הסכם ממון: האם כדאי לחתום? כל היתרונות והחסרונות

אתם נמצאים כבר לא מעט זמן בזוגיות, ומטבע הדברים מעוניינים לקדם את הקשר ולעבור לשלב המחויבות. בין אם החלטתם להתחתן דרך הרבנות, בנישואין אזרחיים בחו”ל או פשוט לחיות יחד כידועים בציבור, עומדת בפניכם הדילמה – האם לחתום או לא לחתום על הסכם ממון?

כמו לכל דבר בחיים, גם לעריכת הסכם ממון יש יתרונות וחסרונות. חשוב לבחון את מכלול הנתונים, על מנת לקבל החלטה מושכלת. המאמר הבא יעשה סדר בנושא: הסכם ממון בעד ונגד.


מהו הסכם ממון?

לפני שחותמים, חשוב להבין מה טיב ההסכם הזה. הסכם ממון הוא חוזה שנערך בין בני הזוג, על פי רוב לפני שהם באים בברית הנישואין. ההסכם מתייחס בעיקרו לאופן שבו יחולק הרכוש המשותף במקרה של פקיעת הקשר הזוגי, קרי – שבו בני הזוג ירצו להתגרש, להיפרד או אפילו במקרה של סיומו כתוצאה חלילה מפטירה של אחד מבני הזוג.

__________

לתשומת לב, באתר זה קיים תוכן עשיר בנושא. אז אם עדיין לא הספקתם לקרוא את המדריך המלא שלנו בנושא הסכם ממון – אל תפספסו! תוכלו להתחיל ממנו כעת, או לחזור אליו בהמשך.

יתרונות – כל הסיבות לעשות הסכם ממון

להסכם הממון יתרונות רבים שאותם כדאי להכיר מקרוב.

מעצים את האהבה בין בני הזוג

להסכם ממון נוצר דימוי שלילי של הסכם המפלג בין בני הזוג וגורם להם לחשוב על כסף וחלוקת רכוש עוד לפני שהם באים בברית הנישואין.

ברם, למעשה, ניתן להסתכל על כך מזווית הפוכה. הסכם ממון מעיד על אהבה גדולה יותר בין בני הזוג. שכן, הוא מאפשר להם לשים בצד את העניינים הכספיים, לקבוע מראש ובאופן הדדי מנגנונים לחלוקה מוסכמת של הרכוש באופן הוגן ולהמשיך ולפתח את הזוגיות שלהם.

כמו כן, בדרך זו בני הזוג סומכים יותר זה על זו ומבינים שהתחתנו מאהבה ולא בגלל אינטרסים. ההסכם מעניק לבני הזוג ודאות משפטית, בטחון ושקט נפשי, לחיי נישואין מאושרים.

הסכם ממון שמעיד על בעיה

הסכם הממון יכול להצביע על כוונות לא טהורות לפני החתונה (בן או בת זוג חמדניים?). כך, למשל, אם אחד מבני הזוג מסרב לחתום על הסכם ממון, הדבר עלול להעיד על קושי כלכלי, מניע זר, או בעיה אחרת שאותה הצד השני מנסה להסתיר.

לא למותר לציין, כי מוטב לגלות זאת לפני החתונה, מאשר להתחיל להתמודד אחרי שקיימת בין בני הזוג מחויבות כל שהיא. עצם החתימה על הסכם ממון מהווה נקודת מבחן לקשר הזוגי, מאפשרת לבני הזוג להכיר את האחד של השני ברגע האמת ולדעת היטב עם מי הם מתחתנים בהקשר זה.

מסייע בעת גירושין

קיים הבדל גדול בין בני זוג שהשכילו לחתום על הסכם ממון לפני החתונה ובין אלה שלא.

כפי שהוזכר קודם, הסכם ממון מאפשר להסדיר מראש חלוקת רכוש הוגנת בין בני הזוג בהסכמתם. כך, שאם הם מגיעים לשלב הגירושין, ניתן להגיע להסדר על הרכוש במהירות רבה יותר ולהיפרד ללא מלחמות על הכספים.

זאת, לעומת בני זוג שלא טרחו לערוך הסכם ממון לפני הנישואין. כאשר הם עומדים בפני פרידה, חלוקת הרכוש מורכבת יותר. כמו כן, במצב זה מוציאים יותר כסף על תביעות ודיונים בבית המשפט, עורכי דין ומגשרים.

רלוונטי במיוחד לפרק ב’

אם יש מקרה שבו הסכם ממון חיוני במיוחד הוא במערכת יחסים של פרק ב’. פעמים רבות בפרק ב’ לאחד מבני הזוג, או אפילו לשניהם, כבר יש ילדים מנישואין קודמים.

על כן, בעת פרידה או פטירה של אחד מבני הזוג חשוב לדאוג לכך שהילדים של שני הצדדים יקבלו את הרכוש שמגיע להם. אם יש הסכם מסודר (ומומלץ לשלב הסכם ממון עם צוואה), ניתן למנוע או לפחות לצמצם את הסיכויים למאבקי רכוש ובתוך כך גם להגן על זכויות הילדים באופן חוקי.

