גירושין בהסכמה בבית הדין הרבני

כללי

גירושין הוא תהליך לא פשוט ומורכב הלוקח זמן מרגע ההחלטה של בני הזוג או מי מהם להתגרש ועד לרגע בו מוסדר הגט באופן סופי.

בישראל, כמדינה המשלבת דת ומדינה, במסגרת הליכי גירושין ישנו קשר הן עם המוסד אזרחי – בית משפט לענייני משפחה והן עם המוסד הדתי – בית דין רבני.

למעשה, רק עם ההגעה לבית הדין וביצוע טקס הלכתי המתיר את הקשר, ניתן לומר כי הגירושין התבצעו באופן סופי, וכל אחד מבני הזוג הוא פנוי ויכול ללכת לדרכו.

בארצנו, על מנת להתחתן יש לגשת אל הרבנות ולהירשם לנישואין, וכן לקיים טקס עם עדים. כך נדרש גם על-מנת להתגרש.

מה משמעות הדברים? האם התלות גם בבית הדין הרבני מקשה על התהליך?

גירושין ברבנות בהסכמה

בני זוג מגיעים מלכתחילה למצב של גירושין כאשר יש ביניהם אי-הסכמות משמעותיות בסדר גודל כזה, אשר אינו מאפשר עוד המשך חיים משותפים תקינים.

עם זאת, גירושין ברבנות בהסכמה הם לרוב הכרחיים. כלומר, כדי לבצע גירושין בהסכמה, את הדיינים בבית הדין הרבני יש לשכנע, כי שני בני הזוג מסכימים לגירושין אלה. אם צץ ספק כל שהוא ברצונו של אחד הצדדים להתגרש,

מבחינת ההלכה חובה על הדיינים לנסות ולהביא למצב של שלום בית. לפעמים, לא רק בני הזוג עצמם צריכים לשכנע את דייני בית הדין הרבני, אלא גם עדים אותם יביא כל אחד מהצדדים כדי לתמוך בטענותיו.

יחד עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לשכנע את בית הדין שאין מנוס מגירושין, ע”י הוכחת עילות גירושין המוכרות בדין, או אז בית הדין יכול להמליץ לצדדים להתגרש, לחייב מתן גט, ולעתים אף לכפות מתן גט (ובמידה ומי מהצדדים מסרב – ניתן להטיל סנקציות הקבועות בחוק, כגון: עיכוב יציאה מן הארץ, הגבלות בפעולות בבנק, אי חידוש רישיון נהיגה, קנסות, ועוד).

להסכים או לא להסכים?

על מנת להגיע למצב של גירושין ברבנות בהסכמה, צריכים בני הזוג המעוניינים להתגרש לעבור תהליך שבסופו יגיעו להסכמה מסוימת הקשורה להמשך חייהם וחיי הקרובים להם – ילדיהם.

כדי להתיר את קשר הנישואין על בני הזוג לערוך הסכם גירושין המאגד בתוכו את כל הנושאים הקשורים לארגון חייהם מחדש לאחר הפרידה: כיצד מחלקים את הרכוש המשותף שצברו –  לשם כך יש לעשות הפרדה בין נכס שרכש אחד מהם בנפרד לבין נכסים שנרכשו במסגרת חיי הנישואין (ובמקרה שיש לצדדים הסכם ממון, יש לחלק את הרכוש בהתאם לקבוע בו); מזונות שישלם הבעל לאישה, הסדרי המשמורת והראיה של ילדים קטינים – האם יהיה הורה משמורן או שהמשמורת תהיה משותפת. לשם כך יש לדון בנושאים כמו היכן יגור ההורה השני וכיצד יש לנהוג על מנת שלא לטלטל את חיי הילדים באופן שלא יעמדו בו.

הסכם גירושין ניתן לערוך גם בין כותלי בית המשפט, או בית הדין הרבני, כאשר כל אחד מבני הזוג מיוצג על ידי עורך דין, וניתן לערוך גם באמצעות עורך דין לענייני גירושין ומשפחה המשמש גם בתור מגשר גירושין. הוא מהווה צד אובייקטיבי ומקצועי, המאפשר לבני הזוג לדון בנושאים שבמחלוקת ולהסדירם, עד לעריכת הסכם הגירושין.

מה קורה כאשר אין הסכמה?

כאמור, וכעקרון, בישראל רק גירושין בבית הדין הרבני כמה מקבלים תוקף.

ברם, מה קורה כאשר אין הסכמה להתגרש? לא מעט נשים מסתובבות כשהן עגונות ומסורבות גט ונפלו בין הכיסאות. מחד, הן אינן יכולות להמשיך את חייהן עם בן הזוג ממנו הן רוצות להתגרש; ומאידך, עדיין לא קיבלו את הגושפנקא לפתיחת דף חדש.

במצב זה על הצד המעוניין בגירושין להוכיח את צדקתו ולהציג לבית הדין הרבני את עילתו לרצון לפרק את הנישואין, כלומר, להוכיח שיש לו עילה או מספר עילות לגירושין. עילות אלה יכולות להיות, למשל, אלימות, התמכרות של הצד השני לסמים או אלכוהול ואי מוכנות מצידו לפתור את העניין, ועוד.

על-מנת לשכנע את בית הדין הרבני, כי הפתרון היחיד והמוצא האחרון הוא גירושין נדרשת יכולת שכנוע אשר לעתים קיימת רק אצל עורך דין גירושין.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat