כללי
על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973 הסכם ממון טרום נישואין והסכם ממון לאחר נישואין חובה לאשר על ידי בית משפט לענייני משפחה, או בית דין רבני (והסכם טורם נישואין ניתן לאמת גם אצל נוטריון).
מכאן, על-מנת שלהסכם ממון (ולכל שינוי בו) יהא תוקף חוקי, חובה לאשרו, כאמור.
ככלל, פסיקת בתי המשפט בסוגיה זו מבהירה, כי אקט אישור הסכם ממון הוא מהותי ולא ראייתי, או פרוצדורלי בלבד, כלומר, הסכם ממון ייחשב כאילו לא נעשה ואין לו תוקף משפטי מחייב, אלמלא אישור רשות מוסמכת, כאמור.
חוק יחסי ממון הוא קוגנטי, דהיינו, לא ניתן להתנות עליו ולקבוע אחרת בהסכם.
האם הסכם ממון שלא אושר “שווה לקליפת השום”?
במקרים מסוימים שנדונו בערכאות, בהם לא אושר הסכם ממון (עליו בני זוג חתמו נחתם), פסקו בתי המשפט כי בנסיבות חריגות גם להסכם ממון שלא אושר עדיין יש תוקף משפטי, ברמה המשפטית החוזית, למרות “הפגם” האמור.
נסיבות חריגות כאמור יכולות להתקיים, לדוגמה, כאשר בני הזוג חתמו על הסכם ממון, לא אישרו אותו, אולם בפועל התנהלו לפיו במהלך שנים ארוכות. בתיק ע”א 151/85 רודן נ. רודן נקבע, כי האישה מנועה מלטעון שהסכם ממון עליו חתמה מול בעלה אינו תקף (מהסיבה שלא אושר כדין), מאחר והיה מדובר על הסכם הממון, אשר נחתם לפני כעשור, כאשר שני בני הזוג פעלו בהתאם להוראותיו, במהלך כל אותה התקופה.
במקרה הנדון, בית המשפט קבע, כי הסכם ממון, אשר נחתם ע”י בני זוג מתוך בחירה, מתוך רצון חופשי ומתוך הבנה של תוכנו ומשמעותו בהחלט עשוי להיות תקף ולחייב את הצדדים מבחינה חוזית משפטית, גם ללא האקט של אישור כדין על ידיי רשות מוסמכת, מאחר ושני הצדדים בהתנהלותם ראו בו בעצמם הסכם תקף ומחייב, לכל דבר ועניין.
בית המשפט קבע עוד, כי הניסיון של האישה להתנער מתוקף ההסכם היוותה קיום חוזה שלא בתום לב ובדרך מקובלת, בניגוד לסעיף 39 לחוק החוזים (כללי), תשל”ג-1973.
יצוין, כי זו הייתה רק דוגמה אחת מיני רבות, כמובן, ויש פסיקה רבה בנושא.
אם נתמצת את המצב בפסיקה, ניתן להדגיש בהקשר האמור מספר נקודות חשובות לענייננו:
- הסכם ממון שלא אושר הוא חסר תוקף מכוח חוק יחסי ממון בנין בני זוג.
- עם זאת, בנסיבות מיוחדות ניתן להקנות להסכם תוקף משפטי ברמה החוזית, מכוח דינים אחרים.
- נטל ההוכחה, כי הסכם ממון שלא אושר עדיין תקף מבחינה חוזית משפטית רובץ על הצד הטוען זאת.
- בית המשפט יבחן את מכלול הנסיבות הרלוונטיות ויחליט האם להסכם הממון יש תוקף מכוח דינים אחרים.
- במידה והצדדים התנהלו לפי הוראות הסכם ממון שלא אושר, לאורך זמן, יגדל הסיכוי שיינתן תוקף להסכם, וכן ייבדקו עוד מספר אלמנטים שיתכן ולא יאפשרו לצד השני להתנער מההסכם, כגון: חוסר תום לב, הסתמכות, מניעות, שיקולים של דיני יושר וצדק, ועוד.