הסכם ממון על עסק
מהו הסכם ממון על עסק? • מתי חשוב לעשות הסכם ממון על עסק?
כיצד ניתן להגן על עסק או חברה באמצעות הסכם ממון? • ואיך לעשות את זה נכון?
עורך דין עמית ורד, מומחה להסכמי ממון מסביר את הנושא, בשילוב דוגמאות וטיפים.
הסכם ממון על עסק
הסכם ממון על עסק הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות בישראל. עם עליית גיל הנישואין, וכן השכיחות של יחסים בפרק ב’, יותר ויותר זוגות מגיעים לקשר הזוגי לאחר שהם כבר צברו לעצמם חסכונות ורכוש, ולעתים גם יש בבעלותם עסק או חברה מצליחים. מתי צריך לחתום על הסכם ממון על עסק? מהם הדגשים החשובים בנושא? ואיך זה עובד? כל התשובות לשאלות הללו (ועוד) – במאמר שלפניכם.
__________
לתשומת לב, באתר זה ישנו תוכן משפטי עשיר שבו תוכלו לקרוא את כל מה שבאמת חשוב לדעת על הסכמי ממון. אז אם עדיין לא הספקתם לקרוא את המדריך המלא שלנו בנושא הסכם ממון – אל תפספסו! תוכלו להתחיל ממנו, או לחזור ולעיין בו בהמשך.
הצגת הדילמה – מדוע צריך הסכם ממון על עסק?
כאשר מדובר בזוג צעיר בשנות העשרים, או השלושים המוקדמות, אשר רכוש דל ביותר באמתחתם, אנו לרוב ממליצים בפניהם, כי אין להם צורך לערוך הסכם ממון, למעט במקרים שמי מהם בא ממשפחה אמידה, המתכוונת לסייע לזוג הצעיר במימון כספי לשם קנייה של דירה, או מתנות בסכומי כסף גבוהים בעתיד הנראה לעין, או אז עולה הצורך להסדיר מראש את ענייני הראש במקרה כאמור.
מניסיוננו, כאשר מדובר בבני זוג, אשר למי מהם כבר יש עסק ו/או חברה בבעלותו, מומלץ בחום להיוועץ עם עורך דין המתמחה בהסכמי ממון ולשקול בכובד ראש לערוך הסכם מקצועי, היכול למנוע הרבה מחלוקות ובעיות עתידיות.
חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973 קובע הסדר כללי, לפיו בהיעדר הסכם ממון, כל הרכוש אותו צבר מי מבני הזוג מלפני הנישואין, ייוותר בבעלותו גם לאחר הנישואין. האמור לעיל כולל, כמובן, גם מקרה בו למי מהצדדים היה עסק ו/או חברה, וכיו”ב.
אז היכן הבעיה?
ההסדר שבחוק יחסי ממון קובע אך ורק מתווה כללי, אשר, מניסיוננו, הוא לקוני וכללי מדי, אשר בהחלט אין בו כדי לתת מענה משפטי הולם ולמנוע חילוקי דעות עתידיים בנושא.
החוק קובע, כי הרכוש שהיה לפני הנישואין אמנם שייך לצד שהביאו, אולם כל מה שנצבר בהמשך, במהלך תקופת הנישואין, יהא שייך לשני הצדדים.
כלומר, אם העסק שלך ישגשג ויפרח בעתיד עוד יותר, כל השווי ו/או המוניטין העתידי הזה יהיה שייך לשני הצדדים, ואילו רק השווי המקורי של העסק, כפי שהיה קיים עד מועד הנישואין, יהא שייך לך; שכן, רק הוא היה בבעלותך המקורית, ואילו כל השאר הרי נצבר במהלך חיי הנישואין ומהווה רכוש משותף.
במצב של פקיעת הנישואין, לעתים, יהא מאוד קשה ואולי אף בלתי אפשרי להעריך מהו השווי המקורי של העסק המגיע לצד שהיה בבעליו ומה השווי העודף השייך לשני הצדדים. בעיה זו עשויה לגרור אתכם למאבקי גירושין עכורים, ממושכים ואף יקרים מאוד.
כמו כן, לעתים, בני זוג יהיו בעלי עסקים נפרדים וירצו לשמור על מנגנון הפרדה רכושית בין עסקיהם, דבר אותו ניתן לבצע אך ורק באמצעות עריכת הסכם ממון.
זאת ועוד, ניתן לערוך הסכם ממון על חובות ובכך למנוע באופן אפקטיבי מצב שבו יש בעסק חובות לרשויות, לנושים וכו’ ולהגן על הצד שהעסק אינו שלו מפניהם.
