מדוע חשוב לערוך הסכם גירושין מקצועי?
הסכם גירושין הוא חוזה משפטי מורכב מאוד. זהו חוזה “ייחודי”, הנוגע לעניינים רגישים, בעל השלכות חשובות ביותר, הן כספיות והן אישיות.
ניסוח הסכם גירושין מחייב עבודה מקצועית, יסודית ומדויקת ביותר, אגב התמחות משפטית משולבת הן בתחום של גירושין והן מבחינת אופן הניסוח, הדורש מהעורך את ההסכם בקיאות ומיומנות מיוחדים, בדרגת אמנות של ממש, גם במשולב עם סוגיות של דיני חוזים.
היתרון היחיד של חוזה סטנדרטי, אשר כדוגמתו ניתן גם למצוא להורדה בחינם באינטרנט ו/או אצל עורכי דין זולים (בהיותם, ככל הנראה, מחוסרי עבודה ו/או חסרי ניסיון מספק בתחום), הוא אך ורק המחיר.
הבעיה עם הסכם סטנדרטי, היא שהמחלוקות לגביו עשויות לצוץ רק בעתיד, ובאופן מפתיע, כאשר במקרים רבים ההסכם הזה מהווה פתח למה שקרוי “גירושין שניים”, או “גירושין לאחר גירושין”. שכן, הוראותיו אינן ממצות ו/או חד-משמעיות, וכיו”ב, וכתוצאה מכך בני הזוג נאלצים לשוב ולהתדיין בערכאות לגבי דברים שאינם “סגורים” ביניהם כהלכה, תוך בזבוז זמן, אנרגיה וכסף, שלא לדבר על החרדות, אי-הוודאות, התסכול ומפח הנפש הכרוכים בכך.
הסכם גירושין מקצועי, לעומת זאת, הוא הסכם מפורט, ברור, חד-משמעי ומאוד מדויק, המכסה את כל קשת האפשרויות הרבות, לרבות בהתאמה אישית לצרכים הייחודיים של בני הזוג הספציפיים, בהם צפויים להיתקל בני הזוג בעתיד, בכל הקשור להתנהלות התא המשפחתי לאחר הגירושין. הסכם גירושין מקצועי, אמנם, לרוב, יהא יקר יותר לרוב (שכן, מצריך ניסיון, מומחיות והשקעת מאמץ משפטי רב), אך בוודאות גבוהה יהא “מאובטח” בדרגה גבוהה וייתן לך שקט נפשי ובטחון עתידי.
דוגמאות מהפרקטיקה המשפטית
מאחר והנושא מאוד מורכב, וגם כל הסכם גירושין הוא ייחודי, אין מטרתנו (ואף לא ניתן) ללמדך כאן להיות עורך דין גירושין מומחה.
עם זאת, אנו חשים מחויבים להתריע בפניך ולהזהיר אותך מפני ביצוע של אותן טעויות קשות, אשר נעשו ע”י אחרים, תוך שנסבר לך את העין, עם מספר דוגמאות מהפרקטיקה שלנו, לגבי הסכמי גירושין בהם נתקלנו, אשר, לדאבון הלב, נוסחו באופן חובבני ו/או קלוקל (ע”י עורכי דין גירושין אחרים), והגיעו לפתחו של משרדנו, כדי שננסה להושיע את אותם לקוחות מהצרה אלינו נקלעו בשל עריכת הסכם גירושין סטנדרטי.
המטרה, כמובן, אינה להפחיד אותך, אלא רק לשקף את המציאות היומיומית הקיימת מנקוטת מבטנו, בה אנחנו נתקלים במסגרת עבודתנו, ולא מעט, בכל הקשור לטיפול בתיקי גירושין.
הדוגמאות שלהלן מובאות אך ורק לצורך המחשה, וכמובן שאין באפשרותנו לסקור את כל האפשרויות הרבות הקיימות.
הסדרי שהות גמישים מדי…
אורי ומיכל בחרו להתגרש באופן ידידותי. הם פנו אל מגשר גירושין (פסיכולוג במקצועו) ובסיומו של הליך גישור קצר הצליחו לגבש הסכמות, ערכו הסכם גירושין אותו ערך עבורם המגשר ואף אישרו אותו בבית המשפט ולאחר מכן התגרשו בבית הדין הרבני.