כמו כן, לעתים הסכם הממון יסיר חשש של הילדים ויתרום למערכת יחסים יציבה גם במישור מול בן או בת הזוג האחר.

מרגיעים את ההורים

לא פעם הורי הבעל, האישה או שניהם מסייעים לבני הזוג הצעירים מבחינה כלכלית. מקרים מסוימים, ההורים עוזרים בכספי מתנות לצורך קניית דירה.

ההורים רוצים לדעת שבמקרה של פרידה, הרכוש שהם קנו במו כספם יישאר אצל ילדיהם.

לפיכך, לא פעם הם אלה שמאיצים בילדיהם לערוך הסכם ממון על דירה ולרשום את הנכסים על שמם, או לפי יחס המימון. זאת, משום שאם יודעים שלהסכם ממון שנערך כראוי יש תוקף משפטי חוקי להגנה על הדירה.

הגנה טובה על רכוש משמעותי כמו נכסים ובתי עסקים

הסכם ממון הוא דרך חוקית וטובה להגן על נכסים גדולים דוגמת רכבים יוקרתיים, דירות ואפילו עסק או חברה.

כאשר הרכוש שייך לאחד משני הצדדים, הצד הזה מעוניין גם להשאיר ברשותו את הרכוש הזה והשליטה עליו על כל צרה שלא תבוא, גם אם הגירושין אינם נשמעים סבירים ברגע נתון של תחילת הקשר (כאן תוכלו לקרוא בהרחבה לגבי הסכם ממון על עסק).

אם בהסכם הממון מצוין מפורש החלק שאותו מקבלים הצדדים במקרה של גירושין, אף צד לא יוכל לנסות ולהשתלט על רכוש שאינו שייך לו לפי הקבוע בהסכם.

ויש גם חסרונות

מטבע הדברים, להסכם ממון קיימים גם מספר חסרונות.

דבר ראשון, זוגות רבים לא רואים בו הסכם רומנטי במיוחד, אלא להפך – הסכם שעלול ליצור פתח למריבות, ואף הסכם שעשוי להעליב את הצד האחר.

שנית, אם ההסכם אינו מנוסח כראוי (שלא ע”י עורך דין מנוסה המתמחה בהסכמי ממון), הוא עלול שלא להיחשב כהסכם תקין מבחינה משפטית. ישנם מקרים שבהם הסכם הממון מאבד את התוקף המשפטי שלו, משום שהוא אינו ערוך באופן מקצועי.

שלישית, כל מי שעורך הסכם ממון מודע לכך שיש צורך לקיים אותו ברמה הפרקטית. אם בני הזוג אינם עומדים בחיי היומיום הוראות ההסכם, עלולות להתגלות מריבות הנוגעות לרכוש, ובסופו של יום ההסכם לא יהיה בר תוקף.

דבר רביעי, הסכם הממון עלול לפגוע מבחינה כלכלית באחד מבני הזוג. כך למשל, אם לאחד מבני הזוג אין יכולת כלכלית גבוהה לפני הנישואין והוא אינו משתכר די הצורך, הוא עלול למצוא את עצמו בקשיים כלכליים לאחר הפרידה. היות שבמהלך הנישואים הוא הסתמך בעיקר על בן הזוג השני. מצד שני, חלוקת הרכוש במסגרת ההסכם עלולה להיראות לאחד מבני הזוג כבלתי הוגנת. לדוגמה, בן זוג שעבד קשה כדי לקיים את העסק שלו, נאלץ לוותר על חלק מהרווחים בעת הפרידה, בהתאם להסכם הממון שנחתם.

ולבסוף, לפעמים הסכם הממון נחתם מתוך לחץ. למשל, אם אחד מבני הזוג נכנע ללחץ מצדו של האחר, אינו עובר כראוי על הסעיפים וחותם על ההסכם בעיניים עצומות רק כדי לא להרוס את הזוגיות והרומנטיקה.


אצל מי עושים הסכם ממון?

על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר בניסוח של הסכם ממון, חשוב להגיע לעורך דין מנוסה ומקצועי המתמחה בתחום זה.

עורך דין מיומן יודע לבחון את הנתונים והמטרות בין בני הזוג, וכן לנסח את סעיפי ההסכם לפי רווחתם ורצונם של שני הצדדים, עם פתרונות הוגנים שיהיו מקובלים על שני הצדדים.

על מנת להגיע לעורך דין איכותי בתחום, קבלו בקצרה מספר טיפים שיכולים לסייע לכם:

בררו את מספר שנות הניסיון של עורך הדין

ככל שלעורך דין הסכם ממון יש ניסיון רב יותר בתחום, כן הוא יוכל לעזור לכם יותר בניסוח מקצועי של הסכם הממון.

חשוב לבחור עורך דין שצבר ניסיון של הרבה שנים, עם התמחות ספציפית בתחום של דיני משפחה והסכמי ממון. אחד כזה שכבר ערך מאות רבות של הסכמים לזוגות.