הגנה על עסק באמצעות הסכם ממון – דוגמאות להמחשה
[הערה: נרשם בלשון זכר למען הנוחות בלבד, אולם הכוונה בכל המקומות גם ללשון נקבה, ולהפך].
דוגמה ראשונה –
העסק שלך רק בתחילת הדרך וכעת שווי מבחינת ההכנסות אינו גבוה, למעשה, העסק בקושי רווחי. שוויו של העסק ‘על הנייר’ הוא מזערי, אולם לדעתך יש לו פוטנציאל גדול הגלום בו, אשר אתה כבר טיפחת ובניך במו עשר אצבעותיך.
במקרה של גירושין, אם בית המשפט יבחן את דוחות הנהלת החשבונות באמצעות מומחים, יתכן וייקבע, כי השווי של העסק שלך היה כמעט אפסי, שכן, בדיעבד, יהא לך קשה מאוד (ואולי אף בלתי אפשרי) לשכנע ולהוכיח בבית המשפט, כי הפוטנציאל הכלכלי כבר היה קיים במועד הנישואין, כמו גם את שווי האמיתי.
במצב כאמור, במקרה של גירושין אתה עלול להיקלע למצב בו כל השווי של העסק מתחלק ביניכם.
דוגמה שנייה –
אתה מפתח פטנט, או המצאה. אתה עובד על זה כבר שנים וקרוב להשלמת המשימה. בינתיים התחתנת. הפטנט, או ההמצאה, אכן מניבים פירות. שווים כעת הוא רב ביותר.
במקרה של גירושין, יהא קשה מאוד (ואולי אף בלתי אפשרי) להוכיח, כי שלב ההמצאה והפיתוח של הרעיון נעשה עוד לפני הנישואין, וזה החלק המשמעותי מבחינה כלכלית (ולא היישום שלו בפועל).
לכן, במקרה של גירושין אתה עשוי למצוא את עצמך מתחלק עם בת הזוג ברעיון אותו המצאת עוד שנים רבות טרם שהכרתם.
דוגמה שלישית –
יש לך עסק מלפני הנישואין. אתם נשואים מזה 15 שנה, או אז מתגרשים. כל מסמכי הנהלת החשבונות אותם שמרת לפי החוק רק 7 שנים אחרונה, כבר אינם בנמצא.
במקרה כאמור, תהיה לך בעיה גדולה להוכיח איזה לקוחות ו/או רכוש ו/או רווחים היו לעסק שבבעלותך מלפני הנישואין, אשר מגיע רק לך, בחלק יחסי לעומת השווי הכולל של העסק.
דוגמה רביעית –
יש לך עסק. אתה מתחתן. בשלב כל שהוא אתם נפרדים ומצויים במאבקי גירושין. אשתך עובדת אתך בעסק, היא הצטרפה אליו רק לפני כשנה. היא אינה מוכנה לוותר על זכויותיה בעסק. היא גם מגיעה כל יום לעסק ומעוניינת להמשיך לעבוד בו. אתם לא מסוגלים לתקשר ולנהל את העסק באופן נורמלי.
המצב מחמיר ואתם נקלעים למשבר גם בעסק, לאור התנהלות כאמור. העסק בסכנת קריסה. אשתך מתעקשת שהיא תמשיך לנהל לבדה את העסק ותרכוש את חלקך בו. אתה, כמובן, מסרב להאמין ולא מסכים, שהרי אתה זה שהקמת את העסק במו ידיך מספר שנים עוד לפני החתונה ואפילו לפני שהכרת אותה…
אשתך גם מאיימת עליך, כי היא תפנה אל עורך דין גירושין ותכריח אותך דרך בתי משפט למכור את העסק לצד שלישי, אחרת שניכם תפסידו; זאת, אלא אם כן תיכנע לדרישותיה הסחטניות גם בנושאים אחרים העומדים על הפרק, כגון: שווי מנופח של מחצית מהעסק אותו היא דורשת ממך, דמי מזונות גבוהים ובלתי סבירים עבור הילדים, כי תוותר לה על הדירה המשותפת שלכם, וכהנה וכהנה.
דוגמה חמישית –
כאשר יש עסק משפחתי. למשל, אביך הוא בעלים של משרד רו”ח או אדריכלים.
העסק הוקם על-ידו לפני מעל 20 שנה וצבר לקוחות, מוניטין וכו’.