הסדר הגירושין היה מאוד מפורט בנושא הסדרי שהות של הילדים. אורי ומיכל מאוד שמחו, כי המגשר, אשר ראה אף הוא חשיבות רבה לענייני הילדים, הקדיש לכך זמן רב יחסית בגישור וקבע הסדרים מאוד מדויקים בהסכם הגירושין לגבי המועדים בהם אורי רשאי לבקר את הילדים, כולל ימים ושעות, וכן מה קורה בסופי-שבוע, חגים, וכו’.
בדיעבד, הבינה מיכל, כי עשתה טעות חמורה, בגלל מילה אחת בהסכם, אשר גרמה לה לצרות רבות. אורי היה מודיע לה בהרבה מקרים, כי אינו יכול לבוא ולקחת את הילדים. לעתים היה מודיע זאת ממש ברגע האחרון. היו מקרים שאף לא טרח להודיע לה בכלל. מיכל הייתה נאלצת לבטל בכל פעם מחדש סידורים ותכניות אותם קבעה לעצמה, בהסתמך על הסדרי השהות. גם בן זוגה החדש של מיכל היה מאוד ממורמר על הנושא. הוא הרגיש שאורי עושה להם בכוונה כדי להרגיז.
אילו מיכל הייתה פונה אל עורך דין גירושין מומחה, הוא בוודאי היה דואג לנסח את ההסכם כראוי, כלומר, באופן כזה לפיו אורי לא רק “רשאי” לבוא ולקחת את הילדים באותם מועדים מדויקים שנקבעו במסגרת הסכם הגירושין שלהם, אלא “חייב”, ובכך היה מונע למיכל הרבה כאבי ראש…
האישה שנעלמה (עם הבת) לתאילנד…
דני ויעל גם הם התגרשו בהסכמה. הם רצו לחסוך כסף, ולכן הורידו מהאינטרנט הסכם גירושין סטנדרטי. הם אמרו לעצמם, כי מאחר וממילא הם להם שום רכוש משמעותי לחלק ולגבי מזונות הבת הקטנה הם מסכימים, אין צורך לפנות אל עורך דין גירושין, אשר ינסח להם הסכם, העשוי לעלות להם לא מעט כסף, במיוחד שהמצב הכלכלי שלהם לאחרונה אינו שפיר במיוחד.
כעבור שלוש, בקיץ, הבין דני, כי עשה טעות איומה. יום אחד יעל פשוט נעלמה עם הבת הקטנה. הוריה מסרו לדני, כי היא נסעה לתאילנד עם הבת, רק לשבוע וחצי. כעבור ימים ספורים, יעל טלפנה אליו משם ואמרה לו, כי הם מאוד נהנות יחד בתאילנד, ולכן החליטה להאריך את כרטיס הטיסה בחודש (את הסיבה האמיתי, שיעל פגשה שם ישראלי מקסים והתאהבה בו, היא לא סיפרה…). דני, כמובן, מאוד התרגז, אך שום דבר לא עזר לו, כי יעל כבר הייתה בתאילנד ולא ניתן היה להחזירה בכוח.
אילו יעל ודני היו עורכים הסכם גירושין מקצועי, היה דני יכול לדעת, כי ניתן להגביל את אפשרות ההורים להוציא קטינים מהארץ ללא הסכמת הצד השני (הפקדת דרכון ו/או צו איסור יציאה מהארץ במשטרת הגבולות). כמו כן, הוא לא היה נאלץ שלא לראות את הבת במשך כחודש וחצי. הדאגה והגעגועים היו קשים מנשוא.
דני נאלץ לפנות אל עורך דין גירושין והגיש באמצעותו תביעה מתאימה לבית המשפט, כך שהעניינים הסתדרו לבסוף. רק, שבדיעבד, הסכם הגירושין עלה לו פי שלושה יותר כסף, שלא לדבר על העצבים, הזמן והאנרגיה.
