מישפטיפ: ליקויי בניה בדירה חדשה
מה זה ליקויי בנייה?
ליקויי בניה יכולים להיות סטייה מהוראות הסכם המכר מבחינת כמות אביזרים, מידות וכיו”ב, אשר נקבעו במפרט טכני המצורף כחוק לכל חוזה רכישת דירה חדשה. ליקויים נוספים יהיו אי עמידה בתקנות, חוקים ותקנים ישראלים באשר לטיב חומרים, מידות, וכיו”ב. כמו כן, שינויים לעומת תשריטים והפרשים בשטחים שהקבלן התחייב לספק. יש כל מיני בדיקות הקשורות לליקויי בניה, הנעשות ע”י מומחים, כגון: מהנדס בנין, אדריכל, שמאי מקרקעין, ועוד.
ליקויי בניה יכולים להיות, למשל: בעיות אינסטלציה וביוב, בעיות אקוסטיקה, בעיות רטיבות, חומריים לקויים, סדקים בקירות, טיח שלא נעשה באופן מקצועי, זוויות של קירות, ריצוף, איטום, מרצפות, ועוד כהנה וכהנה ליקויים שלא ניתן לפרט רשימה מלאה; מדובר במאות אפשרויות.
מה עלי לעשות?
חשוב להתייעץ בנושא של ליקויי בניה כבר בשלב המקדמי של חתימת חוזה עם עו”ד מטעמך. יש להכניס סעיפים המגנים עליך בחוזה המכר, אם כי חשוב לדעת כי רוב ההוראות הן קוגנטיות, כלומר, לפי חוק המכר דירות לא ניתן להתנות עליהן לרעתך, לרבות נושא של תקופת בדק, אחריות, וכיו”ב. מומלץ עם קבלת הדירה לשמור את התעודות אחריות אותן תקבל.
כמו כן, מומלץ לשכור שירותי חברת איתור ליקויי בניה ובדק בית כבר החלק מחתימת חוזה, כדי שיבדקו את טיב הבניה עוד בשלבי הבניה עצמם ולא רק עם קבלת המפתח לדירה. ליקויים רבים יהיו קשה לאתר לאחר סיום הבניה. לאחר קבלת הדירה, יש לבצע בדיקה נוספת ולקבל חוות-דעת מומחה מסודרת בכתב.
בשלב זה, תוכל לפנות לקבלן בעצמך, או ע”י עורך דין ליקויי בניה בדרישה טרם נקיטת הליכים, שאחרת תגיש תביעה לבית המשפט.
בתביעות ליקוייה בניה ניתן לתבוע או תיקון של ליקויי בניה, פיצוי כספי, הוצאות עגמת נפש ואי-שימוש בדירה, נזקים שונים, אם יש, כמו אובדן ימי עבודה וכו’, וכן פיצויי ירידת ערך הדירה, ועוד.