אתה עובד באותו עסק משפחתי, אשר בעתיד אמור לעבור להיות בניהולך ו/או בבעלותך.
במהלך הנישואין, אתה מצליח לפתח את העסק המשפחתי והוא מתרחב ומשגשג (למשל: נפתח סניף נוסף, מצבת העובדים גדלה, מספר הלקוחות הוכפל וכו’).
נקלעת למשבר בחיי הנישואין. כעת, אשתך פנתה אל עורך דין מומחה לגירושין וטוענת שמגיעות לה גם זכויות בעסק (היא מבקשת לקבלת מחצית מהשווי שלו, ולחלופין מחצית מעליית ערכו במהלך תקופת הנישואין).
הסכם ממון על עסק משפחתי היה יכול להגן עליך מראש מפני חשיפה למחלוקות ותביעות משפטיות בנושא זה.
כיצד הסכם ממון על עסק יגן עליך?
הסכם ממון מקצועי, המותאם אישית לנתונים ולמטרות ייחודיים בהחלט ייתן מענה לכל אותן בעיות שהוזכרו לעיל, ואף לרבות אחרות, אשר קצרה היריעה מלהרחיב עליהן כאן.
בהסכם ממון הכולל הפרדה רכושית ביחס לעסק ניתן לקבוע מראש מנגנונים משפטיים ברורים לכל סיטואציה, ובכך להבטיח שזכויות קיימות של מי מבני הזוג בעסק (שלו) מלפני הנישואין לא תיפגענה.
הסכם ממון יקבע חלוקה הוגנת ומושכלת בנושא זה.
על רקע הדברים הללו , נציין, כי הסכם ממון גם יכול לשמש כמגן עבור הצד השני (השכיר), למקרה שהעסק ייקלע לחובות גבוהים לנושים וכדומה (הערה: יש להקפיד על הניסוח, ולהימנע מעריכת הסכם ממון פיקטיבי. התזמון והוראות ההסכם עשויים להיות קריטיים במישור הזה).
האפשרויות הן מגוונות וכל מקרה הוא לגופו, להלן חלק מן האפשרויות:
- ניתן לבצע הפרדה רכושית מלאה לגבי העסק.
- ניתן גם לקבוע מנגנון פיננסי ברור לחלוקתו בעת גירושין.
- ניתן לקבוע זהות מומחה מוסכם שיעריך את העסק במקרה של גירושין.
- ניתן לקבוע מהו שוויו העכשווי של העסק, לרבות מוניטין, וכו’.
- ניתן לקבוע מנגנון לפיו במקרה של גירושין העסק תמיד יישאר של הצד המקורי, ואילו הצד האחר יקבל רק שווי כספי מסוים, אך לא זכויות ו/או מניות בעסק.
- ניתן לקבוע מראש את מנגנון הפיצוי בגין זכויות הצד השני בעסק.
- ניתן לקבוע, כי במקרה של גירושין, הצד השני לא יעבוד בעסק (ולרבות סעיפים בדבר שלילת זכויות ניהול, וטו וכו’), אלא יקבל תמורה מסוימת, כך שהצד המקורי יוכל להמשיך ולנהלו כמקודם, ללא הפרעות.
- ניתן לקבוע רשימת לקוחות מסודרת שהיו קיימים.
- ניתן לבצע הפרדה רכושית לגבי זכויות סוציאליות מעסק (פנסיה, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, וכו’).
- ניתן לקבוע מנגנון כספי שישולם בתשלומים לצד השני, כדי למנוע קריסת העסק.
- ועוד…
יצירת קשר ותאום פגישה
גולשים נכבדים,
אנו מתמחים בעריכת הסכמי ממון מקצועיים (הסכם ממון לפני נישואין וגם לאחריהם) בהתאמה אישית ומדויקת לצורכי הלקוח, בשילוב מנגנונים משפטיים יצירתיים ומתקדמים להגנה על רכוש ומוניטין עסקי, חברות, וכו’, למקרה של גירושין.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל עניין משפטי בקשר עם עריכת הסכם ממון על עסק או בכל עניין אחר בתחום.
שלכם בברכה
ובנאמנות,
עמית ורד – משרד עורכי דין | נוטריון | גישור
רוטשילד 15 (פינת זד”ל 1) קומה 6
מתחם גן העיר, ראשון לציון 7526601
טל: 03-9499555 | אימייל: [email protected]
.
__________
מתלבטים בבחירת עורך דין לעריכת הסכם ממון על עסק?
בואו לפגוש אותנו ותרגישו באינטואיציה שלכם האם אנחנו מתאימים לכם.