הדירה שהלכה לאיבוד…
אמנון ותמר היו זוג משמיים. עד שיום אחד זה קרה. תמר גילתה, כי אמנון בוגד בה. תמר פנתה אל עורך דין גירושין מפולפל והלה ערך עבורם הסכם גירושין. אמנון לא היה מיוצג, הוא חשב שיכול להסתדר לבד. הוא גם שמח שתמר הסכימה לקבל מזונות מאוד נמוכים עבור שלושת ילדיהם הקטינים, תמורת ויתורו על זכויותיו במחצית מהדירה. אמנון העדיף לוותר על הדירה, ובלבד שלא ייאלץ לקרוס תחת הנטל הכבד של מזונות גבוהים. ממילא, לאחרונה ירש דירה אחרת מסבתו עליה השלום.
כשנה וחצי לאחר-מכן, הופיע שליח בדירתו של אמנון ומסר לידיו מעטפה עם תביעת הגדלת מזונות מטעם הקטינים.
אמנון רץ מיד אל עורך דין גירושין (והפעם לא חסך פרוטה, אלא בחר את עורך הדין לגירושין הכי נחשב בעיר), ושאל אותו: איך זה יכול להיות? הרי אני ויתרתי על דירה בשווי של כשני מיליון ש”ח…?I
עורך הדין הסביר לאמנון, כי הסכם הגירושין אינו מחייב את הקטינים, שכן זכותם למזונות היא עצמאית.
כמו כן, הוסבר לאמנון, כי לאור שינוי נסיבות מהותי שאירע, תמר רשאית להגיש בשמם תביעה להגדלת מזונות, וכי גם יש לה, לכאורה, סיכויים לא רעים להצליח.
אילו היה אמנון מנסח את הסכם הגירושין עם עורך דין, בוודאי שהיה דואג למנוע את הטעות האומללה, ומכניס בהסכם סעיף לפיו הוויתור על הדירה נעשה תמורת המדור ו/או במקומו, כמו גם הגנות נוספות, ככה שהסכם הגירושין היה “מאובטח”, באופן גבוה בהרבה.
הסדרי ראיה יקרים במיוחד…
אמיר וגלית החליטו להתגרש. ניסיונות רבים של שלום בית עלו בתוהו. מאחר וכל הדברים כבר סוכמו ביניהם, הם החליטו לעשות בירור טלפוני לגבי עורכי דין גירושין. הפערים היו גדולים, והם בחרו בהצעה הזולה ביותר. הצעות אחרות היו גבוהות בהרבה ונראו להם בסכומים “מטורפים”. מה כבר זה משנה, הם אמרו לעצמם, הרי הסכם גירושין זה חוזה סטנדרטי. בין היתר, הם קבעו הסדרי ראיה, לפיהם אמיר יקבל את הילדים בכל סוף-שבוע לסירוגין, וכן פעמיים במהלך השבוע, כאשר בכל פעם הוא יבוא לאסוף את הילדים מביתה של גלית ויחזיר אותם לשם (על חשבונו ובזמנו).
ארבע שנים לאחר מכן, התחילו הצרות. גלית החליטה לעבור לגור בכרמיאל, ליד הוריה. היא גם מצאה שם עבודה. אמיר נדהם. כעת, הוא ייאלץ לנסוע לכרמיאל 10 פעמים בחודש??! כמה זמן זה ייקח לו? איך זה יסתדר לו מבחינת העבודה? וכמה כסף יעלה הדלק, איך יממן זאת?
אילו אמיר היה עורך הסכם גירושין מקצועי, היה מוסבר לו, כי יש אפשרות להימנע ו/או להסדיר עניינים כאלה. לדוגמה, הם היו יכולים לקבוע הסכם גבולות גיאוגרפים, כאשר במקרה וגלית חורגת מהם בעתיד, היא זו שתאלץ להביא את הילדים אליו. ככה היא הייתה חושבת עשר פעמים לפני שמחליטה לעבור לכרמיאל.
אמיר נאלץ לפנות אל עורך דין גירושין ולהגיש תביעה בנושא. לבסוף, הם הגיעו להסכמה על חלוקת הנטל של ההסעות באופן שווה ושינו מעט את הסדרי הראיה, כדי להתאימם למציאות החדשה. אמיר הרגיש כאילו הוא מתגרש בפעם השנייה מגלית. ההליכים המשפטיים ארכו כשנתיים של דיונים סוערים, אשר גם עלו לו לא מעט כסף וגם בנדודי שינה ועצבים. בנוסף, עדיין יש לו הוצאות גבוהות מהמתוכנן, שכן בהסכם החדש הוא נאלץ להסכים להמלצת בית המשפט, כי הנטל יהא שווה ביניהם, דבר שעולה לו מדי חודש בחודשו 1,000 ש”ח ואף יותר, בגין הוצאות דלק.
