בתיק ע”א 1398/11 בית המשפט העליון קבע, כי האישה הצליחה להוכיח שלבעל הייתה כוונת שיתוף ספציפית ביחס לדירת המגורים, שהייתה רשומה על-שמו של הבעל בלבד ושנרכשה מכספו עוד לפני היכרותם (כארבע שנים לפני תאריך החתונה), ולכן חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 יחול על הדירה, כך שהאישה תהא זכאית למחצית מהזכויות בדירה.

פסק הדין ממחיש מדוע חשוב לערוך הסכם ממון על דירה מלפני הנישואין.

במקרה המדובר, הבעל רכש לעצמו דירה על-שמו בחולון, וזאת במימון באמצעות כספו הפרטי של הבעל, ללא נטילת הלוואת משכנתה, עוד לפני החתונה.

מאחר והדירה שימשה במשך שנים ארוכות למגורים משותפים של הצדדים, החליט כבוד השופט דנציגר יורם להיעתר לתביעת האישה וקבע שהדירה תחולק באופן שווה בין שני הצדדים.

האישה טענה, כי הדירה אמנם נרכשה על-ידי הבעל לפני הנישואין ומכספו, אולם מאחר והרכישה בוצעה זמן קצר יחסית לפני החתונה, ומאחר ובמהלך הנישואין הבעל הבטיח לה שימכור את דירתו והם ירכשו דירה גדולה ומשותפת עבור שניהם, אזי יש לה זכויות למחצית מהדירה של הבעל.

לעומת זאת, הבעל טען, כי הדירה נרכשה ארבע שנים לפני החתונה, ואף עוד בטרם הכיר את האישה (שנתיים לפני כן), אין לאישה זכויות כל שהן בדירה.

יצוין, כי במקרה המדובר הצדדים לא ערכו ביניהם הסכם ממון, מה שהיה משנה לחלוטין את התמונה. בית המשפט העליון קבע, כי בהיעדר הסכם ממון, נוצרה בין הצדדים, בנסיבות העניין, חזקת שיתוף ספציפית, אותה הצליחה האישה להוכיח, הנובעת, בין היתר, מתקופת נישואין ממושכת, הולדת ילדים, ועוד.

חרף הוראותיו הברורות של חוק יחסי ממון, התשל”ג-1973, הקובע שרכוש אותו הביא מי מהצדדים ייוותר בבעלותו, הרי שמכוח הדין הכללי, ניתן לקבוע שבמקרה זה הצדדים התכוונו שהדירה תהיה משותפת, לפי כללים הנובעים מדיני החוזים, עקרון תום-לב, דיני נאמנות, דיני קניין, ועוד.

בית המשפט ציין, כי כאשר עסקינן בנכס המשמש דירת מגורים, יש לו מעמד מיוחד ביחסים של צדדים שהם בני זוג, זהו נכס חיצוני, אולם בהיותו דירת מגורים הוא גם מהווה נכס משפחתי מובהק, לעתים הנכס המשמעותי והגדול של בני זוג נשואים.

בית המשפט קבע רשימה (לא סגורה) של פרמטרים, לפיהם בבואו לשקול, בית המשפט העליון מתחשב בהם, כאשר יש מחלוקת לגבי זכויות בדירה, ובין היתר:

  • אורך תקופת הנישואין
  • ילדים משותפים
  • הצהרות הצד שהינו בעל הדירה (יצירת מצב לשיתוף)
  • שיפוץ מסיבי בדירה או תוספת בניה ששולמה ע”י הצדדים במשותף
  • קיומה של הלוואת משכנתה
  • אווירה כללית של מאמץ משותף בין הצדדים
  • ראיות חיצונית נוספות

פסק-דינו זה של בית המשפט העליון ממחיש את החשיבות המכרעת של עריכת הסכם ממון, כאשר למי מהצדדים יש דירה על-שמו מלפני החתונה.

לפיכך, במקרה של אדם שיש לו דירת מגורים מלפני החתונה, היוועצות מוקדמת עם עורך דין הסכם ממון ועריכת הסכם מקצועי היא מומלצת בחום, כדי להימנע מחשיפה לתביעה משפטית.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat