה תוך מיצוי סמכויות, הערכת מסוכנות, קיום קשר בין המשטרה לבין גורמים מטפלים בקהילה והקצאת מערך חקירות ייחודי בכל תחנה.
יחס המשטרה אינו מספיק לצורך טיפול ומניעה של אלימות במשפחה. היות ומדובר על עבירה חמורה מאוד, החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לקורבן להוציא צו הרחקה כנגד הגורם האלים. שנית, נשים החוות אלימות מצד בני הזוג יכולות למצוא מחסה במקלטים לנשים מוכות ולהיעזר ברשויות המקומיות לתמיכה. הטיפול העיקרי לאחר אלימות מתבצע במרכזים המעניקים מענה למתעלל ולקורבן.
על כל פנים, חשוב לזכור, כי אלימות במשפחה היא עבירה על החוק הישראלי. הגורמים האלימים מסתכנים בענישה ואף במאסר, ולכן רצוי להיוועץ בהקדם עם עורך דין פלילי.
השלכות האלימות על המשפחה
סכסוכים בתוך המשפחה עלולים לגרור תחושת אשמה ובושה. תחושות אלו מונעות מהקורבנות פניה אל גורם שיכול לעזור להם להתמודד עם האלימות בטווח הקצר והארוך. בני זוג לא יכולים להסתפק בתהליך גירושין על מנת לפתור את הבעיה: גירושין נחשבים מהבחינה הזו למהלך טכני, שאינו מבטיח את מיצוי הדין עם המתעלל או העבריין. לעומת זאת, התערבות פלילית של עורך דין היא פעולה נבונה ומחושבת.
עורך הדין מעניק תמיכה מקצועית עבור הלקוח ופורש בפניו שורה של אפשרויות טיפול או סנקציות ענישה. בנוסף, עורך הדין הוא גורם המחויב לאינטרסים של הלקוח. אפשר להתייעץ עם עורך הדין על מנת לגבש עילה לגירושין לאחר אלימות במשפחה, או לפנות אליו לצורך קבלת חוות דעת והמשך טיפול.
אלימות יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות. כאשר היא מופנית נגד ילדים לדוגמא, האלימות היא בדרך כלל פגיעה פיזית או רגשית. גם הזנחה פיזית דורשת מיצוי של הדין עם הורים עבריינים וגם בפגיעה מינית יש מקום למעורבות פלילית. בנוגע לאלימות בין אחים, מדובר לרוב על דפוס הפחדה שחוזר על עצמו. אלימות בין אחים יכולה להתפרש במריבה אולם מאוד חשוב להישאר עם אצבע על הדופק. אלימות היא במובן מסוים קריאה לעזרה מהצד של המתעלל. התערבות פלילית תורמת מהבחינה הזו משום שהיא מבטיחה למתעלל עזרה מקצועית.
מה עושים אחרי שמגלים אלימות?
מי שחווה או מכיר מקרים של אלימות במשפחה צריך לעשות הכול על מנת לעצור את המצב הקיים. יש צורך ברור במעורבות של עורך דין פלילי ומנוסה ואין טעם להסתפק בעילה של גירושין.
ההמלצה היא לתאם פגישת ייעוץ עם עורך הדין, להבין כיצד המצב מתבטא בכלים משפטיים ולהחליט כיצד לנהל את המאבק. בשלב השני אפשר להגיע לערכאות או לגבש הסכם המקובל על הצדדים. התערבות פלילית מגנה על הקורבן ועל המתעלל ועורכי דין בתחום הזה עושים כל שביכולתם.
אלימות במשפחה תמיד הייתה נושא כאוב, אך נדמה כי בעזרת התערבות פלילית ניתן למנוע לפחות חלק גדול מאוד מהצרות והבעיות. איש המקצוע המתאים הוא עורך דין עם הכשרה מתאימה וניסיון מעשי.