האישה שלקחה את הכסף והחליטה שלא רוצה להתגרש…
תום וטל גם התגרשו, בדרך של הסכם גירושין סטנדרטי מהאינטרנט. הם היו נשואים רק כשנה, ללא ילדים, לכן הם לא ראו צורך ו/או חשיבות לפנות אל עורך דין גירושין, להסדרת הנושא. תום היה עדיין סטודנט והעדיף שלא לבקש עזרה מההורים כדי לממן עורך דין גירושין להכנת ההסכם. תום גם היה מאוד לחוץ, כי חשב שטל לא תסכים להתגרש ממנו, לאחר שנודע לה, כי כחודשיים לאחר שעזב את הבית, כבר מצא אהבה חדשה.
במסגרת הסכם גירושין בהסכמה, כאמור, הם קבעו, כי כל חסכונותיהם, בסך של מעל חצי מיליון ש”ח, כולל סכום כסף נאה שקיבלו במתנה מההורים של תום, אשר נועד לרכישת דירה חדשה לזוג הצעיר, יחולקו באופן שווה. לפי ההסכם, את הכסף הם חילקו ממש לאחר מועד אישור ההסכם ע”י בית המשפט. טל ביקשה שיעשו כן, מאחר והיא בדיוק קנתה דירה לעצמה ורוצה להעביר את הכסף בהקדם, לקבלת משכנתה, וכך תקבל החזקה בדירה כמעט מיידית (חוזה השכירות של הדירה המשותפת בדיוק הסתיים).
תום הצטער, כי לא ערך הסכם ממון, שכן מרבית הכסף, היה מכספי מתנה של הוריו, כאמור לעיל, אבל לפחות שמח, כי הגירושין תכף מסתיימים עבורו באופן מוסכם, מהיר, מכובד וזול. בשבוע שלאחר-מכן, הם גם ניגשו יחדיו לבית הדין הרבני ופתחו תיק גירושין. המועד נקבע לעוד כחודש וחצי. עד כאן, הכול טוב ויפה.
ביום הדיון, הייתה לתום תחושה לא טובה, אשר למעשה התחילה לחלחל אצלו גם מספר ימים קודם לכן, כאשר גלית התקשרה וניסתה לשכנע אותו שינסו להתפייס, אך הוא הסביר לה, בעדינות, כי הוא לא מעוניין. כאשר הגיע לבית הדין, גם הבין מדוע. טל לא הייתה שם וגם לא ענתה לו לטלפון.
טל מיררה לתום את החיים במשך למעלה משנתיים לאחר מכן, עם תביעת שלום בית והליכים נוספים. היא טענה, כי תום לחץ עליה להתגרש, כי לא הייתה מיוצגת ע”י עורך דין, ולכן לא הבינה עד הסוף על מה היא חותמת ואת משמעות הדברים, וכן, כי גם במעמד אישור ההסכם הייתה מאוד לחוצה מהנושא, שכן התחייבה לשלם את הכסף למוכר הדירה ופחדה להפר את העסקה ולשלם קנסות, פיצויים, וכו’. לכן, לא אמרה לשופטת, כי בעצם אינה מעוניינת להתגרש, ולא מסכימה להסכם, שאחרת לא היה מאושר בפסק-דין. בינתיים, תום נאלץ לחזור לגור אצל ההורים, ואילו טל כבר מזמן עברה לדירה החדשה.
בסופו של דבר, תום הצליח בבית הדין הרבני וקיבל לטובתו פסק-דין, המחייב את טל להתגרש ממנו. רק שזה עלה לו המון כסף וייסורים. אילו תום היה פונה אל עורך דין גירושין מקצוען, זה היה מייעץ לו, בנסיבות העניין, לבצע את חלוקת הכסף רק לאחר הגט בפועל, ולא עם אישור הסכם הגירושין ע”י בית המשפט. כך, הסיכוי שטל הייתה מתגרשת ממנו אז, היה גבוה מאוד.