עורך דין ששניכם מסכימים עליו

ולא רק כי אתם נמצאים בתחילת דרככם המשותפת ולא רוצים להתחיל לריב כבר עכשיו, אלא כי אתם צריכים להיות שלמים עם ההחלטה לערוך הסכם ממון ומרוצים מעורך הדין שבנוכחותו אתם חותמים על ההסכם. בדרך זו שני הצדדים יכולים לחתום על ההסכם בלב שלם.

בדקו היטב ואספו כמה שיותר המלצות

סביר להניח שאינכם מכירים הרבה עורכי דין להסכמי ממון, בייחוד אם זו הפעם הראשונה שאתם מתחתנים.

על כן, כדאי לפנות לאנשים שאתם מכירים וסומכים עליהם, כדי שיוכלו לעזור לכם למצוא את עורך הדין המתאים והנכון ביותר עבורכם. אלה יכולים להיות קרובי משפחה, חברים או קולגות מהעבודה.

כמו כן, מומלץ לבצע חיפוש באופן עצמאי. שבו ערב אחד יחד, עברו על רשימה של עורכי דין ובחרו את עורך הדין שמתאים לשניכם. חפשו מידע והמלצות באינטרנט והתרשמו. כמו כן, חשוב להתרשם בשיחת טלפון ראשונית, וכמובן בהמשך גם לקיים פגישה אישית.

עורך דין המתמחה בהסכמי ממון זה קריטי!

תחום עריכת דין כולל מגוון רחב של תתי תחומים דוגמת משפט פלילי, נזיקין, דיני משפחה ועוד. עורכי דין מתמקצעים לעתים באחד או ביותר מתתי התחומים הנפוצים.

לפיכך, כאשר אתם פונים לעורך דין, חשוב לוודא שהוא מתמחה באופן ספציפי ובקיא בתחום של ניסוח הסכמי ממון.

מחיר

אחד הנושאים הרגישים יותר (שעלולים גם לגרום לחיכוכים ביניכם) הוא מחיר שכר הטרחה שאתם צריכים לשלם עבור חתימת הסכם ממון.

אמת, ישנם גם זוגות שעורכים הסכם בינם ובין עצמם ללא עורך דין במטרה לחסוך בכסף. העניין הוא שפעולה זו עלולה להזיק במקרה שבו יבוא יום ובני הזוג ירצו לפרק את החבילה. שכן, להסכם שכזה עלול לא תקף ו/או לא מקצועי וקביל משפטית.

המשפט “מה שבזול עולה בסוף ביוקר” נכון גם לגבי הסכם ממון. אז אמנם לא צריך לפנות לעורך דין המציע מחיר מוגזם על שירותיו, אך חשוב לזכור שאם רוצים לקבל שירות משפטי מקצועי ברמה גבוהה, צריכים להיות נכונים וכדאי לשלם קצת יותר מהממוצע.

עורך דין קרוב לבית?

הסכם ממון כרוך לא פעם בהגעה למשרדו של עורך הדין. לפיכך, כדאי לבחור בעורך דין הקרוב יחסית למקום המגורים שלכם, במטרה לחסוך בזמן. מלבד זאת, כדאי להביא בחשבון שלפעמים יהיה צורך להגיע למשרד עורך הדין יותר מפעם אחת במטרה לסגור כמה פינות לא ברורות.

עם זאת, בימינו את רוב ההתנהלות ניתן לבצע גם בתקשורת מרחוק (בדוא”ל, טלפונים, ייעוץ דרך זום וכיו”ב).


הסכם ממון בעד ונגד – השורה התחתונה

אם נסכם, בחנו את הסכם הממון משני צדדיו וראינו את היתרונות והחסרונות שלו.

אמת, הסכם ממון הוא לא תמיד נעים. הוא מכריח את בני הזוג לעסוק בכסף, לסכם את חלוקת הרכוש ולהתכונן למצב שבו איש מהם אינו רוצה למצוא את עצמו, בייחוד לא בתחילת הדרך המשותפת. עם זאת, הסכם זה חיוני מאוד ואף הכרחי, ובסופו של דבר מציל זוגות רבים במקרה של פרידה או גירושין.

לפיכך, למרות אי הנעימות הכרוכה, חשוב מאוד לערוך את ההסכם כדי לחסוך בעיות ומאבקי גירושין מכוערים בעתיד. מעבר לכך, אם קיימת הבנה בין בני הזוג, הם ירצו כל אחד בטובתו של השני כבר בתחילת דרכם המשותפת, והם יעשו הכול כדי לצאת מרוצים מההסכם.

אז בין אם אתם עומדים להינשא או שוקלים עריכת הסכם ממון ידועים בציבור – חשוב לערוך הסכם ממון! ההסכם יעניק לכם ודאות משפטית להמשך זוגיות מאושרת ובריאה.

אנחנו כאן בשבילכם לייעוץ משפטי ו/או תיאום פגישה דברו איתנו
up

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    מעדיפים להתקשר? 03-9499555 | הפנייה אינה מחייבת אתכם. סודיות מובטחת.
    close
    WhatsApp chat