הליך גישור גירושין שצלח – יסתיים באישור הסכם גירושין
עריכת הסכם גירושין
בסיום של הליך גישור גירושין, מעלים בני הזוג המתגרשים על הכתב את כל הנקודות עליהם הסכימו במסגרת הגישור, בעזרתו של המגשר.
יש לוודא, כי הצדדים אכן מסכימים על כל הנקודות, כי לא נותרו עניינים נוספים לליבון ביניהם, וכי הדברים אכן ברורים ומוסכמים עליהם פה-אחד.
זהו השלב, בו יש להתחיל לרקום את אותן הסכמות לכדי הסכם גירושין.
בכפוף להסכמת הצדדים, הסכם גירושין ינוסח ע”י המגשר וטיוטה תועבר לעיונכם והתייחסותם.
בשלב זה, יתכנו פרטים נוספים ואחרונים שיש “לסגור”, כדי לוודא, כי הסכם הגירושין אכן משקף את כל ההסכמות שהושגו בהליך של גישור גירושין, וכי לצדדים אין הערות ו/או בקשות נוספות לגביו.
במידה ולצדדים יש שאלות ו/או בקשות לתיקונים, המגשר יבהיר את הדברים לצדדים ויסייע להם להגיע להסכמות לצורך עריכת הטיוטה הסופית של הסכם גירושין (או הסכם שלום בית ולחלופין גירושין, לפי העניין).
הסכם גירושין ייחתם ע”י הצדדים במספר עותקים, כאשר כל צד יקבל עותק חתום, וכן עותק אחד ישמש לצורך הגשתו לבית המשפט, בצירוף בקשה משותפת לאישור הסכם גירושין בהסכמה, אשר גם עליה יחתמו הצדדים.
חשיבות אישור הסכם גירושין בבית המשפט
על-מנת שהסכם הגישור יהיה תקף מבחינה משפטית חובה לאשרו ע”י רשות מוסמכת, כלומר, בפני בית משפט לענייני משפחה, או בית דין רבני.
לצורך הגשת ההסכם יש לשלם אגרת משפט בסכום של 554 ש”ח (נכון לשנת 2019, בבית משפט לענייני משפחה).
ההסכם יוגש לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, לפי מקום מגוריהם האחרון של הצדדים.
לאחר הגשת הבקשה, מזכירות בית המשפט תזמן את הצדדים לדיון בפני שופט, לצורך אישור ההסכם.
הפרוצדורה של אישור ההסכם בבית המשפט
דיון של אישור הסכם גירושין הוא הליך קצר יחסית.
הדיון נערך בדלתיים סגורות.
לתשומת לב, יש להצטייד בתעודות זהות (מקוריות), אחרת ההסכם לא יאושר.
במהלך הדיון יוודא בית המשפט, כי הצדדים אכן חתמו על ההסכם מרצונם החופשי, וכי הם מבינים את הוראותיו, ואף רשאי לעבור עמם על ההסכם כדי לוודא זאת, כמו גם לשאול אותם שאלות הבהרה במהלך הדיון, וכיו”ב.
בית המשפט יתמקד בהוראות של הסכם גירושין הנוגעות לילדים קטינים, כדי לראות, כי הוא שומר על האינטרסים והזכויות שלהם, כי טובתם העומדת בראש ובראשונה לנגד עיניו אינה מקופחת, וכי ההסכם הוא חוקי ובהתאם לתקנת הציבור, ובשורה התחתונה – שההסכם עומד “במבחן בית המשפט”, לפי הפסיקה המקובלת לגבי סוגיות של טובת הקטינים, כאמור (נושאים של משמורת, הסדרי שהות, שיעור דמי המזונות, וכיו”ב).
בסיום הדיון, אם אין בעיה מיוחדת, בית המשפט לענייני משפחה יאשר את ההסכם (לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות והחוק לתיקון דמי מזונות) במסגרת של פסק דין.
בשלב זה, הסתיים למעשה הליך אישור ההסכם מהבחינה הממונית וענייני הקטינים, ויש להגישו בהמשך לבית הדין הרבני (כרוך באגרת משפט) לצורך סידור הגט (מבוצע בשני מועדים: הראשון – מועד לדיון לשם בדיקה בדבר אימות רצונם של הצדדים להתגרש זמ”ז לפי הסכם גירושין שכבר אושר, והשני – קביעת מועד בהמשך לשם מעמד סידור הגט עצמו).